Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Merkez Bankası uyardı: Küresel dalganın ortasındayız, herkes ihtiyatlı olmalı PDF Yazdır e-Posta
01 Şubat 2008
Image
 Amerika'da başlayan durgunluk endişesi küresel piyasaları sarsmaya devam ediyor. Dün bu konuda Merkez Bankası'ndan da uyarı geldi.

Başkan Durmuş Yılmaz, Enflasyon Raporu'nu açıkladığı basın toplantısında, "Küresel dalgalanmaların ortasındayız, her an için sürprizle karşılaşabiliriz. Herkes ihtiyatlı olmalı ve hesabını ona göre yapmalı." dedi. Şu ana kadar dalgalanmadan Türkiye'nin çok fazla etkilenmediğini hatırlatan paranın patronuna göre, Amerika'daki daralma ticaretten çok, kredi ve para piyasaları kanalıyla sıkıntı oluşturabilir. Güvenin sarsılması ve yabancıların piyasadan çıkması, döviz kuru üzerinde olumsuzluk meydana getirir. Durmuş Yılmaz, faiz indirimi konusunda ise Amerika'daki adıma göre hareket etmediklerini, iç ve dış gelişmeleri birlikte değerlendirdiklerini vurguladı. Merkez Bankası Başkanı, küresel riskin artması ihtimaline karşı malî disiplin ve yapısal reformların önem taşıdığını dile getirirken, AB sürecine yönelik vurgunun artırılma-sını istedi.

Başkan Yılmaz, 'Enflasyon Raporu'nun ilkini açıkladığı basın toplantısında, geçen yıl Türkiye'nin yanı sıra gelişmekte olan ülkeler arasındaki dört ülkede daha enflasyonun gerilediğini, en fazla düşüşün ise Türkiye'de olduğunu aktardı. Ham petrol, gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların, dünya genelinde fiyat artışları üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Türkiye'de enflasyon 2006 yılı sonundaki yüzde 9,7 seviyesinden 2007 sonunda yüzde 8,4 düzeyine düşerken, enflasyon hedeflemesi uygulayan gelişmekte olan ülkelerin ortalama enflasyonu, aynı dönemde yüzde 3,4'ten 5,1 düzeyine yükselmiştir." dedi. Merkez Bankası raporuna göre, Çin para birimi yuan'ın dolara karşı beklenen değerlenme süreci küresel ekonomiyi etkileyecek. Çin malları fiyatlarının, ABD Doları ve diğer ana para birimleri bazında artmasının, önümüzdeki dönemlerde küresel enflasyon oranlarının yukarı yönlü eğilimini desteklemesi bekleniyor.

2008 enflasyon hedefi 1,5 puan aşılacak

Türkiye, son beş yılda yüzde 70 seviyesinde olan enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeyi başardı. Ancak son iki yıldır enerji ve gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle hedef tutturulamıyor. Enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, yüzde 4 olarak hedeflenen 2008 enflasyonunun orta noktasının yüzde 70 ihtimalle 5,5 olarak tahmin edildiğini söyledi. Alt sınırın yüzde 4,1, üst sınırın ise 6,9 arasında gerçekleşmesinin tahmin edildiğini kaydetti. Banka 2009 yılında ise enflasyonun orta noktası yüzde 3,7 olmak üzere 1,8 ile 5,5 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Başkan Yılmaz, yeni arz şoklarının ortaya çıkmadığı bir senaryo altında enflasyonun aşağı doğru eğilimini sürdürmesini bekliyor. Bu yıl için petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarının 70 dolardan 85'e yükseltildiğini aktaran Yılmaz, petrol fiyatlarında yapılan bu güncellemenin 2008 yılı enflasyon tahminlerini 0,5 puan yukarı çektiğini ifade etti. Son dönemdeki elektrik ve doğalgaz fiyat ayarlamalarının 2008 sonu enflasyonu üzerindeki doğrudan etkilerinin ise yaklaşık 0,6 puan olmasının beklendiğini dile getirdi.

Başkan Yılmaz, toplantıda gazetecilerin "Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınmasına" ilişkin sorularına ise toplu cevap verdi. Banka açısından taşınmayla ilgili ön planda tutulması gereken konunun para politikasının güvenilirliği ve sağlamlığı olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bize düşen, bunu sağlamak.'' dedi. Bunun para politikasında herhangi bir yavaşlamaya, gerilemeye, tereddüde ve endişeye yer vermemesi gerektiğini belirten Yılmaz, toplantı çıkışında gazetecilerin "İstanbul'daki bankanın taşınacağı arsayı gördünüz mü?" sorusu üzerine de İstanbul Levent'teki arsayı gördüğünü, toplam 20 dönümlük arsanın 2 kilometresi yola gittiği için 18 dönüme düştüğünü anlattı. Yılmaz, gazetecilerin "Ataşehir var mı?" sorusuna ise "Evet Ataşehir diye bir semt var." cevabını verdi. Başta sosyal güvenlik olmak üzere hükümetin yapmayı planladığı makro ve mikro reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getiren Başkan Yılmaz, türban konusundaki gelişmelerin ekonomik unsurlarda değişikliğe sebep olması halinde dikkate alınacağını ve bunun da siyasi risk kapsamında değerlendirileceğini söyledi.

Merkez'in enflasyon mazereti: Gıda ve enerji fiyatları yüzünden hedef tutmadı

Merkez Bankası, geçen yıl yüzde 4 olarak hedeflenen enflasyonun yüzde 8,39 olarak gerçekleşmesi üzerine yüzde 6'lık belirsizlik aralığı üst sınırını geçtiği için hükümete hesap verdi. Banka Kanunu gereği, hükümet adına Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'e 13 sayfalık mektup gönderdi. Enflasyonun hedeflenen patikadan belirgin olarak sapma sebeplerinin anlatıldığı mektupta hedeften sapılmasının en belirgin gerekçeleri, gıda ve enerji fiyatlarında süregelen artışlara bağlandı. Bankanın, enerji ve gıda fiyatlarındaki artışların ikincil etkilerinin ortaya çıkmaması için gerekeni yapmaya devam edeceği belirtilen mektupta, ''Küresel ekonomide süregelen belirsizlikler, elektrik fiyatlarındaki artışlar ve fiyatlama davranışlarına ilişkin riskler para politikası kararlarının verilere duyarlılığını artırdı. Bu nedenle önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin devamı, enflasyonun orta vadeli görünümünü etkileyen değişkenlerin seyrine bağlı olacak.'' denildi. Öte yandan Başkan Yılmaz, gıda fiyatlarının yıllık artış oranının yüksek seyrini koruyarak yıl sonu itibarıyla yüzde 12 olarak gerçekleştiğini, böylece yıllık enflasyonun 3,4 puanının sadece gıda fiyatlarından kaynaklandığını dile getirdi. Yılmaz ayrıca belediyelerin, su fiyatlarında kuraklığın da etkisiyle yaptığı artışların, enerji grubu fiyatlarını yükselten bir diğer unsur olduğunu vurguladı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=646024