Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Turizm İşletmelerine Dahil Binalar İçin Geçici Emlak Vergisi Muafiyeti PDF Yazdır e-Posta
11 Haziran 2012
Image

Emlak Vergisi Kanunu’nun 5/b maddesi uyarınca, Turizm Endüstrisini Teşvik Kanunu hükümleri dairesinde turizm müessesesi belgesi almış olan Gelir veya Kurumlar Vergisi mükellefleri adı geçen kanunda yazılı maksatlara tahsis ettikleri işletmelerine dahil binaları için, inşalarının sona erdiği veya mevcut binaların bu maksada tahsisi halinde turizm müessesesi belgesinin alındığı yılı takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaftır.


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesi uyarınca, muafiyetten yararlanabilmek için (b) fıkrasında yazılı hallerin vukuunda, keyfiyetin bütçe yılı içinde ilgili vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Ancak, bu durum bütçe yılının son üç ayı içinde vuku bulduğu takdirde bildirim, olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde yapılacak; süresinde bildirimde bulunulmadığı takdirde muafiyet, bildirimin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılından itibaren geçerli olacak ve bu durumda bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşecektir.


Anılan kanunun mükellefiyetin başlaması ve bitmesini düzenleyen 9/c maddesine göre, bina vergisinin mükellefiyeti, muafiyetin sukut ettiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren başlamaktadır.


Turizm Endüstrisini Teşvik Kanunu 16/3/1982 tarihli ve 17635 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır.


Turizmi Teşvik Kanunu’nun 3. maddesinde;
-Turizm yatırım belgesi, turizm sektöründe yatırım yapana tespit edilen yatırım dönemi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen belge,
-Turizm İşletmesi Belgesi, turizm sektöründe faaliyet gösteren turizm işletmelerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen belge olarak tanımlanmıştır.


Kanun’un 5/a maddesinde, Turizmi Teşvik Kanunu ve diğer mevzuatta yer alan teşvik tedbirleri ile istisna, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığından "turizm yatırımı belgesi" veya "turizm işletmesi belgesi" alınmasının zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır.


Turizm Tesislerine verilen belgeler zaman içerisinde çeşitli yönetmeliklerle değişikliğe uğramıştır. 10/5/2005 tarih ve 2005/8948 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren "Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik"in 4. maddesinde turizm tesislerine verilen belgeler; 2634 sayılı kanunun 3. maddesinde belirtilen turizm yatırımı belgesi ve turizm işletmesi belgesine ek olarak kısmi turizm işletmesi belgesi şeklinde tanımlanmıştır. Kısmi Turizm İşletmesi Belgesi ise, anılan yönetmelikte nitelikleri belirtilen faaliyeti gösteren, tür ve sınıfının gerektirdiği zorunlu üniteleri yapılmış tesis için, yapılacak olan diğer üniteleri yatırım kapsamında tutularak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen belge olarak tanımlanmıştır.


Sonuç olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca turizm işletmelerine yatırım ve işletme aşamasında, verilen belgelerin tamamı turizm müessesesi belgesi mahiyetinde kabul edilmekte olup, söz konusu belgelerden herhangi birine istinaden geçici emlak (bina) vergisi muafiyetinden faydalanılması mümkün bulunmaktadır. Ancak bu muafiyetten yararlanabilmek için, söz konusu binaların gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan turizm işletmelerine dahil olması ve Turizmi Teşvik Kanunu’nda belirtilen maksatlara tahsis edilmesi gerekmektedir. Konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalar, 2 nolu Emlak Vergisi Sirküleri’nde yer almaktadır. 


Ayrıca, daha önce de belirttiğimiz üzere, Emlak Vergisi Kanunu’nun 5/b maddesindeki istisnadan yararlanılabilmesi, bildirim şartına bağlandığından, belgenin alındığı bütçe yılı içinde, bütçe yılının son üç ayı içinde alınması halinde olayın vuku bulduğu tarihten itibaren üç ay içinde ilgili belediyeye bildirim yapılması gerekmektedir. Süresinde bildirimde bulunulmaması halinde muafiyet, bildirimin yapıldığı yılı takip eden bütçe yılından itibaren geçerli olacak ve bu takdirde bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşecektir.


Diğer taraftan, geçici olarak verilen belgelerin iptal edilmesi veya bu belgelerin yerine geçen belgelerin verilmemesi durumunda bu durumun gerçekleştiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren mükellefiyet başlayacaktır.
H.Özer Ermumcu

 

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=361

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.