Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Prim indiriminin maliyeti 7 milyar YTL'ye çıkabilir PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2008

Image

Hükümet Programı ile Eylem Planı'nda yer alan ve 2008 yılında uygulamaya gireceği açıklanan, 5 puanlık prim indirimi, işçilerin yanı sıra esnaf ve memurları da kapsayacak.

Prim oranları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda belirleniyor. Bu noktaya dikkat çeken yetkililer, paket hazırlanırken Sosyal Güvenlik Reformu'ndaki 'norm ve standart birliği'nin zedelenmemesi için işçi, esnaf ve memurun prim oranlarının farklı olmaması hususunun, 5510 sayılı yasada prim oranları eşit olarak belirlenerek yerine getirildiğine işaret etti. Bu durumda söz konusu indirimin kamuya maliyeti 7 milyar YTL'yi bulacak.

İstihdam Paketi'nin 30 Ocak 2008 tarihinde toplanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda ele alınması bekleniyor. İndirim, prim tahsilat oranını ve kayıtlılığı artırma amacına daha iyi hizmet etmesi için cari ay prim borcunu ödemeyen işverenlerle, kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere uygulanmayacak. İşveren priminde 5 puanlık indirim yapılmasının kamuya yıllık gelir kaybı, 2008 yılı için yaklaşık 3,8 milyar YTL olarak hesaplandı. İndirimin işçilerin yanı sıra esnaf ve memurları kapsaması halinde maliyet tutarı 7 milyar YTL'ye çıkıyor. İndirim nedeniyle 190 bin ilave istihdam sağlanması halinde toplam vergi gelirinin 180 milyon YTL, SSK ve işsizlik primleriyle birlikte toplam gelirin yaklaşık 600 milyon YTL olacağı tahmin ediliyor.

Pakete göre, 18-29 yaş arası gençlerin, işyerlerinin mevcut istihdamına ilave olarak işe alınmaları halinde SSK işveren priminin, çalıştıkları ilk yıl için tamamı karşılanacak. Hazine tarafından karşılanacak bu oran ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl için yüzde 60, dördüncü yıl yüzde 40 ve beşinci yıl yüzde 20 şeklinde uygulanacak. 18 yaş üstü kadınlar için de aynı şartlar geçerli olacak. Genç istihdamına teşvikin maliyetinin 5 yılda 700 milyon YTL'yi bulacağı tahmin ediliyor. 5 yıl boyunca vazgeçilen toplam gelir azami 2,7 milyar YTL olacak. Söz konusu gençlerin 200 bini sisteme girip, 5 yıl sonunda 50 bini kayıtlı çalışmaya devam ederse; ilk 5 yılda ek gelir 2 milyar YTL, sonraki her yıl 180 milyon YTL olacak. Kadın istihdamına teşvikin maliyeti ise 5 yılda 455 milyon YTL. Prim indirimiyle birlikte kayıt dışı istihdama yönelik ağır yaptırımlar getirilecek ve yaygın denetimler başlayacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=643827