Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni leasing yasa taslağı tamamlandı PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2008

Image

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal kiralama (leasing), faktoring ve finans şirketlerine ilişkin yasa tasarısı taslağını tamamladı.

Finansal kiralama şirketlerinin kuruluş ve faaliyetleri 28/6/1985 tarihli ve 18795 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu ile; faktoring ve finansman şirketlerinin kuruluş ve faaliyetleri ise, 6/10/1983 tarihli ve 18183 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ödünç Para Verme İsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir.

Ancak, finansal sektörde görülen değişiklikler ve uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar neticesinde bu düzenlemelerin, söz konusu şirketlerin güvenilir ve etkin bir şekilde faaliyetlerini yerine getirebilmeleri yönünden yeterli olmadığı görülmektedir. Bahse konu şirketlerin günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilen yasal düzenlemeler çerçevesinde faaliyet göstermelerini teminen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Taslağı hazırlanmıştır.

Söz konusu Kanun Taslağında bahse konu şirketlerin kuruluş ve faaliyetlerinin tek bir Kanun çatısı altında düzenlenmesi temeli çerçevesinde,

— Şirketlerin sahip olmaları gereken asgari ödenmiş sermayeleri günün şartlarına uygun hale getirilmektedir.

— Şirketlerin etkin gözetim ve denetimleri için gerekli yasal alt yapı tesis edilmektedir.

— Şirketlerin işlemlerinden kaynaklanan alacaklarından doğmuş veya doğması beklenen zararlarını karşılamak amacıyla şirketlere karşılık ayırmak zorunluluğu getirilmekte, bu karşılıkların tamamının, ayrıldıkları yılda kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edileceği hükme bağlanmaktadır.

— Şirket üst düzey yöneticileri için mesleki tecrübe şartı öngörülmektedir.

— Tüzel kişiliği haiz ve kamu kurumu niteliğinde meslek kurulusu olarak Finansal Kiralama Şirketleri Birliği, Faktoring Şirketleri Birliği ve Finansman Şirketleri Birliği kurulmakta ve şirketlerin ilgisine göre söz konusu Birliklere uye olma zorunluluğu getirilmektedir.

— Faktoring Şirketleri Birliği nezdinde fatura merkezi kayıt sistemi kurularak faktoringe konu olan faturaların sisteme kaydedilerek mükerrer kullanımının engellenmesi amaçlanmaktadır.

— Mevzuata aykırı işlem ve uygulamaların engellenmesini teminen idari ve adli cezalar öngörülmektedir.

 

Diğer taraftan, 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu yürürlükten kaldırılarak;

— Finansal kiralama işlemi tanımı, uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilmektedir.

— Operasyonel kiralama, alt kiralama, yazılımların kiralanması, sat-geri kiralama, yurtdışından ülkemize yapılacak finansal kiralama işlemleri, sure, tescil gibi konularda uygulamanın onunu açacak yeni hükümler ihdas edilmektedir.

— Bir yıl içinde sözleşmede yer alan kira bedellerinden ucunu zamanında ödememesi nedeniyle ihtara muhatap olan kiracılarla yapılan sözleşmelerin kiralayan tarafından feshedilebilmesi imkanı getirilmektedir.

— Finansal kiralamaya konu taşınır ya da taşınmaz ile birlikte yatırımın bütünleyici parçası veya eklentisi haline gelen malların, ilgili finansal kiralama sözleşmesinin konusu olabilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.

— Sözleşmede hüküm bulunmak kaydıyla, sözleşme konusu mal henüz imal edilmemiş veya kiracıya teslim edilmemiş olsa dahi, sözleşme tarihinden başlamak uzere kira bedelleri tahsiline imkan tanınmaktadır.

 

Soz konusu kanun taslağına;

 

www.bddk.org.tr/turkce/Mevzuat/Duzenleme_Taslaklari/4345finansal_kiralama_kanun_tasarisi.pdf

 

adresinden ulasılabilecektir