Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Elektrik ve gaz zamları, enflasyonu binde 6 artıracak (30.01.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2008
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 17 Ocak tarihli toplantısının özetlerini açıkladı. Enerji grubundaki yıllık enflasyonun ocak ayında elektrik ve doğalgaz fiyat artışlarının etkisiyle belirgin oranda yükseleceğini tahmin eden kurul, fiyat artışlarının tüketici enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0,6 puan olmasını bekliyor.

Kurula göre, aralıkta enerji grubu fiyatları, konut grubundaki enerji kalemlerinde gözlenen fiyat artışlarının etkisiyle yüzde 0,89 yükselirken, bu grupta yıllık artış oranı yüzde 11,25 düzeyine ulaştı. İşlenmiş gıda fiyatlarının 2007'nin ikinci yarısında yüzde 9,8 artarak yıllık artışı olumsuz etkilediğini belirten kurul, gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanan risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiğini de aktardı. Özetlerde, "Para politikasının kontrolü dışındaki şoklara sert tepki verilmesi ekonomik faaliyette ve göreli fiyatlarda arzu edilmeyen oynaklıklara yol açabileceğinden, Merkez Bankası orta vadeli bir strateji uygulamaktadır. Bu çerçevede, para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelere hemen tepki gösterilmemekte ve ikincil etkiler sınırlı kaldığı sürece enflasyonun geçici bir süre hedeften sapmasına izin verilebilmektedir." denildi. Kurul ayrıca kredi piyasasında yaşanan sorunların finans piyasalarına ve reel ekonomiye yansımalarıyla ilgili kaygıların artmasına bağlı olarak belirsizliklerin sürdüğünü ifade ederek, risk iştahının bozulduğu dönemlerde malî disiplinin sürdürülmesinin özel bir önem taşıdığını bildirdi. "Kurul, uluslararası piyasalardaki gelişmeleri yakından takip etmektedir. ABD kredi piyasalarındaki sorunların finansal piyasalara ve reel ekonomiye yansımalarına ilişkin artan endişeler nedeniyle küresel ekonomideki belirsizlikler sürmektedir." denilen özette şöyle devam edildi: "Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon ve para politikası görünümünü oluştururken, gelişmiş ülkelerin iktisadi faaliyetindeki yavaşlamanın yumuşak bir şekilde gerçekleştiği ve bu çerçevede ülkemiz piyasalarının önemli bir portföy şokuna maruz kalmadığı bir senaryoyu temel almıştır. Ancak küresel ekonomide sert bir yavaşlama olma riski de göz ardı edilmemelidir. Böylesi bir senaryonun gerçekleşme ihtimali portföy hareketleri ve döviz kuru kanalıyla kısa vadeli enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir risk anlamına gelse de kredi genişlemesinin ve dış talebin yavaşlaması yoluyla orta vadeli enflasyona ilişkin aşağı yönlü bir risk oluşturmaktadır."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=644917