Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Muhtasar Beyannamede Stopaja Tabi Ödemelerin Bildirilmesiyle İlgili Hatırlatma PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2012

Image

Muhtasar beyannamede 82 sayılı Gelir Vergisi Kanunu Sirküleriyle yapılan değişiklikler.

Gelir İdaresi tarafından yayımlanan 02.05.2012 tarihli ve 82 sayılı Gelir Vergisi Kanunu Sirküleriyle, muhtasar beyannamelerde stopaja tabi ödemelerin bildirilmesine ilişkin değişiklikler yapılmıştır.

Sirküler daha önce 02.05.2012 tarih ve 2012/32 sayılı Duyurumuz ile duyurulmuştur. Sirkülerin yakın zamanda uygulanmaya başlanacağı dikkate alınarak, stopaja tabi ödemeler nedeniyle alınan fatura ve diğer belgelerin zamanında temini ve gerekli hazırlıkların yapılasını hatırlatmak amacıyla, konu aşağıda yeniden özetlenmiştir.

Daha önce, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30. maddeleri uyarınca tevkifata tabi olan;

— Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşanlara yapılan hakedişler,

— Zirai kazançlar,

— Serbest meslek kazançları,

— Gayrimenkul sermaye iratları

üzerinden yapılan tevkifatlar nedeniyle, bu tevkifatlara ilişkin olarak ödeme yapılanın adı, soyadı (unvanı), adresi, vergi dairesi, vergi kimlik numarası; ödemenin türü, gayrisafi tutarı; kesilen vergi tutarı Muhtasar Beyannamenin ilgili bölümünde gösterilmekteydi.

Gelir İdaresince, Muhtasar Beyanname üzerinde yapılan değişiklik sonucunda;

- Sirkülerin yayım tarihini içeren vergilendirme döneminden itibaren, yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşanlara yapılan hakedişler, zirai kazançlar, serbest meslek kazançları ve gayrimenkul sermaye iratları üzerinden yapılan tevkifatlar nedeniyle,

- 1 Ağustos 2012 tarihini içeren vergilendirme döneminden itibaren tevkifata tabi menkul sermaye iratları üzerinden yapılan tevkifatlar nedeniyle

Muhtasar Beyannamenin ‘‘Tevkifata Tabi Ödemelere Ait Bildirim (Ücret ve Ücret Sayılan Ödemeler Hariç)'' bölümünde, Ödeme Yapılanın Adı, Soyadı (Unvanı), Adresi, T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası, Vergi Dairesi, Ödemenin Tür Kodu, Gayrisafi Tutarı, Ödemeye Ait Düzenlenen Belgenin Türü, Tarihi, Seri ve Sıra Numarası ve Kesilen Vergi Tutarı bilgilerine yer verilmesi gerekmektedir.

Bu değişiklik doğrultusunda, kullanılan Muhtasar Beyannamenin ilgili bölümleri de değiştirilmiş olup, Beyannamenin 3 no.lu tablosunun yeni ve eski hali aşağıdaki gibidir (Aşağıda kâğıt ortamında verilen beyannamenin ilgili bölümü kullanılmış olup e-beyannamede de benzer değişiklik yapılmıştır).

Tablo yeni

Tablo eski

http://www.vergiportali.com/Admin/Editor/assets/muhtasarbolum3eski.jpg

Görüldüğü üzere, Muhtasar Beyannamede yapılan değişiklikle, menkul sermaye iratlarına ilişkin ödemeler tabloya dahil edilmiş, tabloda listelenecek ödemeler için ayrıca, ödemeye ait düzenlenen belgenin türü, tarihi ve seri ve sıra no.su bilgilerinin de tabloya yazılması istenmiştir.

Sirkülerde ayrıca, zorunluluğa uymayan, eksik veya yanıltıcı bilgi veren mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu’nda öngörülmüş olan cezai müeyyidenin uygulanacağı uyarısına yer verilmiştir.

İlgili Sirküler metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.