Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni TTK ve Eski TTK'na göre Karşılaştırmalı durumları PDF Yazdır e-Posta
08 Mayıs 2012
Image

             YENİ TTK UYARINCA LİMİTED ŞİRKET  MÜDÜRLERİ (ESKİ VE YENİ TTK KARŞILAŞTIRMALI)

KONU

YENİ TTK(6102 SY)

ESKİ TTK

AÇIKLAMA

MÜDÜR SAYISI

Bir veya birden fazla olabilir(623.md)

Bir veya birden fazla olabilir. ( 540.md)

 

 

ORTAK OLMA ZORUNLULUĞU

Ortak veya 3.kişi olabilir(623)*

Ortak veya 3.kişi olabilir(541)

*Yeni TTK şirket ortağı olmayanların müdür olmasına olanak tanımıştır; ancak en azından bir ortağın şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunmasını zorunlu kılmıştır.(623/1 son cümle) Bu halde ortak olmayan birisi tek başına müdür olamayacaktır.

TÜM ORTAKLARIN YÖNETİME KATILMA ZORUNLULUĞU

Zorunluluk yoktur. Şirket sözleşmesi ile bir veya birkaç ortağa ya da tüm ortaklara veya 3.kişilere verilebilir.(623)

Aksi kararlaştırılmış olmadıkça tüm ortaklar müdür sıfatı ile şirketi idare ve temsile mecburdur.(540/1)Şirket sözleşmesi ile veya genel kurul kararı ile aksi kararlaştırılabilir(540/2)

Yeni TTK’ya göre yönetim ve temsil sözleşmede düzenlenmek zorundadır. Eski TTK da düzenleme yoksa tüm ortaklar müdür sıfatını taşıyordu. Yeni TTK seçilmiş yönetim ilkesini benimsemiştir.

TÜZEL KİŞİ ORTAKLARIN MÜDÜR OLMASI

Tüzel kişi müdür olarak seçilebilir. Tüzel kişi görevi kendisi adına yerine getirecek bir gerçek kişiyi belirler     ( 623/2)*

Hükmi şahıs adına ancak bir gerçek kişi limited şirket temsilcisi olarak tescil ve ilan edilebilir.(540/4)

Yeni TTK tüzel kişinin doğrudan müdür olarak seçilmesine ve tüzel kişinin müdür olarak tescil ve ilan edilmesine olanak tanımıştır.  Bu tüzel kişi kendisi adına görevi yerine getirecek gerçek kişiyi de kendisi belirler  ve kendisi değiştirir.

MÜDÜRLER KURULU

Şirketin birden fazla müdürü varsa, müdürler kurulu söz konusu olur ve bunlardan biri şirket ortağı olup olmadığına bakılmaksızın genel kurul tarafından müdürler kurulu başkanı olarak belirlenir (624)*

Bu düzenlemenin karşılığı Eski TTK’da yoktur.

Yeni TTK gereği Müdürler Kurulu çoğunlukla karar alır. Eşitlik halinde başkanın oyu üstün sayılır. Şirket sözleşmesi ile karar alma konusunda farklı bir düzenleme öngörülebilir.(624/3)

MÜDÜRLERİN YERLEŞİM YERİ

Şirket müdürlerinden en az birinin yerleşim yerinin Türkiye’de olması ve bu müdürün şirketi tek başına temsile yetkili olması gerekir (628/1)

Eski TTK da bu şekilde bir düzenleme ve zorunluluk yoktur.

Bu hükme aykırılık tespit edilirse, ticaret sicil müdürü durumun kanuna uygun hale getirilmesi için şirkete uygun bir süre verir. Bu süre içinde gereken yapılmazsa, ticaret sicil müdürü şirketin feshini mahkemeden ister.( 628/2)

Şirketlerin tamamen Türkiye dışından yönetilmesini önlemek ve müdürlerin sorumluluığuna ilişkin hükümlerin uygulanmasını sağlamak amacı ile getirilmiştir.

TEMSİL YETKİSİNİN KAPSAMI

Temsil yetkisinin kapsamı yetkinin sınırlandırılmasında A.Ş hükümleri kıyasen uygulanır(629/1)

Temsil yetkisinin kapsamı ve sınırlandırılması konusunda  A.Ş. lere ilişkin 321. Md hükmü uygulanır.(542)

Yeni ve eski yasada A.Ş hükümlerine yollama yapılmıştır. Yeni TTK A.Ş lerde temsilin kapsam ve sınırlarını düzenleyen 371. Md gereği , temsile yetkili olanlar şirketin amacına ve işletme konusuna giren her tür işleri ve hukuki işlemleri şirket adına yapabilir ve bunun için şirket ünvanını kullanabilir. Kanuna ve esas sözleşmeye aykırı işlemler için şirketin rücu hakkı saklıdır.

