Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ekonomi iyi gidiyor, ama cebe giren bir şey yok! (29.01.08) PDF Yazdır e-Posta
29 Ocak 2008

Türk halkı, 2008 yılı için genel ekonomiye dair 'iyimser' duruşunu korurken, kendi gelirine ilişkin aynı iyimserliği taşımıyor. Halkın yüzde 52'si bu yıl ekonominin iyiye gideceğini, yüzde 27'si ise aynı kalacağınışünürken, kişisel gelirinin artacağına inananların oranı ise yüzde 28'de kaldı. Kişisel gelirinin artacağına inananların oranı geçen yıla göre yüzde 6 düştü, aynı kalacağına inananların oranı ise yüzde 4 arttı. Ipsos KMG'nin 26 ilde bin 102 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği "Türkiye 2008, Beklentiler, Tercihler, Beğeniler" araştırmasına göre, Türkiye ekonomisinin iyiye gideceğini düşünenlerin oranı alt gelir grubunda yüzde 56 iken, üst gelir grubunda ise yüzde 45 çıktı. Cinsiyet dağılımına göre incelendiğinde de erkeklerin kadınlara göre hem ekonomik gidişata hem de kendi kişisel gelirine dair daha iyimser oldukları dikkat çekti.

ENFLASYON DÜ
ŞER Mİ?
2007 yılında hedefin oldukça üzerine çıkarak endişe yaratan enflasyonun düşeceğine inananların oranında da bu yıl yüzde 4'lük azalma yaşandı. Araştırmaya göre, enflasyonun düşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 19'dan yüzde 15'e indi. Çözülemeyen bir diğer ekonomik sıkıntı olan işsizlik ile ilgili de olumsuz bakış sürdü. Halkın yüzde 41'i işsizliğin azalacağına inanırken, azalmayacağına inananların oranı da yüzde 57 oldu. İşsizliğin düşeceğine inananların oranının alt gelir grubunda yüzde 47 iken, üst gelir grubunda yüzde 33'te kalması da dikkat çekti. 2007 yılı değerlendirmesinde canlı bir yıl ve yüksek tüketim potansiyelini öngören Türk halkı, 2008'de biraz daha tedirgin olacak. Buna göre, sağlık sigortası hariç tüm incelenen ürün ve hizmetler için tüketim eğiliminin düşğü görülecek. Otomobilden cep telefonuna; bilgisayardan konuta kadar birçok alanda tüketiciler daha az harcamaya niyetli olacaklar.

"2008'E 'END
İŞELİ' GİRDİK"
2008'den genel beklentiler kendi içinde olumlu özellikler taşımaya devam etse de, bir önceki yıla göre hafif de olsa bir geriye gidiş endişesi var. Her ne kadar yüzde 58 gibi yüksek bir oran Türkiye'nin genel durumunun iyiye gideceğini düşünse de, kendi kişisel durumlarının daha iyi olacağınışünenlerin oranında önemli bir azalma göze çarptı. 2007'ye girerken daha iyi durumda olacağınışünenlerin oranı yüzde 47 iken, 2008 için bu beklenti yüzde 37'ye düştü.

Halkın yüzde 56'sı 'devlette dinin etkisi artacak' diyor

ARAŞTIRMA Türk halkının toplumsal ve siyasi gelişmelere bakışını da ölçtü. Buna göre, halkın yüzde 69'u terörle mücadelede başarıya ulaşılacağını söylerken, yüzde 65'i toplumsal hayatta dinin etkisinin artacağını belirtti. Devlette dinin etkisinin artacağını söyleyenlerin oranı ise yüzde 56 oldu. Toplumun neredeyse yarısı Güneydoğu sorununun devam edeceğini düşünürken, türban-başörtüsü konularında da toplumun ikiye bölündüğü dikkat çekti. Halkın yüzde 52'si türban-başörtüsü konusunda bir çözüme gidileceğine inanırken, yüzde 44 bu görüşe katılmadı.

siyasilerden memnunuz

ARAŞTIRMANIN siyasi eğilimleri ölçen bölümünden çıkan sonuç, AKP'ye desteğin arttığını gösterdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den memnun olanların oranı yüzde 80 çıkarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan memnun olanların oranı da yüzde 73 çıktı. AKP sempatizanların oranı kırsal bölgelerde kentlere göre daha yüksek çıktı.

Halkın yüzde 63' herhangi bir yazar ismi söyleyemiyor

ARAŞTIRMANIN en ilginç sonuçlarından biri de 'En Beğenilenler' kategorisinde ortaya çıktı. Buna göre, toplumun yüzde 63'ü en beğendiği roman yazarını söyleyemezken, en beğendiği köşe yazarını söyleyemeyenlerin oranı yüzde 66, televizyoncuyu söyleyemeyenlerin oranı da yüzde 42 çıktı. Ipsos KMG'ye göre, en beğenilen roman yazarının yüzde 9 ile Reşat Nuri Güntekin çıkması ise, bu yazara olan meraktan çok muhtemelen yazarın eserinden uyarlanan TV dizisinden kaynaklandı.

 

 

http://www.sabah.com.tr/haber,ECBF416B627F48E68344DBD5195255ED.html