Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancı yatırımcıya sıfır vergi, yargıdan döndü (02.02.08) PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2008
Yabancı yatırımcının faiz gelirinden vergi alınmazken TC vatandaşlarından yüzde 10 kesinti yapılması yargıya takıldı.

 

Ankara 3. Vergi Mahkemesi, Tüketici Dernekleri Federasyonu'nun (TÜDEF), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının faiz gelirlerinden yüzde 10 vergi alınırken, yabancılardan vergi alınmaması uygulamasına ilişkin yaptığı iptal başvurusunu haklı buldu. Mahkeme söz konusu düzenlemenin iptali için dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Söz konusu hükmün iptali için CHP de Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi'nden bir yetkili, anamuhalefet partisinin başvurusunun ilk incelemesinin tamamlandığını belirterek, "Bu başvurunun esastan incelemesine geçilecek. Konuya ilişkin dosya üzerinde çalışma devam ediyor. Yapılacak esastan görüşmenin ise tarihi henüz belli değil ve mahkeme gündemine alınmadı." ifadelerini kullandı.

Düzenlemenin mimarlarından eski Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, vergi mahkemesinin kararının, 'Anayasa'ya aykırılığı kesinleşti' şeklinde algılanmasının yanlış olacağını söyledi. Arıoğlu, Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Dosya Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Bu yönde yapılan başvurular her zaman Yüksek Mahkeme'ye gidebilir." dedi. Arıoğlu'na göre söz konusu kararın yerli ve yabancı yatırımcılar açısından herhangi bir şekilde sonuç doğurucu etkisi bulunmuyor. Düzenlemede, mükellef grupları itibarıyla ayrım yaptığı için Anayasa'ya aykırı bir taraf yok. Hatta benzeri örnekleri var ve Anayasa Mahkemesi'nin de bu başvurulara ilişkin kararları mevcut. TÜDEF Başkanı Ali Çetin ise tam tersini düşünüyor. Ankara 3. Vergi Mahkemesi'nin uzman bir mahkeme olarak düzenlemenin iptali için Yüksek Mahkeme'ye gitme kararı aldığını belirten Çetin, "Vergi mahkemesinin incelemesi ve kararı bu dosyaya ışık tutacaktır. Vergi mahkemesi incelemesinde vergi tekniğini de dikkate alıyor. Daha farklı bir karar çıkmasını beklemiyoruz." diye konuştu.

Ankara 3. Vergi Dairesi'nin kararında, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 67. maddesinde 5227 sayılı kanunun birinci maddesiyle eklenen dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için verginin sıfırlanmasına dair hükmün, mükellef lehine düzenleme yapılmasıyla maddede yer verilen 'mali güce göre' vergilendirme ilkesini zedelediği kanaatine varıldığı belirtildi. Bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu görüldüğünden, iptali için itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararının verildiği belirtilen kararda şöyle denildi: "(Söz konusu yasada) 'dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için bu oran yüzde 0 olarak uygulanır' ibaresinin 1982 Anayasası'nda yer alan eşitlik ilkesiyle 73. maddesindeki vergilendirme ilkelerine aykırı görüldüğünden iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine ve Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına karar verilmiştir."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=646551