Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Anonim şirket kurmanın cazibesi PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2012
Image

Yeni TTK’da en önemli, değişikliklerden birisi de anonim şirketlerin tek ortaklı kurulabilmesi. Özellikle tek kişilik anonim şirketler açısından ciddi avantajlar var.

Gelir Vergisi Avantajı
Anonim şirketlerin,”hisse senedi” yeni adıyla “pay senedi” çıkartması mümkün. Hisse senedi çıkarmak vergisel anlamda çok avantajlı. Nedenine gelince,
Hisse senetlerinin (veya hisse senedi yerini alan geçici ilmühaberlerin) satın alma tarihinden itibaren iki yıl geçtikten sonra elden çıkarılmasından doğan kazanç, tutarı ne olursa vergilendirilmiyor.(GVK. Mükerrer Md.80/1).

Ancak limited şirket hissesi, ortaklık payının elde edildiği ve ortaklık payının elden çıkarıldığı tarihe bakılmaksızın, alım-satımından elde edilen kazanç “değer artışı kazancı” olarak Gelir Vergisi’ne tabi(GVK. Mük. Md. 80/4 ).

KDV Avantajı
Bir anonim ya da limited şirket, bir anonim şirketin hisse senedini veya geçici ilmühaberini almışsa, ileride o hisse elden çıkarıldığında, söz konusu hisse alım – satımı KDV’den istisna (KDV Kanunu Md. 17/ 4-g)

Ancak hisse senedi veya ilmühaber yoksa edinme tarihinden itibaren iki yıl içinde elden çıkarılan ortaklık payı KDV’ye tabi tutuluyor.(KDV Kanunu Md. 17/4-r).

Diğer Avantajlar
Anonim şirketlerde, yönetim kurulu üyesi olmayan ortağın; şirketin vergi ve sigorta primi borçlarından dolayı, 1 TL dahi sorumluluğu yok. Limited şirketlerde ise, ortaklar hisseleri oranında sorumlular. Anonim şirketlerde, limited şirketlerden farklı olarak halka açılma olanağı var. muhasebevergi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.