Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Sektörün ana hammaddesi tekstil mobilyaya da KDV indirimi gelmeli' (31.01.08) PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2008
Hükümet, tekstil ve hazır giyimde daha önce KDV'yi yüzde 18'den yüzde 8'e indirdi. Ana hammadde olarak ağaçtan sonra tekstili kullanan mobilyacılar, KDV indiriminin bu sektörde de uygulanmasını istiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mobilya Sektör Meclisi Başkanı Davut Doğan, "Bizim ana girdilerimizden biri tekstil ve hammaddeleri. Bu alanlara yapılan vergi indirimi bizde de uygulanmalı. Bu uygulanırsa kayıt dışı azalacaktır." dedi. Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından organize edilen 4. Uluslararası Mobilya Fuarı dün Yeşilköy'deki CNR EXPO Fuar Merkezi'nde açıldı. Açılışta konuşan Davut Doğan, mobilya sektörünün sanayi üretimindeki payının yüzde 3, ihracattaki payının da yüzde 1 olduğunu söyledi. Doğan, sektörün sorunlarına da temas ederek, istihdam üzerindeki yüklerin kaldırılması, meslek liselerinin özendirilmesi, Ar-Ge ve tasarım konusunda teşvik verilmesi konusunda talepleri bulunduğunu kaydetti. MOSDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Özkan da, Türk mobilya sektörünün, pazarlara yakınlığı ile Avrupa'nın tasarım ve kalitesinde Uzakdoğu fiyatlarına yakınlığıyla dünyadaki rakipleriyle ciddi rekabet halinde olduğunu ifade etti. Özkan, üretimin geliştirilmesi için yan sanayinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. İstanbul Valisi Muammer Güler, sektörde mesleki eğitimin önemine değinerek, İstanbul'da mesleki eğitim kurslarına özel önem verildiğini dile getirdi. 296 firmanın katıldığı fuarı, 7 bini yabancı olmak üzere 70 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

Fuara katılan firmalardan Yağmur Mobilya, farklı bir organizasyon yaparak küçük bir mehteran gösterisi gerçekleştirdi. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Yağmur Akkülah, 2007 yılında ihracatlarını yüzde 50 artırdıklarını belirterek, "Türkiye'de maliyetler artıyor, fiyatlar yerinde sayıyor. Biz de rekabet edebilmek için ihracatla büyümeye karar verdik." dedi. Dünyada keşfedilmemiş daha birçok pazarlar bulunduğunu ve buraları kendilerine hedef seçtiklerini belirten Akkülah, müşterilerin gelir durumuna göre daha ekonomik ürünler yaparak rekabetçiliklerini koruduklarını kaydetti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=645484