Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi kaçakçılığına 10.5 yıl hapis (25.01.08) PDF Yazdır e-Posta
25 Ocak 2008
İZMİR 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, ‘vergi kaçakçılığı’ suçundan 3 ayrı davadan yargılanan Gördes Şirketler Topluluğu'nun sahibi, Uşaklı işadamı Bahri Ergin ile şirketin iki yöneticisi 10 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

İzmir'de daha önce yapılan ‘Balina’ adlı naylon fatura operasyonu kapsamında İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Bahri Ergin ile şirketin iki yöneticisi Suavi Kurtulmuş ve Osman Polat hakkında 1999 ile 2000 yılları arasında İzmir Gümrüğü'nden, gümrük çıkış beyanamesi düzenleyip, İTS (İç Ege Tekstil Sanayicileri ve Dış Ticaret A.Ş.) üzerinden, kurdukları alt firmalarla yurtdışına ihracat yapmış gibi gösterip, sahte faturalarla devletten haksız olarak yaklaşık 6 milyon YTL KDV iadesi aldıkları iddiasıyla üç ayrı dava açıldı.

Davalarda Ergin'in kurduğu A.T.F. Tekstil A.Ş.'nin 2000 yılında herhangi bir hizmet görmediği halde, Gördes Şirketler Topluluğu'na dahil Gediz Giyim Sanayi ve Ticaret Limidet Şirketi, AK-TEK Akçalan Tekstil Anonim Şirketi, Gördes Tekstil Anonim Şirketi, Ergin Halıcılık Limidet Şirketi, Görpaş Gördes Grubu Tekstil Dağıtım Pazarlama Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Görsaş Tekstil Pazarlama Yatırım Anonim Şirketi, Yeter Deri Tekstil Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Özge Tekstil ve Kasarteks Anonim Şirketi adına sahte faturalar düzenlediği de belirtildi. Bu sahte faturalarla, gerçek bir mal ve hizmet hareketi olmadan, devletten KDV iadesi alarak haksız kazanç sağladıkları öne sürüldü. Şirketlerin büyük bölümünün Ergin'in akrabası ve yanında çalışanlar üzerine kurulduğu da vurgulandı.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER
Sanıklar daha önce verdikleri ifadelerinde suçlamaları kabul etmedi. Bahri Ergin, “Aynı suçlardan İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde de yargılanıyorum. Bu dava mükerrer açılmıştır. Bu davanın reddini talep ediyorum. İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde görülen davada bir yılı aşkın süre tutuklu kaldım. Bu şirketlerimin ürettiği mallar ve satışlar gerçektir. Faturalar sahte değildir” dedi.

İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde aynı gün görülen davaların son duruşmalarına Bahri Ergin, Suavi Kurtulmuş ve Osman Polat katılmadı. Cumhuriyet Savcısı Süleyman Sinan Erdem, sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatları ise müvekillerinin beraatlerini istedi.

SAHTE BELGEYLE VERGİ KAÇAKÇILIĞI
Mahkeme heyeti sanıklar Bahri Ergin, Osman Polat ve Suavi Kurtulmuş'un sahte belgeyi kullanmak ve düzenlemek sureti ile vergi kaçakçılığı suçlarını işlediklerini belirtti. Üç ayrı davadan 42'şer ay olmak üzere herbirine toplam 10 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Yargılama aşamasında ölen sanıklardan Süleyman Demiryürek hakkındaki dava ise ortadan kaldırıldı.

Sanık avukatları kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Bahri Ergin'in ve 30'a yakın sanığın yargılandığı ‘Balina’ operasyonu davası ise İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor.

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8100341