Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2 bin yenilikçi KOBİ'ye yatırım kredisi desteği (29.01.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Ocak 2008

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 'orta-yüksek' ve 'ileri teknoloji' ile 'orta-düşük' ve 'düşük teknoloji' sektörlerinde toplam 2 bin işletmeye uygun koşullu kredi verileceğini kaydetti.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), önümüzdeki günlerde uygulamaya koyacağı yeni kredi programı ile toplam 2 bin yenilikçi KOBİ'ye proje ve yatırım kredisi desteğe vermeye hazırlanıyor. Ayrıca KOSGEB yeniden yapılandırılarak, KOBİ uzmanlarının daha aktif olduğu ve hızla karar alıp uygulanabilecek bir hale getirilecek. Bunların yanı sıra, banka kredisi kullanırken teminat yetersizliği sorunu yaşayan KOBİ'leri destekleyen Kredi Garanti Fonu AŞ'nin (KGF) sermayesi yükseltilip, sağladığı teminat miktarı ve teminat sağlanan işletme sayısı artırılacak. KGF, illerde şube açarak, KOBİ'lere daha rahat ve yerinde hizmet verecek.

OECD sıralamasına bakılacak

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dün düzenlediği basın toplantısında sanayi ve hizmetlerde yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması için 'orta-yüksek' ve 'ileri teknoloji' sektörlerinde faaliyet gösteren bin KOBİ'ye, yatırım projesi için uygun koşullu kredi desteği sağlanacağını belirtti. Çağlayan, geleneksel sektörler olarak bilinen 'orta-düşük' ve 'düşük teknoloji' sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin ise rekabet güçleri ve yarattıkları katma değerin artırılması amacıyla da, bin işletmeye uygun koşullu yatırım kredisi desteği verileceğini kaydetti. Böylece teknoloji bağlamında desteklenen KOBİ sayısı 2 bin olacak. Bakanlık yetkilileri ise Referans'a yaptığııklamada KOBİ'lerin teknolojik çalışmalarını desteklemek için geleneksel sektörlerden bin firma ve yüksek teknolojili sektörlerinden de bin firma olmak üzere toplam 2 bin firmaya yatırım desteği verilmeye başlanacağını söyledi. Burada kurum, OECD sıralamasındaki sektörler arasından dikkate alacağı sektörler için çağrıya çıkacak. Yetkili, şubat ayında yeni bir KOBİ destek mekanizmasının da açıklanacağını kaydederken, bununla bölgesel ve sektörel bazlı destek verileceğini söyledi.

Çağlayan basın toplantısında KOSGEB'i baştan aşağıya yeniden yapılandırdıklarını, bu kapsamda kuruluş kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarı hazırladıklarını belirterek, "KOSGEB'e eleman alımı, bundan sonra kariyer planlaması çerçevesinde, liyakat esasına dayalı olarak, yani sınavla yapılacak, ayrıca terfi ve atamalar yeniden düzenlenecektir" dedi. KOSGEB'in yeniden yapılandırılması eylem planının ana fikrinin küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) "Balık vermek değil, balık tutmayı öğretmek" olduğunu belirten Çağlayan, bunu yapabilmek için öncelikle kurumun hiyerarşik yapısında görev ve fonksiyonlarında değişiklikler yaptıklarını bildirdi. KOSGEB'de uzmanlık unvanlarının çoğaltılarak ortaya izahı güç mizahi durumlar çıkarıldığını anlatan Çağlayan, yeniden yapılandırma ile uzman sınıflandırmalarını 'KOBİ Uzmanı' adı altında tek bir uzmanlıkta topladıklarını anlattı. Çağlayan, kurumda 25 olan unvan sayısını 16'ya, müdürlük, daire başkanlığı ismi altında faaliyet gösteren toplam 34 birimi de 30'a düşürdüklerini söyledi. Bakanlık yetkilileri ise KOSGEB'in yeniden yapılandırmasının idari yapı ile destek sisteminde olmak üzere 2 başlık altında gerçekleştirildiğini anlatarak, "17 yıllık KOSGEB tarihinde sadece 4 kez yazılı sınavla eleman alınmış. KOSGEB'de uzmanlık güçlendirilmeli. KOBİ'lere 500 trilyon daha fazla kaynak koyun, bunlar izlenemiyor. 6 kişiye bir yönetici düşüyor" dedi.

Muhasebe altyapısı güçlendiriliyor

KOSGEB araştırma Merkezlerini de daha işlevsel çalışacak hale getirdiklerini söyleyen Çağlayan, Bölge Sanayi Geliştirme Merkez Müdürlükleri ile İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüklerinin fonksiyonlarını birleştirdiklerinin altını çizdi. Çağlayan, merkez ve taşra arasındaki eşgüdüm eksikliğini gidermek için de iki yeni daire başkanlığı kurduklarınııkladı. Çağlayan, KOBİ'lere desteklerin ödenmesinde gecikmelere neden olan tek merkezden tek kişiyle yönetilen muhasebe sistemini bölgesel yoğunluğu dikkate alarak üç merkezden yönetilmesini sağladıklarını dile getirdi. Çağlayan, fon kaynaklarının özel sektör mantığı ile etkin değerlendirilmesi için finansman birimi oluşturduklarını kaydetti.

