Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Faaliyetleri Deniz Taşıma Araçları İle Yüzer Tesis ve Araçların İmal ve İnşası Olanlara, Bu Araçların İmal ve İnşası İle İlgili Olarak Yapılan Teslim ve Hizmetlerde KDV Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
26 Mayıs 2012
Image

I- GİRİŞ

Katma Değer Vergisi (KDV) esas itibariyle yayılı, genel bir tüketim vergisidir. Sistemin iyi işlemesi ve kendinden beklenen fonksiyonları yerine getirebilmesi için ekonomide cereyan ticari, sınai, zirai ve serbest meslek gibi tüm iktisadı faaliyetleri kapsaması gerekir. İstisna ve muafiyetler bu sistemin işleyişine olumsuz etkiler yapmaktadır.

Ancak KDV’nin bir diğer fonksiyonu ise, bir iktisadi politika enstrümanı olarak ekonomide kalkınmayı teşvik etmektir. Bu bağlamda yatırım faaliyetlerine ilişkin projelerin imalat ve yapım aşamasında KDV’nin bir finansman yükü teşkil etmemesi bakımından büyük ölçekli yatırımlar dolayısıyla yapılan mal teslimi ve hizmet ifalarında istisnalar tanınmaktadır.

60 No.lu KDV Sirkülerinin 3.2.1. Deniz, Hava ve Demiryolu Taşıma Araçlarının Yüzer Tesis ve Araçlarının Teslimi” başlıklı bölümünde,

“KDV Kanunu’nun 13/a maddesi uyarınca, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri KDV’den müstesnadır. Konu hakkında 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Ayrıca, anılan Kanun’un 13. maddesinin gerekçesinde araçlara ilişkin bu düzenlemenin amacı “ülkenin deniz ve hava ticaret filosu ile demiryolu ulaşım sisteminin geliştirilmesinin teşviki ve dış rekabete tahammül edebilecek duruma getirilmesi” olarak ifade edilmiştir.

Söz konusu Tebliğ ve Kanun maddesinin gerekçesinde yer alan açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda; KDV Kanunu’nun 13/a maddesinin uygulanmasında deniz ve hava ticaret filomuz ile deniz ve hava ulaştırma sistemimizin geliştirilmesini teşvik eden araçların teslimleri istisna kapsamında değerlendirilecektir.

Ancak, sportif eğlence amacına yönelik hizmet veren deniz motosikletleri, paraşüt çekme tekneleri, sürat motorları, yelkenli tekneler, motorlu paraşütler, balonlar ile benzeri araçlar deniz ve hava taşıma aracı niteliğinde olmadığından, bunların teslimleri istisnadan faydalanamayacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir.

Öte yandan, bu kapsamda ve genel olarak yatırım, hammadde, ara malı gibi doğrudan doğruya nihai tüketime konu olmayan mal teslimlerine tanınan istisnalar, vergi indirim mekanizması dolayısıyla nihai olarak Devletin kasasına giren hasılat miktarını da olumsuz olarak etkilememektedir.

Bu yaklaşım doğrultusunda KDV’nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu tip istisnalar özel ve genel olarak uygulanmaktadır.

Bu istisnalardan biri de, KDV Kanunu’nun 13. maddesinin (a) bendinde yer alan deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçları ile ilgili bulunmaktadır.

Söz konusu istisna KDV Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.01.1985 tarihinde itibaren uygulanmıştır. Ancak zaman içerisinde değişikliklere uğramıştır.www.ozdogrular.com

İstisna başlangıçta deniz taşıma araçları ile yüzer tesis araçlarının teslimi şeklinde iken daha sonra 02.06.1995 tarihinde yürürlüğe giren 4108 sayılı Kanun’un 33. maddesiyle KDV Kanunu’nun 13. maddesinin (a) bendi,

“Faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler” şeklinde değiştirilmiş.

Görüldüğü üzere, faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetlere ilişkin istisna, 02.06.1995 tarihinden itibaren uygulamaya konulmuş ve en son olarak 6111 sayılı Kanun’un 85. maddesiyle yapılan değişiklikle bugünkü uygulanmakta olan şeklini almıştır.

6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler bu makalenin konusunu teşkil etmektedir.

II- DENİZ TAŞIMA ARAÇLARI İLE YÜZER TESİS VE ARAÇLARIN İMAL VE İNŞASI İLE İLGİLİ YAPILAN TESLİM VE HİZMETLERDE KDV İSTİSNASININ UYGULANMASI

6111 sayılı Kanun’un(1) 85. maddesiyle KDV Kanunu’nun 13. maddesinin (a) bendinde değişiklik yapılarak, 25.02.2011 tarihinden itibaren faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisna edilmiştir.

