Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Payları İMKB’de işlem gören şirketlerin kısmi KDV tevkifatı yükümlülüğü. PDF Yazdır e-Posta
16 Mayıs 2012
Image

117 seri numaralı KDV Genel Tebliği, 14 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 1 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve KDV tevkifat uygulaması ile bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamaların yer aldığı söz konusu tebliğin tam metni, 09 Mayıs 2012 tarihli sirkülerimizde dikkatinize sunulmuştu.

Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören şirketlerin kısmi KDV tevkifatı yükümlülüğü hakkında açıklamalar yapılacaktır.

Eski uygulama

95 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile 91 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nin "Sorumlu Tayin Edilen ve Tevkifat Yapacak Kuruluşlar"başlıklı(A/2) bölümüne "Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsasına kote edilmiş şirketler" eklenmişti.

Söz konusu ifade, "Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler" ibaresinden önce gelmek üzere eklenmiş, başka bir ifade ile 95 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile hem hisse senetleri İMKB'ye kote edilmiş şirketler, hem de bu şirketlerin yarıdan fazla hissesine sahip olduğu kurum, kuruluş veya şirketler tevkifat kapsamına alınmıştı.

Bununla birlikte 95 seri numaralı KDV Genel Tebliği uyarınca, bu mükelleflerin sadece "yapım işleri", "temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri", "özel güvenlik hizmetleri" ile "yemek servis hizmetleri"nden KDV tevkifatı yapma yükümlülüğü bulunmaktaydı.

117 seri numaralı KDV Genel Tebliği kapsamında yeni uygulama

14 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmakla birlikte 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 117 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile "Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler"e Tebliğ'in "3.1.2/b- Belirlenmiş Alıcılar" bölümünde yer verilmiştir.

Söz konusu ifade, "Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler" ibaresinden sonra gelmek üzere eklenmiş olduğu için, payları İMKB'de işlem gören şirketlerin yarıdan fazla hissesine sahip olduğu idare, kurum ve kuruluşlar aşağıdaki tabloda yer verilen hizmetler için KDV tevkifatı kapsamı dışına çıkarılmıştır.

KDV mükellefi olsun olmasın payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketlerin, 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren uygulayacakları yeni tevkifat oranlarına, önceki KDV Tebliğ'leri kapsamındaki tevkifat oranları ile karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

Tevkifata tabi hizmetler

Eski Tevkifat Oranı

Yeni Tevkifat Oranı

Yapım işleri ile bu işlerle birlikte itfa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt proje hizmetleri

1/6

2/10

Etüt-plan proje ve danışmanlık denetim ve benzeri hizmetleri

0

9/10

Makine teçhizat demirbaş ve taşıtlara ait tadil bakım ve onarım hizmetleri

0

5/10

Yemek servis ve organizasyon hizmetleri

1/2

5/10

İşgücü temin hizmetleri (Özel güvenlik ve koruma hizmetleri de dahil) (*)

% 90, 4/5 (*)

9/10 (*)

Yapı denetim hizmetleri

0

9/10

Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetleri

0

5/10

Spor kulüplerinin yayın reklam ve isim hakkı gelirlerine konu olan işlemler

0

9/10

Temizlik hizmetleri

2/3

7/10

Çevre ve bahçe bakım hizmetleri

1/2

7/10

Servis taşımacılığı hizmeti

0

5/10

Her türlü baskı ve basım hizmetleri

0

5/10

(*) Daha önceki uygulamada işgücü temini ve özel güvenlik hizmetleri iki ayrı başlık halinde düzenlenmiş ve tevkifat oranları da sırasıyla % 90 ve 4/5 olarak belirlenmişti. Diğer taraftan hisse senetleri İMKB'ye kote edilmiş şirketlerin aldıkları özel güvenlik hizmetlerinden tevkifat yükümlüğü varken, işgücü temininde tevkifat zorunluluğu bulunmamaktaydı. 117 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile payları İMKB'de işlem gören şirketlere, özel güvenlik ve koruma hizmetleri de dahil olmak üzere işgücü temini hizmetlerinden 9/10 oranında KDV tevkifatı yapma yükümlüğü getirilmiştir.

Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerinde cezalı tarhiyat yapılacaktır.

Tevkifat yapmaya sorumlu tayin edilenlerin, sorumlu sıfatıyla beyan edip ödemeleri gereken vergileri beyan etmemesi veya eksik beyan etmesi halinde, bu vergi tutarı ikmalen veya resen tarh edilerek vergi ziyaı cezası kesilecek ve gecikme faizi hesaplanacaktır. Sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen tutarın 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılmamış olması bu şekilde işlem tesis edilmesine engel olmayacaktır. Sorumlu sıfatıyla beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen KDV tutarının satıcı tarafından beyan edilmiş olması halinde sorumlu adına yapılacak tarhiyatta ise vergi aslı aranmayacaktır.

Sorumlu tarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken satıcı tarafından beyan edilen KDV'nin ödenmiş olması halinde, bu verginin normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar; söz konusu verginin ödenmemiş olması halinde ise normal vade tarihinden yapılacak tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar gecikme faizi uygulanacaktır.

Belirlenmiş alıcıların birbirine karşı ifa ettikleri teslim ve hizmetlerde KDV tevkifatı uygulanmayacaktır. E&Y

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.