Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
KOBİ'lere patron eli değdi teşvik sistemi yenileniyor (30.01.08) PDF Yazdır e-Posta
30 Ocak 2008
Sanayi Bakanı Çağlayan, KOSGEB kaynaklarının etkin kullanımı için finans birimi kurdu. Bakan, özel sektörün model alındığını belirterek, "kayırma ve keyfilik" döneminin sona ereceği sinyalini verdi..

Küçük ve orta boy işletmeleri (KOBİ) desteklemek amacıyla kurulan, ancak kaynaklarını etkin kullanamadığı için eleştirilere hedef olan KOSGEB'e patron eli değdi. Özel sektörden siyasete atılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kurumun fon kaynaklarının verimli kullanımı için finans birimi kurdu. Çağlayan, 81 ilin sanayi profilini ana hatlarıyla çıkardıklarını, sektörel ve proje bazlı teşvik dönemi başlayacağını söyledi. Çağlayan, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) 2007 faaliyetleri ve 2008 programı ve yeniden yapılanma sürecini değerlendirdi. Çağlayan, KOSGEB'e personel alımında "keyfilik ve kayırma" eleştirilerini anımsatarak, bundan sonra eleman alımının sınavla yapılacağını ve terfi ve atamaların yeniden düzenleneceğini söyledi. Çağlayan, "Eleman alımında objektif kriterler oluşturulamamış. Bu da keyfilik ve kayırmak eleştirilerine neden olmuştur. Bakanlığım döneminde kurum, politik müdahalelerden uzak, teknik özellikleri ön plana çıkmış bir kurum olacak" dedi.

'KOB
İ'LERİ BORSAYA GETİRECEĞİZ'
Yeni bir teşvik sistemi üzerinde çalışıldığını söyleyen Çağlayan, 81 ilin sanayi profilini genel hatlarıyla çıkardıklarını belirterek, teşviklerin bundan sonra sektörel ve proje bazında olacağını kaydetti. Çağlayan, "Hangi sektörlerin öncelikli olacağı belirlenecek. Sadece enerji, istihdam, vergi desteği değil, demiryolu gibi altyapı destekleri de önemli" dedi. KOBİ'lerin borsaya açılmasının önemine de dikkat çeken Çağlayan, "Öncelikle bilançolarının açık olması gerekiyor. Meclis gündemindeki Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere yönelik yapısal düzenlemeler geliyor. Daha şeffaf bir yapıya sahip olacaklar. Bu borsaya açılmaları noktasında önemli olacak" diye konuştu.

KOBİ sayısı 2 milyona yaklaştı

KOBİ sayısı 2 milyona yaklaştı

* Türkiye'de toplam 1 milyon 800 bin KOBİ bulunuyor. Bunların 250 bini imalat sanayinde faaliyet gösteriyor. İmalat sanayi işletmelerinin 73 bin 800'ü KOSGEB veri tabanına kayıt edildi.

* Toplam 11 bin 733 KOB
İ'ye stratejik yol haritası hazırlatılarak onaylandı. Bu işletmelere eğitim, danışmanlık, teknoloji geliştirme ve ihracatı geliştirme gibi alanlarda 193 milyon YTL destek sağlandı.

* KOSGEB, 2007'de 12 bin 706 i
şletmeye toplam 165 milyon YTL kredi verirken, 1 milyar 243 milyon YTL kredi hacmi yarattı. 5 bin 255 işletme ihracat kredisinden yararlanırken, 24 milyon YTL'lik destekle 632 milyon YTL kredi hacmi yaratıldı.

* 6 bin 800 i
şletme istihdam kredisinden yararlandı. Sağlanan 124 milyon YTL'lik destekle 562 YTL kredi hacmi yaratıldı ve 26 bin 124 kişiye istihdam sağlandı.

* Deri sektörü OSB'ye ta
şınma destek kredisinden 103 işletme yararlanırken, 12 milyon YTL'lik kredi hacmi oluşturuldu.

* 396 i
şletme gıda sektörü makine teçhizat kredisi kullandı ve 35 milyon YTL kredi hacmi oluştu. Bu alanda bin 500 yeni istihdam olanağı sağlandı.

* e-KOB
İ bilişim kredisinden 152 işletme yararlandı, toplam 2 milyon YTL kredi hacmi oluşturuldu.

http://www.sabah.com.tr/haber,62F5E6F4045745E79B2BFEB50187158A.html