Bakanlık yetkilileri ise iç kontrol sisteminin güçlendirilmesinin yeniden yapılandırma çalışmalarının bir diğer parçası olduğunu söylerken, "Denetim Birim Başkanlığı kurduk. İç kontrol müessesini kurarken bilgi teknolojilerinden yararlanacağız. Çünkü birden fazla veri tabanı kullanılıyor ancak bir veri entegrasyonu yok. Taşrayla merkez arasında bu veri tabanı entegrasyonunu sağlayacağız" dedi. Kredilerin etkin izlenmesinin yanında bütçe alanında mutabakat da sağlayacaklarına işaret eden yetkili, "Eskiden muhasebe müdürlüğünün kağıt üzerinde 60 milyon bütçesi varken, uygulamada 40 milyon ya da tersi. Böyle bir dengesizlik oluyordu. Bu ikili bütçe yapısından dolayı ciddi sıkıntı vardı. Bu yapıyı yeni kurduğumuz muhasebe müdürlükleri kanalıyla Say2000i Projesi'yle de uyumlu biçimde daha sağlıklı hale getireceğiz" dedi.

Kurum, desteklerini firmaların bulunduğu yere ulaştıracak

Bakanlık yetkilileri, "Bir kurum düşünün yaklaşık 180 trilyon destek dağıtıyor ama bunun tek ödemesini de Ankara'dan yapıyor. Böyle bir sistem olamaz. Böyle bir sistemin KOBİ'lerin ayağına gittiğini söyleyemezsiniz ve bu sistemde KOBİ'ler zamanla yarışıyor diyemezsiniz. Bu sistemde firmalar paralarını alana kadar kuşa dönüyor" dedi. İlk etapta İstanbul ve İzmir'de firmalara bulundukları ilde destek ödemelerine başlayacaklarını anlatan yetkililer "Bu sistem elektronik ortamda yapılacak. Böylelikle muhasebe sisteminde yeni bir yapılanmaya geçilecek" dediler. Yetkililer firmaların stratejik yol haritası kullanımınıdan da kolaylığa gideceklerini belirterek "Örneğin Erzurum'da bilişim teknolojisini kullanmayan bir KOBİ var. Uygulamada internet ortamında 'stratejik yol haritası'na girmeden, ki bu yarım saat sürüyor, KOSGEB desteklerinden yararlanamıyor. Yeni sistemde bürokratik anlamda bu yol haritanın hazırlanmasıyla birlikte destek türleri basitleştirilecek. BASEL 2 kriterleriyle verimlilik çıpası işin içine katılacak" dedi. Böylece firmalar her seferinde stratejik yol haritasını sisteme girmek zorunda kalmayacak.

2007'de KOBİ'lere sağlanan destekler

* Toplam 1 milyar 243 milyon YTL'lik kredi hacmi yaratıldı.

* 5 bin 255 işletme 24 milyon YTL'lik ihracat desteği aldı.

* 6 bin 800 işletme 124 milyon YTL'lik istihdam kredisinden yararlandı.

* 103 işletmeye 4 milyon YTL'lik Deri Sektörü OSB'ye Taşınma Destek Kredisi verildi.

* 396 işletme 12 milyon YTL'lik Gıda Sektörü Makine Teçhizat Kredisi'nden yararlandı.

* 152 işletme 1 milyon YTL'lik E-KOBİ Bilişim Kredisi kullandı.

* Toplam 12 bin 706 işletme 165 milyon YTL'lik kredi verildi.

KOSGEB 2008 Yılı Eylem Planı

* Kredi Garanti Fonu AŞ'nin sermayesi yükseltilip, sağladığı teminat miktarı ve teminat sağlanan işletme sayı artırılacak.

* İllerde şube açılarak, KOBİ'lere yerinde hizmet verilecek.

* Orta-yüksek ve ileri teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren bin KOBİ'ye, yatırım projesi için uygun koşullu kredi desteği sağlanacak.

* Orta-düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren bin işletmeye uygun koşullu yatırım kredisi desteği verilecek.

* Bölgesel gelişmenin sağlanması için az gelişmiş bölgelerden başlamak üzere, kümelenme çalışması yapılacak.

Hükümet, bir yandan Küçük ve Orta ölçekli Sanayi ve Geliştirme İdaresi'ni yeniden yapılandırırken, diğer yandan 2 bin KOBİ'ye kredi desteği verecek. K...

MNetBanner("Referans_bolum_ust_468x60");  

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=89190