Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - Emekliye SSKlı çalışmak yasak mı? (31.01.08) PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2008


Okurumuz Gül Yavuz diyor ki, sosyal güvenlik reformu ile emekli olup tekrar çal
ışmak isteyenler emekli maaşından mahrum mu edilecek? Ya da hiç mi çalıştırılmayacak? Yoksa biz mi yanlış anlıyoruz?

Halen yürürlükte olan uygulamaya göre, gerek SSK’na, gerekse de diğer sosyal güvenlik kanunlarına göre yaşlılık aylığı bağlananların çalışmaya devam etmeleri halinde iki seçenekleri bulunmaktadır. Ya emekli aylığını kestirip normal sigortalılar gibi tüm sigorta kollarının primini ödeyecek, ya da emekli aylığını almaya devam ederek sosyal güvenlik destek primi ödeyeceklerdir. Sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanlar sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabileceklerdir.

Ancak, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çal
ışma hakkı reformun yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortalı olanlar sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacak.

Reformun yürürlük tarihinden sonra ilk defa sigortal
ı olan kişilerden yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere, 5510 sayılı Kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilecektir.

Yani, sosyal güvenlik reformundan önce sigortal
ı olanlar emekli olduktan sonra da sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilecek, ancak ilk defa reformdan sonra sigortalı olanlar SSK’lı olarak çalıştıklarında emekli aylıkları kesilecek.

Dul ayl
ığı için resmi nikáh şart
İsminin saklı tutulmasını isteyen bir okurumuz diyor ki, babam Etibank’ta çalışırken 1966 yılında vefat etti. Emeklilik için yeterli prim ödenmiştir. Ancak, babam annemle resmi nikah olmaksızın evlenmişti. Babamdan dolayı anneme aylık bağlanabilir mi?

Sigortalının ölümü halinde sigortalının eşine, çocuklarına ve anne-babasına ölüm aylığı bağlanmaktadır. Vefat eden sigortalının eşi yeniden evlenmediği sürece hak sahibi sayılır. Hak sahiplerinden dul eş kadın olabileceği gibi erkek de olabilir. Kız çocuklar ise, sosyal güvenlik kuruluşlarından kendi çalışmalarına bağlı olarak bir aylık almıyor ve herhangi bir yerde çalışmıyor olmak ve evli olmamak şartı ile yaşlarına bakılmaksızın hak sahibi sayılırlar.

Erkek çocuklar 18 ya
şını dolduruncaya kadar, orta öğrenim yapıyorlarsa 20 yaşını, yüksek öğrenim yapıyorlarsa 25 yaşını dolduruncaya kadar hak sahibi sayılırlar. Çalışamayacak durumda malul olan erkek çocuklar ise, kendi çalışmalarına bağlı olarak herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almıyor olmaları şartı ile yaşına bakılmaksızın hak sahibi sayılırlar.

Vefat eden sigortal
ının ana ve babasının hak sahibi sayılabilmesi için, iki koşulun birlikte gerçekleşmesi gereklidir. Bunlardan ilki, sigortalının ölüm tarihi itibariyle eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamının sigortalının aylığından az olması, ikincisi ise geçiminin sağlığında sigortalı tarafından sağlandığının belgelenmesidir. Sosyal güvenlik kuruluşlarından (T.C. Emekli Sandığı-SSK-Bağ-Kur) dul aylığı alabilmek için Medeni Kanun gereğince resmi nikáhlı olmak şarttır. Resmi nikáh bağı olmayan dullara vefat eden eşleri üzerinden dul aylığı verilemez. Bu nedenle vefat eden babasından dolayı okurumuzun annesine dul aylığı bağlanamayacaktır.


Ne zaman emekli olurum
Uzun bir süredir Star gazetesinde yaz
ılarınızı okuyorum. Sigorta başlangıç tarihim 15/05/1980, doğum tarihim 25/07/1963, Toplam gün sayım 30/10/2007 tarihine kadar 8.181 gündür. Ne zaman emekli olurum?Metin Sisli

Okurumuz, 15/05/1980 sigorta başlangıç tarihiyle, 25 yıl sigortalılık süresini, 45 yaşını ve 5000 gün sayısını doldurarak 25/07/2008 tarihinden sonra emekli olur.

 

 http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=140485