Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK’nın E-Ödenek Duyurusu PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2012

Image

İstirahat raporu alan sigortalılarla ilgili olarak işverenlerce yapılması gereken çalışmazlık bildirimleri ile ilgili soruların da cevaplandırıldığı “E-Ödenek Hakkında Sık Sorulan Sorular” ile ilgili SGK Duyurusu 14 Temmuz 2012 tarihinde yayınlanmıştır.

Duyurunun Yayımlanma Tarihi

Duyuruyu Yayımlayan Kurum

Duyuru Konusu

14 Temmuz 2012

SGK

E-Ödenek Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 18 inci maddesine göre kısa vadeli sigorta kollarından verilmekte olan geçici iş göremezlik ödeneklerinin ödenmesi için gerekli olan ve anlaşmalı sağlık hizmet sunucularınca düzenlenip Kuruma (SGK) ve işverene gönderilmesi gereken istirahat raporlarının elektronik ortamda düzenlenmesi, gönderilmesi, ödeneğin hesaplanması, ödenmesi ve bu şekilde bürokrasinin azaltılması amacıyla SGK tarafından “E-Ödenek” adı altında bilgisayar programı hazırlanmış ve Temmuz/2012’da da uygulamaya girmiştir.

E-ödenek programı; 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi kapsamındaki (SSK ve Bağ-Kur) sigortalılara, SGK ile anlaşmalı özel ve resmi sağlık tesislerince düzenlenen geçici iş göremezlik belgeleri ile sağlık kurulu raporlarının işverenlere ve SGK’ya elektronik ortamda gönderilmesi, iş göremezlik ödeneğinin hesaplanması ve sigortalıya ödenmesi amacıyla MOSİP sistemi aracılığı ile T.C. Ziraat Bankasına aktarılmasını sağlamaktadır.

Bu bağlamda, SGK tarafından 17 Temmuz 2012 tarihinde “E-Ödenek Hakkında Sık Sorulan Sorular” şeklinde bir duyuru yapılmıştır.

Söz konusu duyuruda özellikle işverenlerle ilgili olarak;

  • E-ödenek programına nereden ulaşılabilecektir?
  • Ödeneğe müstahak olmayan 4/a sigortalılarının istirahat raporları için işverenlerce çalışılmadığına dair bildirim girişi yapılacak mıdır?
  • Programın işveren tarafında, istirahat raporları nasıl ve ne zaman görüntülenecektir?
  • Çalışılmadığına dair bildirim ekranına düşen raporlara işveren nasıl bir işlem yapacaktır?
  • İşverenin çalışılmadığına dair bildirim girişini yapmaması halinde karşılaşacağı müeyyide nedir?
  • Bir sigortalıya bir takvim yılı içerisinde tek hekim tarafından en fazla kaç gün rapor verilebilmektedir?
  • Ücretsiz izin alan sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneği verilecek midir?
  • Sigortalılar, geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için hangi durumlarda işverenlerinden ek prim hizmet belgesi veya sigortalı hesap fişi doldurmalarını isteyebileceklerdir?
  • E- Ödenek programında, çalışılmadığına dair bildirim girişini yapmayan ya da gecikmeli yapan işverenlere tebligat işlemleri ve idari para cezaları hangi usul ve yöntemlerle uygulanacaktır.?
  • İşveren modülünde hangi işlemler yapılabilmektedir?
  • Uzun süreli istirahatlerde işveren tarafından çalışılmadığına dair bildirim nasıl yapılacaktır?

şeklindeki sorulara ayrıntılı olarak cevap verilmiştir.

İlgili Duyuru metnine aşağıdaki bağlantı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.