Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıdem tazminatı fonu geldiğinde mevcut tazminatlar ne olacak? PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2012
Image

Kıdem tazminatı konusunda en yoğun aldığımız soru, başlıktaki veya bunun benzeri sorulardan oluşuyor.

Henüz netleşmiş bir şey yok. Soruyu ancak kamuoyuna yansıyan tasarı taslağından hareketle yanıtlamak mümkün.

Öncelikle şunu söyleyebiliriz. Kıdem tazminatı fonunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar oluşan haklar korunacak. Ancak korumanın ne şekilde olacağı çok net değil.

Taslağa göre, isteyen mevcut yasal düzenlemede yer alan kıdem tazminatına hak kazanma şartlarını sağladığında kıdem tazminatını işverenden alacak. İsteyen işverenle sözleşme yaparak, oluşan kıdem tazminatını fona aktaracak.

PAZARLIKTA GÜÇLÜ OLAN KAZANACAK
Taslağa göre işçi, işvereni ile yapacağı sözleşme ile kıdem tazminatı fonunun yürürlüğe gireceği tarihten önceki döneme ait kıdem tazminatını bireysel kıdem hesabına dahil edebilecek.

Bu durumda işçi ile işveren arasında pazarlık gündeme gelecek. Oluşan kıdem tazminatının ne kadarından vazgeçilip ne kadarının işçinin bireysel kıdem hesabına devredileceği pazarlık konusu olacak.

İşyeri için kritik pozisyonda olan işçinin eli şüphesiz daha kuvvetli olacak. Örneğin çalışkan ve işyerine sadık bir çalışan için işverenin kıdem tazminatı ödeme olasılığı ne kadar yüksek ise işçinin vazgeçeceği kıdem tazminatı tutarı da o kadar düşük olabilecek.

Tersi bir durumda işveren işçisinden pek de memnun değilse, kendiliğinden ayrılsa da kıdem tazminatı ödemesem diye gözünün içine bakıyorsa ya da tazminat ödemeden işten çıkarabilmenin fırsatını kolluyorsa, işçinin de işyerine bağlılığı pek söz konusu değilse, işçinin pazarlık gücü azalacak.

PAZARLIK YAPMAYANIN DURUMU 
İşçi, işvereni ile sözleşme yaparak kıdem tazminatı fonunun yürürlüğe gireceği tarihten önceki döneme ait kıdem tazminatını bireysel kıdem hesabına dahil etmek istemezse, fonun yürürlüğe gireceği tarih itibariyle birikmiş kıdem tazminatları, mevcut kıdem tazminatına hak kazanma şartlarını sağlandığında işveren tarafından ödenecek.

İşçinin kıdem tazminatını alabilmesi için iş sözleşmesinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir davranışı dışında bir nedenle işveren tarafından, haklı nedenle işçi tarafından veya emeklilik, askerlik, evlilik nedeniyle sona ermiş olması gerekecek. İşten kendisi ayrılan işçi kıdem tazminatını alamayacak.

BİR ÖRNEK  
Kıdem tazminatı fonunun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini, işçinin 10 yıldır aynı işyerinde çalıştığını ve iş sözleşmesinin 15 Nisan 2015'de sona erdiğini varsayalım.

İşçinin 1 Ocak 2013 tarihinden önceki on yıllık çalışma süresine ilişkin kıdem tazminatını alabilmesi için iş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermiş olması gerekecek. Haklı neden olmaksızın kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatını alamayacak. 

Fonun yürürlüğe girdiğini varsaydığımız 1 Ocak 2013 ile sözleşmenin sona erdiği 15 Nisan 2015 tarihleri arasındaki döneme ilişkin bireysel kıdem hesabında biriken tutar ise her durumda işçinin olacak. İster işten çıkarılsın ister kendisi ayrılsın hesabında biriken tazminat tutarı yanmayacak. Ancak tazminatını çekebilmesi için yeni düzenleme ile getirilecek şartları sağlaması gerekecek. Örneğin ilk çalışmaya başladığı tarihten itibaren 15 yıl geçtikten sonra birikimin yarısını çekebilecek. Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/kidem-tazminati-fonu-geldiginde-mevcut-tazminatlar-ne-olacak-7197y.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.