Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz” kullanımına ilişkin kademeli geçiş süreleri uzatıldı. PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2012

Image

Hatırlanacağı üzere 69 seri numaralı "Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ", 11 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

"Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar" adıyla tanımlanan cihazların taşıması gereken özellikler ile kademeli geçiş sürecine ilişkin açıklamaların yer aldığı Tebliğ, 11 Nisan 2012 tarihli sirkülerimiz ile duyurulmuştu.

Bu kez 6 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 70 Seri Numaralı Tebliğ (Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ) ile 69 Seri Numaralı Tebliğ'in kademeli geçiş sürelerine ilişkin düzenlemelerinde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.

1. 69 Seri Numaralı Tebliğ'de, üretici veya ithalatçı firmalar tarafından 3100 Sayılı Kanun'la ilgili önceki mevzuata göre üretmek üzere geliştirilen ödeme kaydedici cihaz modellerinin 31 Aralık 2012 tarihine kadar onaylanabileceği belirtilmişti. 70 Seri Numaralı Tebliğ ile bu tarih 31 Aralık 2013 olarak değiştirilmiştir. Ayrıca modelleri onaylanan ödeme kaydedici cihazların onay süresinin 31 Aralık 2012 tarihinden sonra uzatılmayacağına ilişkin cümle de Tebliğ metninden çıkarılmıştır.

2. 70 Seri Numaralı Tebliğ uyarınca, önceki mevzuata istinaden onaylanan ödeme kaydedici cihazlar, 31 Aralık 2015 tarihine kadar satılabilecektir.

3. 69 Seri Numaralı Tebliğ ile mükelleflere; önceki mevzuat hükümlerine tâbi ellerindeki ödeme kaydedici cihazlarını, 31 Aralık 2015 tarihini geçmemek üzere, mali hafızaları doluncaya kadar kullanabilme hakkı verilmişti. Bu sürede herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Ancak 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere mali hafızaları dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni mali hafıza takılmayacağına ve hurdaya ayrılacağına ilişkin düzenlemede yer alan tarih, 70 Seri Numaralı Tebliğ ile 1 Ocak 2014 olarak değiştirilmiştir.

4. Faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükelleflere, 69 Seri Numaralı Tebliğ ile 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bu cihazlar yerine EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirilmişti. 70 Seri Numaralı Tebliğ ile bu tarih 1 Temmuz 2013 olarak değiştirilmiştir.

5. Yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflere faaliyetlerinde, 69 Seri Numaralı Tebliğ ile 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirilmişti. 70 Seri Numaralı Tebliğ ile bu tarih 1 Temmuz 2013 olarak değiştirilmiştir. E&Y

(Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ)  (Seri No:70) 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.