 

İMZA YETKİSİ

Müdürlerden imzaya yetkili olanların belirlenmesine, imza şekli ve bunların tescil ve ilanına A.Ş hükümleri kıyas yoluyla uygulanır(629)

Müdürlerin haiz oldukları temsil selahiyetinin kapsam ve sınırları hakkında A.Ş lere ilişkin 321. Md uygulanır.

Her iki yasa da A.Ş hükümlerine yollama yapmıştır. Yeni TTK’nın A.Ş  temsil şeklini düzenleyen 370. Md si gereği; esas sözleşmede aksi öngörülmemiş ve yönetim tek kişiden oluşmuyorsa  temsil yetkisi çift imza ile kullanılabilir. Yani esas sözleşme ile müdürlerin münferit imza yetkisi kabul edilebilir. Sözleşmede düzenleme yapılmazsa, kanun gereği çift imza ile temsil yetkisi kullanılacaktır.

GÖREVDEN ALMA,YÖNETİM VE TEMSİL YETKİSİNİN GERİ ALINMASI, SINIRLANDIRILMASI

1-Genel kurul, müdürü veya müdürleri görevden alabilir, yönetim hakkını ve temsil yetkisini sınırlayabilir.(630/1)

2- Her ortak, haklı sebeplerin varlığında, yöneticilerin yönetim hakkının ve temsil yetkilerinin kaldırılmasını veya sınırlandırılmasını mahkemeden isteyebilir.(630/2)

1-Ortak olmayan müdürler ister ana sözleşme ile atansın, ister genel kurulca atanmış olsun genel kurul kararı ile her zaman azlolunabilir( 543/2)

2-Şirket sözleşmesi ile atanan ve aynı zamanda ortak olan şirket müdürleri -örneğin, kurucu ortak olan müdürler-, ortaklar genel kurulu tarafından azledilemeyecekleri gibi idare hak ve vazifeleri de diğer ortaklar tarafından sınırlandırılamaz (TTK md. 543/f.1, md. 161).

3-Şirket sözleşmesi yerine ortaklar genel kurulu kararı ile atanan ve aynı zamanda ortak olan limited şirket müdürleri ise, kendilerini seçen organ, yani ortaklar genel kurulu tarafından azledilebilirler. Azil kararının, ortakların çoğunluğu ile alınması gerekmektedir (TTK md. 543/f.1, md. 162).

 

Eski TTK  ortak olan müdürlerin azlinde kolektif şirket hükümlerine atıf yapmış ve göreve geliş şekline göre farklı düzenlemeler getirmişken; Yeni TTK bu ayrımları kaldırmış ve  müdürlerin ortak olup olmadığı veya sözleşme ya da genel kurul kararı ile göreve gelip gelmediğine bakmaksızın yetkiyi genel kurula vermiştir.

REKABET YASAĞI

Müdürler şirketle rekabet oluşturan faaliyetlerde bulunamazlar. Şirket sözleşmesinde aksi öngörülür veya diğer tüm ortaklar yazılı olarak izin verirse bu yasak uygulanmaz.(626.md)

Müdür olan bir ortak, diğer ortakların muvafakati olmadan şirketin uğraştığı ticaret dalında ne kendi, ne de başkası hesabına iş göremez.(547.md)

 

HAKSIZ FİİL SORUMLULUĞU

Şirketin yönetimi ve temsili ile yetkilendirilen kişinin, şirkete ilişkin görevlerini yerine getirmesi sırasında işlediği haksız fiilden şirket sorumludur.(632.md)

Vazifelerini ifa dolayısıyla müdürlerin işlemiş oldukları haksız fiillerden şirket sorumludur(542)

 

 

 

 

 

Tabloda verilen bilgiler genel niteliktedir.  Her olayda ayrıntılı değerlendirme için ilgili maddelerin incelenmesinde fayda vardır.

6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu 01-07-2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. 6103 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun’un 25. Maddesi uyarınca Yeni TTK’nun yürürlüğe girdiği  1 Temmuz 2012 tarihinde görevde bulunan limited şirket müdürleri, görevden alınmaları veya bir başka şekilde görevlerinin sona ermesi  durumu hariç, sürelerinin sonuna kadar görevlerine devam ederler. Ancak, tüm ortakların hep birlikte müdür sıfatı ile şirket işlerini idare ve şirketi temsil ettiği limited şirketlerde Yeni TTK’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3(üç) ay içerisinde 623. Madde hükmü yerine getirilir.

Madde:623

(1) Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Şirketin sözleşmesi ile yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir.

(2) Şirketin müdürlerinden biri bir tüzel kişi olduğu takdirde, bu kişi bu görevi tüzel kişi adına yerine getirecek bir gerçek kişiyi belirler.

(3) Müdürler, kanunla veya şirket sözleşmesi ile genel kurula bırakılmamış bulunan yönetime ilişkin tüm konularda karar almaya ve bu kararları yürütmeye yetkilidirler. 

 

Kaynak; http://gulbenkmusavirlik.com/YaziDetay.aspx?id=30

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.