Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Davadan Vazgeçme Bedeli İndirim Konusu Yapılabilir Mi? PDF Yazdır e-Posta
02 Temmuz 2012
Image

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6. maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu’nun “ticari kazanç” hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.


193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “İndirilecek Giderler” başlıklı 40/3. maddesinde ise, işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların gider olarak yazılabileceği belirtilmiştir.


Yapılan harcamanın işle ilgili olması, ödenen tazminatın işin niteliğiyle, kazanç veya iradın elde edilmesi ve idame ettirilebilmesi ile illiyet bağının bulunması gerektiği anlamına gelmektedir. İşle ilgili olmayan bir tazminatın gider yazılması mümkün değildir.

 

Harcamanın sözleşmeye, ilama ve kanun emrine göre yapılmış olması, öncelikle yazılı bir ispat belgesine dayanması gerektiğini işaret etmektedir. Yazılı bir belgeye dayanmayan ödemeler de gider yazılamayacaktır. Buna göre bir harcamanın kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmesi için bu iki şartın birlikte sağlanması gerekmektedir.


5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11/g maddesinde, sözleşmede ceza şartı olarak konulan tazminatlar hariç olmak üzere kurumun kendisinin, ortaklarının, yöneticilerinin ve çalışanlarının suçlarından doğan maddi ve manevi zarar tazminat giderlerinin gider olarak kabul edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.


Mukaveleye dayanarak ödenen zarar, ziyan ve tazminatın gider kaydedilebilmesi için söz konusu zarar, ziyan ve tazminat ödemesinin işle ilgili olduğunun, taraflar arasında, başlangıçta yapılan bir sözleşmede öngörülmüş olması gerekmektedir.


Buna göre, işletme aleyhinde açılan dava dosyasındaki hak ve taleplerden vazgeçilmesine ilişkin olarak taraflar arasında sonradan yapılan anlaşma ile “davadan vazgeçme bedeli” olarak ödenen tutarın, mukaveleye dayanarak ödenen zarar, ziyan ve tazminat olmamasından dolayı kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün olmayacaktır.


Konuyla ilgili olarak Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, 18.11.2011 tarihli, B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-40-9-1015 sayılı özelgesinde de aynı yönde görüş bildirmiştir. Ergin Özdemir

 

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=371

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.