Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Derneklerin defter tutma usulünde değişiklik PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2012

Image

5253 sayılı Dernekler Kanunu'nda; 'Kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi toplulukları' dernek olarak tanımlanıyor.

DERNEK KURABİLECEK OLANLAR
Kural olarak, fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir. Dernek kurucusu olma konusunda; Türk Silahlı Kuvvetleri ve kolluk kuvvetleri mensupları ile kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevliler hakkında özel kanunlarında getirilen kısıtlamalar saklı tutuluyor.

Bunların dışında, 15 yaşını bitiren ve ayırt etme gücüne sahip küçükler; toplumsal, ruhsal, ahlaki, bedensel ve zihinsel yetenekleri ile spor, eğitim ve öğretim haklarını, sosyal ve kültürel varlıklarını, aile yapısını ve özel yaşantılarını korumak ve geliştirmek amacıyla yasal temsilcilerinin yazılı izninin alınması şartıyla çocuk dernekleri kurabiliyor ya da kurulmuş çocuk derneklerine üye olabiliyorlar.

12 yaşını bitiren küçükler de yasal temsilcilerinin izni ile çocuk derneklerine üye olabiliyorlar ancak yönetim ve denetim kurullarında görev alamıyorlar.

TUTULACAK DEFTERLER
Genel kural, derneklerin 'işletme hesabı esasına' göre defter tutmalarını öngörüyor. Dernekler Yönetmeliği'ne göre yıllık brüt gelirleri 500.000 TL'yi aşan dernekler ise bu durumun gerçekleştiği yılı izleyen yıldan itibaren bilanço esasına göre defter tutmak zorundalar. İktisadi işletmesi bulunan derneklerin bu işletmeleri için ne şekilde defter tutulacağı ise Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre belirleniyor.

KAMUYA YARARLI DERNEKLER
01.06.2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 'Dernekler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' uyarınca yıllık brüt gelirler için belirlenmiş olan 500.000 TL'lik sınırlamayla bağlı olmaksızın 'kamu yararına çalışma statüsü bulunan dernekler' bundan böyle bilanço esasına göre defter tutacaklar.

Yapılan değişikliğin sonucu olarak, yıllık brüt gelirlerinin miktarı ne olursa olsun kamu yararına çalışma statüsüne sahip olan dernekler yeni yılda bilanço esasına göre defter tutmak zorundalar.

İşletme hesabı esasına göre defter tutması mümkün olan dernekler, belirlenmiş olan parasal sınırla bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutabiliyorlar.

Bilanço esasına geçen dernekler, üst üste iki hesap döneminde belirlenmiş olan sınırın altına düşerlerse, izleyen yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönebiliyorlar.

Yapılan değişiklik sonrası, kamu yararına çalışma statüsü bulunan dernekler için ise işletme hesabına dönüş yolu tamamen kapanmış durumda. Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/derneklerin-defter-tutma-usulunde-degisiklik-6781y.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.