Söz konusu istisnanın uygulamasına ilişkin usul ve esaslar 48, 91, 93 ve 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri ile düzenlenmiştir.

6111 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden sonra Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 116 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile 25.02.2011 tarihinden itibaren faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili yapılan teslim ve hizmetler KDV’den istisnasının uygulama usul ve esasları aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. www.ozdogrular.com

A- İSTİSNANIN KAPSAMI

İstisnadan, faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlar yararlanacaktır. İstisnadan yararlanmak için imal ve inşa faaliyeti yapanların ayrıca bu araçların kiralanması veya işletilmesi faaliyetinde bulunmaları şartı aranmayacaktır. Öte yandan, bunların KDV mükellefi olması zorunluluğu da bulunmamaktadır.

48 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde, “Araçların imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımlarında istisna uygulanabilmesi için, imal ve inşa edenin gerçek usulde KDV mükellefi olması yeterlidir. Ancak; imal ve inşa ile ilgili mal ve hizmet faturalarının imal ve inşa eden adına düzenlenmesi zorunludur.” açıklamasına yer verilmiştir.

KDV mükellefiyeti konusunda 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde yer alan düzenlemeler, 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğ(2) ile “Mükellefler araç imal veya inşasını kendi adlarına bizzat yapabilmekte ya da sipariş üzerine başkalarına yaptırabilmektedirler. Her iki halde de istisnadan yararlanılabilmesi için araçların imal ve inşasını bizzat veya sipariş vererek kendi adlarına gerçekleştirenlerin KDV mükellefi olması zorunludur.” şeklinde değiştirilmiştir.

116 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde ise, deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası ile uğraşanların istisnadan yararlanmak için bunların KDV mükellefi olması zorunluluğu şartı aranılmayacaktır.

Söz konusu istisna, deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımında uygulanacaktır. İstisnadan yararlananların bu araçların tadil, bakım ve onarımı ile ilgili mal ve hizmet alımlarında bu kapsamda istisna uygulanması mümkün değildir.www.ozdogrular.com

B- İSTİSNA UYGULAMASI

Deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçları imal ve inşa edenlerin bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında istisna uygulanacaktır. İstisna kapsamında mal ve hizmet almak isteyenlerin, bu işlemlerin KDV’den istisna olduğuna ilişkin bir yazı almaları gerekmektedir. Bu yazı, KDV mükellefi olanlara bağlı oldukları vergi dairesi, KDV mükellefi olmayanlara ise işyerinin bulunduğu yer vergi dairesi başkanlığı veya defterdarlık tarafından verilecektir.

Vergi daireleri istisna belgesi için başvuran mükelleflerin durumunu yukarıdaki açıklamalara uygunluk açısından araştırarak gerektiğinde yoklama veya inceleme yoluna başvurmak suretiyle, şartları taşıyanlara belgeyi vereceklerdir.

Araçları imal ve inşa etmek için yeni başlayacak mükelleflere belge verilirken; bu faaliyetlerin iştigal konuları arasında gösterilip gösterilmediği, bu faaliyetlerin gerektirdiği organizasyonun kurulup kurulmadığı ve yetkili mercilere yazılı olarak başvurulup başvurulmadığı gibi hususlar göz önünde tutulacaktır.

Sözü edilen araçların imal ve inşası ile uğraşanlara belge verilebilmesi için gerçek usulde mükellef olmaları şart değildir. Ancak imal veya inşa edilen taşıtın deniz taşıma aracı veya yüzer tesis ve araç olup olmadığına bakılacaktır.

Deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçları imal ve inşa edenler bu işte kullanacakları mal ve hizmetleri, bu yazıyı satıcılara veya gümrük idaresine ibraz etmek veya noter onaylı bir örneğini vermek suretiyle istisna kapsamında temin edebileceklerdir. www.ozdogrular.com

C- ARAÇLARIN İMAL VE İNŞASINDA KULLANILACAK MALLARIN İTHALİ

KDV Kanunu’nun 16/1-a maddesine göre yurt içinde teslimleri istisna kapsamına giren malların ithali de vergiden müstesnadır. Buna göre araçların veya araçların imal ve inşasında kullanılacak malların ithalinde de yukarıdaki şartların gerçekleşmesi halinde istisna uygulanacaktır. İstisnanın uygulanabilmesi için ithal edilecek malların, istisna kapsamında yer aldığını gösteren vergi dairesinden alınmış yazının Gümrük İdaresine ibrazı yeterli olacaktır.

