Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
"Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı yok" (01.02.08) PDF Yazdır e-Posta
01 Şubat 2008
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı olmadığını belirterek, “Ekonomik ve sosyal hadiseleriyle en iyi şekilde işin en üst noktaya taşınması için ihracat artışını sürdürmemizin dışında başka çıkışımızın olmadığını artık herkes fark etti” dedi.

Bakan Tüzmen, Eskişehir Paşabahçe Cam Sanayi Fabrikasında, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı'nın da katılımıyla ocak ayı ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, önemli sayılabilecek, tüm zamanların rekoru ilan edebilecekleri bir ihracat artışıyla burada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Eskişehir'in kümeleşmeyi başarmış, Türkiye'ye örnek, ihracat sanayi hamlesinin öncülüğünü yapmış bir kent olduğunu anlatan Tüzmen, “Bu kent, Gelecekte çok daha büyük ihracat artış rakamlarını getirecektir. Bu bizi heyecanlandırıyor. Paranın ve kasanın olduğu Bakan (Kemal Unakıtan) burada. Ona iyi sarılın. Unakıtan, Eskişehir'in demir yolu, kara yolu, finans ve uluslararası bağlantılarını çok yüksek bir noktaya getirecektir” dedi.

Tüzmen, yüzde 50 ihracat artışının son derece önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Geçen yılın ocak ayında, oldukça düşük bir ihracat rakamıyla karşılaşmıştık. Şunu görüyorum bayram ve tatil vesilesiyle ihracatta çeşitli oynamalar olabilir. Bu bizim birikimli olarak geldiğimiz, yani dalganın deniz kenarına ulaşırken o üstündeki son kıvrımda yaptığı bir hareket. Ciddi bir ihracat artışı. Bu yıl programda 118 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Ama iş adamları ve sanayicilerle birlikte bu hedefi 125 milyar dolar olarak görüyoruz. Günlük yaklaşık 350 milyon dolarlık ihracat yapmamız lazım bu hedefi gerçekleştirmek için.”

“TÜRKİYE'NİN İHRACATTAN BAŞKA ÇIKIŞI YOK”

ABD'den dalgalanan bir küresel kriz konusunda bilgi enflasyonu yaşandığına değinen Tüzmen, herkesin bu konuda adeta ayakları yere basmadan konuştuğunu bildirdi.

Bakan Tüzmen, teker teker incelediklerinde bunun bir tehdit unsuru olduğunu, ancak, bunu fırsat unsuru haline getirmenin de hükümetin önemli çabalarından olduğunu anlatarak, “Türkiye'nin zayıf ve kuvvetleri yönleri, fırsatları ve eksikleri var” diye konuştu.

Eskişehir'in kur dezavantajına rağmen ABD'ye en fazla oranda ihracat artışı başarısını sağlayan kent olduğunu ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:
“Eskişehir'in ihracatının ciddi bir bölümü ABD'ye yapılıyor. Eskişehir'i iyi incelememiz lazım. İhracat artışını nasıl sağlıyor? Nasıl sürdürüyor? Bu küresel krizi büyük bir soğukkanlılıkla konuyu defalarca değerlendirip, yolumuza devam ediyoruz. Bizim esas amacımız 350 milyon dolarlık ihracat rakamına her gün ulaşacak şekilde çalışmaları sürdürmek. Bunun da yolu inovaktif, markaya dönük çalışmaların artarak devam etmesidir. Bugün Eskişehir, bir malını New York'un en güzel caddesinde bir yer alıp, satarak Türkiye'yi ve kendi markasını tanıtır hale geldi. Bütün sektörlere eşit ağırlıkta bakıyoruz. Moda ve marka yaratma konusunda son derece önemli atılımlarımız var. Küresel sıkıntı yaşayan bazı markaların, ülkemizdeki markalarca satın alınması aşaması da, önemli bir fırsat unsuru olarak kendisini gösterecektir.”

Bakan Tüzmen, ihracatın her zaman Türkiye'nin morali olduğunu anlatarak, “Türkiye'nin ihracattan başka çıkışı yok. Ekonomik ve sosyal hadiseleriyle en iyi şekilde işin en üst noktaya taşınması için ihracat artışını sürdürmemizin dışında başka çıkışımızın olmadığını artık herkes fark etti. Türkiye'nin sürekli döviz girdisine ihtiyacı var. Bunun birinci unsuru ihracat artışı, ikincisi turizm, üçüncüsü yabancı sermaye ve özelleştirmedir. Bu alanlarda top yekun seferberlik ilan etmiş durumdayız” dedi.

Konuşmaların ardından Eskişehir'de en fazla ihracat yapan firmaların temsilcileri ile Eskişehir Ticaret Odası ile Eskişehir Sanayi Odası temsilcilerine birer plaket verildi.

Öte yandan Organize Sanayi Bölgesindeki Eskişehir Paşabahçe Cam Sanayi Fabrikasında toplantının yapıldığı yarin yeterince sıcak olmamasından dolayı Bakanlar ile katılımcıların üşüdüğü gözlendi. Bakanlar törende paltolarını giydiler, sık sık çay servisi yapıldı.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8149105