Konunun önemine binaen yönetmeliğin ilgili kısımlarını yazıya almayacağım sadece madde numarası vereceğim sizler taslaktan maddeleri teyit edebilirsiniz. İlk önce somut tespitler en alt kısımda da püf noktaları yorumlarımızı ileteceğiz.
1) Sorumlu Ortak Baş Denetçi Kavramı Devam Ediyor. Rapora imza atabilen denetimin sorumluluğunu üstlenen uzun yıllardır SPK mevzuatında yer alan Sorumlu Ortak Baş Denetçi (SOBD) Kavramı aynen devam ediyor.(Madde 4 n bendi) SOBD olabilmek için Kamu Yararını ilgilendiren kuruluşlar (KAYİK) ı denetleyenler için 10 yıllık mesleki tecrübe 2 Yıllık Denetim Tecrübesi diğer şirketler için 6 yıllık mesleki tecrübe 1 yıllık denetim tecrübesi gerekiyor. (Madde 26) Her denetim şirketinde de 2 adet SOBD bulunması zorunlu. (Madde 13 g bendi) 2) Bağımsız Denetçi Olabilmek İçin; (Madde 14,15,16)
- Meslek Mensubu olmak,
- 4 yıllık fakülte mezunu olmak,
- 2 Yılı denetim şirketinde fiili olarak çalışmak olmak üzere 3 yıl uygulama eğitimi almak,
- Denetçi sınavında başarılı olmak (KAYİK için 7 Ders, Diğerleri için 6 Ders)
- Diğer (yüz kızartıcı suç, vb ceza yememiş olmak vb)
3) Bağımsız Denetim Şirketi Olabilmek İçin; (Madde 13)
- Sermaye Şirketi Olmak (Ltd.,A.Ş.,Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit)
- Meslek Şirketi veya Bağımsız Denetim Şirketi olmak,
- % 51’inin Madde 14 e göre yetki almış denetçilere % 100’ünün meslek mensuplarına ait olması,
- 2 SOBD ve 4 diğer olmak üzere en 6 kişilik yetki almış denetçiden kurulu denetim kadrosu olması,
- Diğer (yeterli ofis, yeterli ekipman, denetim planı, kalite güvence sistemi vb)
4) Geçiş Dönemi Muafiyetleri (Geçici Madde 1 – Geçici Madde 2) - SPK Lisansı Sahipleri sınavlardan muaf , 2 yılı denetim şirketi tecrübesi olmak üzere 3 yıllık uygulama eğitimini sağlamak zorundalar.
- Meslekte 4 yıllık Üniversite eğitimleri de dahil olmak üzere 15 yıllık mesleki tecrübeyi sağlayanlar, sadece eğitimi tamamlayarak 2 yıllık denetim şirketi tecrübesinden, uygulama eğitiminden ve sınavdan (f bendi hariç) muaf olarak denetçi olacaklar.
- Meslekte 4 yıllık Üniversite eğitimleri de dahil olmak üzere 10 yıllık mesleki tecrübeyi tamamlayanlar için 2 yıllık denetim şirketi tecrübesi 1 yıl olarak uygulanacak. Ancak diğer tüm eğitim ve sınavlara katılmak ve başarılı olmak zorundalar.
- SPK’ dan yetki almış şirketler bir ay içinde taahhüt verir ise 31.12.2013’e kadar yollarına devam edebiliyorlar. Ancak 31.12.2013’te bu yönetmeliğe uygun değiller ise yetkileri iptal oluyor.
- 30.06.2013’e kadar başvuru yapanlar ise 31.12.2013’e kadar kalite güvence sistemini oluşturabiliyorlar.
Püf Noktaları; 1) 15 yıllık mesleki tecrübeyle sadece eğitim şartı ile bağımsız denetçi olanlar sadece” DENETÇİ” ünvanını almaktadırlar. Sorumlu ortak baş denetçi olabilmeleri için 26.madde de yer alan 1 yıllık denetim tecrübesini sağlamaları gerekmektedir. Yani 15 yıllık tecrübeyle sınavlardan muaf olan meslek mensupları ancak 1 (KAYİK için 2 yıl) yıl denetim şirketinde maaşlı olarak çalıştıkları takdirde kendi nam hesaplarına çalışma hakkı kazanacaktır. 2) İlk Bağımsız Denetim sözleşmelerinin son tarihi olan 31.03.2013 tarihi itibariyle, denetim şirketlerinin kalite güvence dışındaki tüm şartları yerine getirerek yetki almaları gerekmektedir. Oysa ki hali hazır da SPK yetkisi olan şirketler bir ay içinde verecekleri bir dilekçe ile bu sürece hazır olacak 31.12.2013’e kadar eksiklerini tamamlayacaklardır. Yorumlar ve Öneriler 1) Yönetmeliğin omurgasının üzerine kurulduğu “Mesleki Tecrübe” kavramı daha net açıklanmalıdır. Ne zaman başlar, ne zaman biter, hangi haller mesleki tecrübe sayılır, hangi haller sayılmaz. Üniversite öğrenciliğinin bile sayıldığı bir ortamda muhasebe bürolarında veya şirketlerin muhasebe departmanlarında geçen süreler sayılır mı?, Ticaret Lisesi mezunlarının stajları sayılır mı?, 4 yıllık fakülteden mezun olmadan önce yapılan mesleki faaliyetler sayılır mı vb. 2) Yönetmeliğin en önemli kavramı olan Sorumlu ortak baş denetçi nin belirlenebilmesi için gereken “denetim tecrübesi” kavramı tanımlanmalıdır. Devlet Denetim kadrolarında geçen süreler sayılır mı? Vergi denetimi (YMM) şirketlerinde geçen süreler sayılır mı? Faaliyetinde denetim bulunan ve birçok denetim faaliyeti gerçekleştiren ancak herhangi bir kuruma akredite olmayan SMMM şirketlerindeki tecrübe sayılır mı? SPK, BDDK, EPDK, Hazine’den yetki almış şirketlerde geçen süreler sayılır mı? Sonuç olarak yönetmelik bir yerden başlamak için uygun bir taslaktır. Ancak her düzenlememizde olduğu gibi açıkta bıraktığı netleştirmediği birçok konu bulunmaktadır. Bu nedenle artık ikincil mevzuat aşamasında olduğumuzdan, daha net hem dava konusu yapılamayacak, hem uygulayıcıların kendi inisiyatiflerine göre karar veremeyecekleri, somutlaştırılmış bir metin oluşturmak her açıdan daha iyi olacaktır. Hızlı bir şekilde yönetmeliği yorumlamaya çalıştık, sizin doğru bulmadığınız veya bizim fark etmediğiniz konular var ise lütfen iletişime geçiniz. Özkan Cengiz Bağımsız Denetim Yönetmeliği (TASLAK) http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=378 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. |