D- MÜTESELSİL SORUMLULUK

Deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçları imal ve inşa edenlere yönelik istisnadan yararlanılabilmesi için, istisna yazısının mal teslimi ve hizmet ifasını yapan satıcıya ibrazı gerekmektedir. Bu yazı olmadan istisna uygulanması halinde, ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden teslim veya hizmeti yapan mükellefler ile birlikte teslim veya hizmet yapılan alıcı da müteselsilen sorumlu olacaktır.

Kendisine, teslim veya hizmetin istisna kapsamına girdiğini gösteren belge ibraz edilen satıcı mükellefler, başka bir şart aramadan istisna kapsamında işlem yapacaktır. Daha sonra işlemin, istisna için ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları baştan taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine istisna kapsamında teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacaktır.

E- 25.02.2011 TARİHİNDEN ÖNCEKİ TARHİYATLAR

6111 sayılı Kanun’un 17. maddesinin (15) no.lu fıkrasında, 3065 sayılı Kanun’un 13. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde bu Kanunla yapılan değişiklik ile istisna kapsamına alınan teslim ve hizmetlerle ilgili olarak bu Kanun’un yayımlandığı tarihten önceki vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak KDV tarhiyatı yapılmayacağı, daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan, varsa açılmış davalardan feragat edilmesi kaydıyla vazgeçileceği, tahakkuk eden tutarların terkin edileceği, tahsil edilmiş tutarların red ve iade olunmayacağı hükme bağlanmıştır.www.ozdogrular.com

F- GÜMRÜKÇÜ KOMİSYONU, YÜKLEME, DAHİLİ NAKLİYE VE BOŞALTMA HİZMETLERİ

Gemi inşası ve inşa edilen gemileri ihraç edenlerin, teşvik belgesi kapsamında gemilerin hammadde ve donanımının, ithali sırasında tedarikçi firmalardan alınan ordino, gümrükçü komisyonu, yükleme, dahili nakliye ve boşaltma gibi hizmetlerin KDV’den istisnadır.

İthalat sırasında tedarikçi firmalardan alınan ordino, gümrükçü komisyonu, yükleme, dahili nakliye ve boşaltma gibi hizmetlerin KDV’den istisna olup olmadığı konusunda Maliye Bakanlığı’nın bir Özelgesi’nde;

“48 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin…

Buna göre, söz konusu istisna uygulaması deniz, hava ve demir yolu taşıma araç ve gereçlerinin imal ve inşasına yöneliktir. Bu itibarla, adı geçen şirketin gemi inşası ile ilgili olarak ithali yapılan malzemelere ordino, gümrükçü komisyonu, yükleme, dahili nakliye ve boşaltma gibi tedarikçi firmalardan aldığı hizmetlerin söz konusu taşıma araç ve gereçlerinin imalatı ile ilgili olup maliyeti içinde yer alacak olmaları kaydıyla Kanun’un 13/a maddesi kapsamında KDV’den istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.”(3) şeklinde idari görüş bildirilmiştir.

III- SİPARİŞ ÜZERİNE ARAÇLARIN İMAL VE İNŞASI

4 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe giren 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nde yer alan açıklamalara göre;

“Mükellefler araç imal veya inşasını kendi adlarına bizzat yapabilmekte ya da sipariş üzerine başkalarına yaptırabilmektedirler.

Sipariş üzerine araçları fiilen imal veya inşa edenler de bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında KDV istisnasından yararlanabilecektir.”

Araçları sipariş yoluyla imal ve inşasında istisna uygulaması aşağıdaki şekilde yürütülecektir.www.ozdogrular.com

A- ARAÇLARI SİPARİŞ ÜZERİNE FİİLEN İMAL VE İNŞA EDENLER

Mükellefler araç imal veya inşasını kendi adlarına bizzat yapabilmekte ya da sipariş üzerine başkalarına yaptırabilmektedirler. Her iki halde de imal ve inşa işlemini gerçekleştirenlerin istisnadan yararlanması söz konusudur. Deniz taşıma araçlarını aldıkları sipariş üzerine fiilen imal ve inşa edenlerin, bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında da istisna uygulanacaktır. Bu durumda, siparişi alarak imal ve inşa işini fiilen yapan mükellefe verilecek istisna belgesinde sipariş üzerine yapılan araç imal ve inşası ile ilgili mal ve hizmet alımlarında geçerli olduğu belirtilecektir.

