Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bütçe ödeneklerinin yüzde 35'i 6 sektöre aktı (02.02.08) PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2008
2007’de 200 milyar YTL’ye yaklaşan bütçe harcamalarından 6 sektör sattığı kredi, mal ve hizmetle yüzde 35 pay aldığı belirlendi.

İktisatçı Mustafa Sönmez’in yaptığı araştırmaya göre, binden fazla kaleme dağıtılmış görünen bütçe harcamalarının yüzde 90’ı 25 ana kalemde toplanıyor ve 6 sektörün sattığı kredi, mal ve hizmetle bütçeden yüzde 35 pay aldığı görülüyor. Bütçe kaynaklarının aktarıldığı 6 sektörün başında bankalar ve rant kesimi geliyor. Bütçeden faize 2007’de yaklaşık 49 milyar YTL ile bütçenin yüzde 24.4’ünün harcanırken, kamu çalışanlarına yapılan maaş ücret ödemelerinin payının yüzde 19,5’de kaldığı dikkati çekiyor. Buna göre faiz olarak bankalara ve rantiyeye giden para, kamu çalışanlarına yapılan toplam maaş ücret ödemelerinin 10 milyar üzerinde bulunuyor.

Faiz ödemelerinin 49 milyar YTL’nin 7 milyar YTL’ye yakını dış borç, kalanı iç borçlanmalar için yapıldı. Yerli-yabancı sıcak paracılar bu yıl da devletten yüksek tutarda faiz geliri elde etti.

DEVLETİN MAL VE HİZMET ALIMLARI-

Devletin mal ve hizmet alımlarında en büyük payın sağlık sektörüne ait olduğu belirlendi. Sağlık ekipmanı, ilaç ve hizmet satanlar 2007’de devletten 6 milyar YTL’ye yakın ödeme aldılar.

Silah ve muhimmat için yapılan harcamalar ise 3.1 milyar YTL’ye ulaştı. Sönmez, “Savunma ve Güvenlik”e dönük mal ve hizmet alımı da büyük bir pazar oluşturduğuna işaret ederek, “Savunma ve güvenlik mensuplarının maaşları ile birlikte bütçeden bu alana ayrılan pay ise 24 milyar YTL dolayında. Yani bütçenin yüzde 12’si asker-polise ayrılmış..Buna tabi ki, bazı fonlar ve vakıflar üstünden yapılan harcamalar dahil değil” dedi.

MÜTEAHHİTLERE 7.1 MİLYAR

Araştırmaya göre devletin enerji harcamaları da 2,1 milyar YTL ile yüksek bir boyuta ulaştı.

2007’de müşavir firmalar devletten 1,2 milyar YTL, müteahhitler ise 7,1 milyar YTL kazandı. Böylece toplamı 79 milyar YTL’yi bulan devletin mal, hizmet alımlarının yüzde 86’sının 6 sektöre gittiği belirlendi.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8153355