Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bireysel emeklilikte beklenen oluyor PDF Yazdır e-Posta
26 Haziran 2012
Image

Sigortacılar allayıp pullayıp satmaya çalışsa da, bireysel emeklilik sistemi dünyanın en gudubet birikim sistemi idi.

Çünkü bu sistemin hali hazırda geçerli olan şekli, anaparadan vergi kesintisi yapıldığı tek tasarruf sistemiydi.

Geçerli olan mevzuata göre, bireysel emeklilik sistemine girip katkı payı ödeyenler, on yıl geçmeden sistemden ayrılırlarsa, anapara dahil sistemden iade aldıkları tutarın yüzde on beşi kesiliyordu.

On yıl dolsa da, emekli olmadan ayrılanlardan bile yüzde on kesinti yapılıyordu. Hatta vatandaş ölse bile alınan paradan yüzde beş kesinti vardı.

Maliye tarafı bu kesintiye katkı payı ödemelerinin vergi matrahından indirilmesini gerekçe gösteriyor olsa da sağlanan avantaj kesinti karşısında çok küçük kalıyordu.

Ayrıca sigorta şirketlerinin katılımcıların katkı payları üzerinden yüzde üçe varan kesinti yapıyor olmaları ve hele son dönemde faizlerin düşmesi ile fon getirilerinin de iyice azalmış olması bireysel emekliliği iyice gözden düşürmüştü.

Ancak Meclis Komisyonundan geçmiş ve yürürlüğe giren yasa bireysel emeklilik sistemini  eski parlak günlerine döndürecek gibi görünüyor.

En önemli yenilik devlet katkısı

Yeni yasadaki en önemli düzenleme devletin de vatandaşın yatırdığı katkı payına ilaveten yüzde yirmibeş oranında katkı payı yatıracak olması. (Bu tutarın asgari ücrete bağlı bir limiti var. Bir katılımcı için bir takvim yılında ödenen ve devlet katkısı tutarının hesaplanmasına esas oluşturan katkı paylarının toplamı, hesaplamaya ilişkin dönemin sona erdiği tarihte geçerli brüt asgari ücretin hesaplama dönemine isabet eden toplam tutarını aşamayacak.)

Devlet katkısı, katkı payı ödemelerinden ayrı olarak takip edilecek ve Müsteşarlıkça belirlenen yatırım araçlarında yatırıma yönlendirilecek.

Katılımcılardan; en az üç yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin yüzde onbeşine, en az altı yıl kalanlar yüzde otuzbeşine, en az on yıl kalanlar yüzde atmışına hak kazanacak.

Sistemde on yılı ve ellialtı yaşını doldurarak emeklilik hakkı kazananlar ile sistemden vefat veya maluliyet nedeniyle ayrınlalar ise Devlet katkısı ve getirilerinin tamamını alabilecek.

İşveren de katkı yaparsa matrahtan düşecek

İşveren, ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödediği katkı payının ücretin yüzde onbeşine kadar olan kısmını, yıllık olarak asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak üzere vergi matrahından indirebilecek.

Anaparadan stopaj Kalkıyor

Yeni düzenleme de anaparadan stopaj kesilmesi uygulamasına son veriliyor. Stopajın sadece getiri tutarı üzerinden yapılacak.

Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir yıl içerisinde başvuranlara daha önce kesilmiş olan stopajlar iade edilecek.

Ancak devlet katkı payı uygulaması ile sigorta primlerinin vergi matrahından indirilmesi uygulamasına da son veriliyor.

Mevcut sandıklar bireysel emeklilik sistemine devredilecek

31.12.2015 tarihine kadar bireysel emeklilik sistemine aktarılan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketindeki emeklilik fonlarına vergi avantajları sağlanıyor.

Aktarılan tutarların gelir vergisinden müstesna olacak ve daha önce gider yazılamamış tutarlar ticari kazançtan indirilecek.

Aktarımın yapılması amacıyla gerçekleştirilen taşınmaz veya iştirak hissesi satışından doğacak kazanç kurumlar vergisinden müstesna olacak. Atilla Dölarslan

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=367

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.