Sipariş üzerine araçları fiilen imal veya inşa edenler, bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında KDV istisnasından yararlanabilecektir. İmal ve inşa işini sipariş üzerine fiilen yapanlar bu işte kullanacakları mal ve hizmetleri bu belgeye dayanarak KDV uygulanmaksızın istisna kapsamında temin edebileceklerdir. Ancak istisna uygulamasında, istisna kapsamına giren işlemler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen işlem bedelinin KDV hariç tutarının hariç 100 Türk Lirası ve daha fazla olması halinde bedelin tamamı için istisna kapsamında işlem yapılacaktır. 100 Türk Lirasının altında olması halinde bu işlemlerde istisna uygulanmayacak ve genel esaslar çerçevesinde KDV hesaplanacaktır.

 

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, bir Özelgesi’nde;

“Dolayısıyla, sipariş ile tekne yapımında teknede kullanılacak malzemelerin alımı KDV’den istisna olacaktır. Ancak, bu istisna uygulaması malzemelere ilişkin KDV’nin siparişi veren tarafından ödenmesi, daha sonra ise ödenen KDV’nin iadesi şeklinde yürütülmektedir.

Buna göre, işletmenizde kullanmak üzere imal ettireceğiz teknenin yapımında kullanılacak ekipman ve malzemelere ilişkin faturanın tersane adına düzenlenmesi halinde, KDV istisnası uygulanması mümkün olacaktır. Ayrıca, tekne imalatını yapan tersane tarafından teknenin teslimine ilişkin adınıza düzenlenen faturada da KDV hesaplanmayacaktır.

Öte yandan, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde istisna kapsamında deniz aracı teslim almak veya tadil, bakım ve onarım yaptırmak üzere, 48 Seri No.lu KDV Tebliği’nin 3. maddesine göre, vergi dairesine başvurulması suretiyle işlemin istisna kapsamına girdiğine dair bir yazı alınması gerekmektedir.”(4) açıklamasına yer verilmiştir. www.ozdogrular.com

B- ARAÇLARI SİPARİŞ VEREREK İMAL VEYA İNŞA ETTİRENLER

Araçların sipariş verilerek imal ve inşa ettirilmesi halinde, siparişi verene sadece aracı fiilen imal ve inşa edenin kendisine yaptığı hizmet için geçerli olmak üzere bir istisna belgesi verilecektir. Bu belge siparişi verenin aracın imal ve inşası ile ilgili diğer mal ve hizmet alımlarında kullanılamayacaktır. Siparişi verenin, aracın imal ve inşasında kullanılacak mal ve hizmetleri kısmen veya tamamen kendisinin temin etmesi halinde, bu mal ve hizmetlerin alımlarında genel esaslara göre KDV uygulanacaktır.

Bu kapsamda işlem yapan mükelleflere aracın imal ve inşasında kullanılacak mal ve hizmet tesliminde KDV istisnası uygulanması söz konusu değildir.

IV- KDV İADESİ

3065 sayılı KDV Kanunu’nun 13. maddesinin (a) bendi kapsamında faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılacak teslim ve hizmetler, aynı Kanun’un 32. Maddesi hükmü uyarınca tam istisna hükmündedir.

Buna göre, Kanun’un 13. maddesi uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanacak katma değer vergisinden indirilir. Vergiye tabi işlemlerin mevcut olmaması veya hesaplanan verginin indirilecek vergiden az olması hallerinde indirilemeyen KDV, Maliye Bakanlığı’nca tespit edilecek esaslara göre bu işlemleri yapanlara iade olunur.

İadeye ilişkin usul ve esaslar başta 84 Seri No.lu KDV Genel Tebliği olmak üzere genel hükümlere tabidir.

Deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası ile ilgili olarak kanun koyucunun amacı bu araçları her türlü KDV yükünden arındırmak suretiyle tesliminin gerçekleştirilmesidir.

Bu bağlamda deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve ifalar dolayısıyla bu imal ve inşa faaliyeti ile ilgisi olan, söz konusu araçları imal ve inşa eden, sipariş veren ve mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan satıcılar bakımından ayrı ayrı KDV iadesi söz konusu olabilir. www.ozdogrular.com

A- SİPARİŞİ VEREN MÜKELLEFLERİN İADE TALEBİ

Siparişi veren mükellefin deniz taşıma aracı ve yüzer tesis ve araçların imal ve inşası için yüklendiği KDV, siparişin bitmesi beklenmeden aylık dönemler halinde kendisine nakden veya mahsuben iade edilebilecektir.

