Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şoförlerin kafası karışık PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2012

Image

Geçtiğimiz salı günü Ankara'da esnaf ve sanatkârlarımızla buluştuk.

Ağırlıklı olarak şoför esnafımızın katıldığı toplantıda gördük ki, geçen yıl Torba Kanun'la getirilen düzenleme konusunda kafalar oldukça karışık. Bu vesileyle konuya tekrar açıklık getirmiş olalım.

1 Mart 2011 tarihine kadar şehir içi taksi, dolmuş gibi araçlarda çalışan şoförler (araç sahibi değil), eski adıyla SSK'lı, yeni adıyla 4/b'li olmak zorundaydı. Fakat bu kapsamda çalışan şoförlerin ayda 30 gün yerine kısmı süreli çalıştıkları dikkate alınarak, 1 Mart 2011 itibariyle özel düzenleme yapıldı. Buna göre yeni uygulamada;

· Ticari taksi, dolmuş gibi şehir içi araçlarda çalışan şoförler, ay içinde 10 günden az çalışıyorlarsa, sigortalarını kendileri kendi ceplerinden ayda 19 gün olarak ödeyecekler. 19 gün ödedikleri halde 30 gün ödemiş sayılacaklar. Bu şoförler için araç sahiplerinin herhangi bir sorumluluğu bulunmuyor.

· Ayda 10 gün ve daha fazla çalışan şoförler için araç sahipleri işyeri dosyası açtıracak, sigorta primlerini ödeyecekler.

· Eğer araçta çalışan şoför emekliyse, ayda kaç gün çalışırsa çalışsın, ne kendisi ne de araç sahibi bildirimde bulunmayacak, prim ödemeyecek.

· Çalışan şoför emekli olsun veya olmasın, ayda kaç gün çalışırsa çalışsın, araç sahibiyle şoför arasında kısmi süreli iş sözleşmesi yapılması gerekir.

· Kısmi süreli iş sözleşmesinin noterde yapılmasına gerek yok. Basit bir kağıda çalışma koşulları yazılıp, her iki tarafın imzalaması yeterli.

· Sözleşmelerin araçta bulundurulması, herhangi bir kontrolde ibraz edilebilmesi için yerinde olacaktır. Sadettin Orhan

http://ekonomi.bugun.com.tr/soforlerin-kafasi-karisik-190888-makalesi.aspx

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.