Siparişi verenin ilgili dönemde yaptığı istisna kapsamındaki alımlara ilişkin iade tutarı, istisna kapsamına giren işlemler dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde gösterilen işlem bedelinin katma değer vergisi hariç tutarının 100 Türk Lirası ve daha fazla olanlar dikkate alınmak suretiyle belirlenerek, bu döneme ait KDV beyannamesinde yer alan “İstisnalar” kulakçığının, “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablosunda beyan edilecektir. Tablonun “Teslim ve Hizmet Bedeli” sütununa istisnaya konu alışların katma değer vergisi hariç tutarı, “İadeye Konu Olan KDV” sütununa bu alışlara ilişkin belgelerde gösterilen toplam KDV tutarı yazılacaktır.

Beyannamenin usulüne uygun olarak doldurulmasından sonra “Sonuç Hesapları” kulakçığında yer alan “İade Edilmesi Gereken KDV” sütunundaki tutarın bu iade tutarına ilişkin kısmı, siparişi veren mükellefe iade edilecektir.

İade talebi internet ortamında bir dilekçe ile yapılacak, dilekçeye;

- Siparişle ilgili sözleşmenin noter onaylı bir örneği (İlk iade talebi sırasında bir defa verilecektir.),

- İstisnaya konu harcamalara ilişkin alış belgelerinin dökümünü gösteren liste,

- İade talep edilen döneme ait indirilecek KDV listesi (İstisnaya konu harcamalara ait alış belgelerine ait listede gösterilen harcamalar bu listede yer almayacaktır.)

eklenecektir.www.ozdogrular.com

B- SATICILARIN İADE TALEBİ

Araçları kendi adına imal ve inşa edenler ile sipariş üzerine araç imal ve inşa işini yapanlara istisna kapsamında mal teslimi ve hizmet ifasında bulunan satıcılar, bu işlemler nedeniyle yüklendikleri vergileri, indirim yoluyla telafi edememeleri halinde iade olarak talep edebileceklerdir.

İade talebi internet ortamında bir dilekçe ile yapılacak, dilekçeye;

— Araç imal ve inşa işini fiilen yapan mükellefin istisna belgesinin bir örneği,

— İstisna kapsamındaki satış faturalarının fotokopisi veya dökümünü gösterir listesi,

— İstisnaya konu işlemlerin gerçekleştiği, iadenin talep edildiği döneme ilişkin indirilecek KDV listesi,

— İstisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerle ilgili yüklenilen KDV tablosu

eklenecektir.www.ozdogrular.com

C- ARAÇLARI İMAL VE İNŞA EDENLERİN İADE TALEBİ

Deniz taşıma araçları ve yüzer tesisleri imal ve inşa edenlere KDV iadesi, ancak istisna edilen işlemin gerçekleşmesi ile mümkün olabileceğinden, kapsama giren araçların münhasıran imal ve onarımı işi ile uğraşan mükelleflerin yüklendikleri vergilerin dönemler itibariyle iadesi mümkün değildir. Örneğin gemi inşa işi ile uğraşan bir mükellefin gemi inşası sırasında yüklendiği vergileri ancak geminin tesliminden sonra alabilecektir.

Öte yandan deniz taşıma araçları ve yüzer tesisleri imal ve inşa edenlere KDV iadesinin söz konusu olabilmesi için Kanun’un 13/a maddesi kapsamında teslim edilen deniz taşıma aracı ve yüzer tesislerin KDV’den müstesna tutulması gerekmektedir.

Örnek: Satmak üzere bir yat inşa eden tersane işletmesinin bu imal ve inşa ile ilgili mal ve hizmet alımları KDV’den müstesnadır. Bu yat inşa edildikten sonra, özel kullanıma konu edilmek üzere bir şahsa satılırsa, bu teslimde istisna uygulanmayacaktır. Bu teslimin vergiye tabi olması, imal ve inşa ile ilgili mal ve hizmet alımlarının da vergiye tabi olmasını gerektirmeyecektir. Ancak bu teslim dolayısıyla KDV iadesi söz konusu olmayacaktır.

İade talebi yukarda belirtilen belgeler ve prosedür kapsamında gerçekleştirilecektir.

İade uygulaması hakkında yukarda belirtilen düzenlemeler dışında, açıklama bulunmayan hususlara ilişkin olarak, KDV Kanunu’nun 13/a maddesi uygulamasından kaynaklanan iade talepleri için KDV Genel Tebliğlerindeki düzenlemeler çerçevesinde işlem yapılacaktır.

 

Nuri DEĞER*

Yaklaşım

 

(*)          YMM

(1)         25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı (1. mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(2)         04.01.2008 tarih ve 26746 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(3)         MB.’nin, 16.09.2004 tarih ve 54/5413-525 sayılı Özelgesi.

(4)         Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı’nın, 08.04.2008 tarih ve KDV-ÖZG.2008-180 sayılı Özelgesi.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.