Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Klinik Araştırma Hizmet Gelirlerinin Yarısı Kurumlar Vergisi Hesabında İndirim Olarak Dikkate Alınabilecek Mi? PDF Yazdır e-Posta
28 Temmuz 2012
Image

15.06.2012 tarih ve 28324 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6322 Sayılı Kanunun 36. Maddesiyle 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen 10/1-(ğ) bendiyle yurtdışındaki ana merkeze ya da ilişkili şirketlere yapılan “Klinik Araştırma Hizmetleri Gelirlerinin” %50’sinin Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınmasını gündeme gelmiştir.

Tıbbi raporlama gelirlerinin %50’si matrahtan indirilebilecek

15.06.2012 tarih ve 28324 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6322 Sayılı Kanunun 36. Maddesiyle 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na 10/1-(ğ) bendi eklenmiştir.

İlgili bend aşağıda yer almaktadır;

Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.

Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulanmasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Buna göre söz konusu hizmet kazancın %50’si Kurumlar Vergisi matrahı hesabında indirim olarak dikkate alınabilecektir.

Kanun maddesinde tıbbi raporlama hizmetleri kapsam içine alınmış olup, tıbbi raporlamadan anlaşılması gerekenin neler olduğu hakkında açık bir ifade bulunmamaktadır. Tıbbi raporlama hizmetine hangi hizmetlerin dahil olduğu hakkında teday bilginin Bakanlığın Genel Tebliğinde açıklanacağını düşünüyoruz.

Klinik araştırma hizmetleri tıbbi raporlama mıdır?

Özellikle orijinal ilaç şirketlerinin bir çok ülkede geniş kapsamlı olarak yürüttüğü “klinik araştırmalar” bir çeşit tıbbi raporlama hizmeti olarak dikkate alınması gerektiği düşüncesindeyiz.

Konuyla ilgili olarak söz konusu Klinik Araştırma hizmetinin KDV Kanununa göre hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dair BMVD Başkanlığının görüşü son dönemde vermiş oldukları muktezalarla açıklık kazanmıştır.

Klinik araştırmaların Kanun maddesinde belirtilen şartları sağladığı görülmektedir.

Buna göre klinik araştırma sonucu yapılan tıbbi raporlama hizmetinin;

— Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara yapılıyor olması

— Türkiye’de verilmesi

— Münhasıran yurt dışında yararlanılması

— Fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi

şartlarını sağlaması gerekmektedir.

Bu şartların sağlandığı klinik araştırma hizmetleri için çok açıktır.

Kazancın tespiti

Klinik araştırma hizmet kazancının tespitinde konuyla ilgili gelir ve giderlerin sonucunda kalan net karın anlaşılması gerekmektedir.Bu çerçevede, kazancın tespitinin doğru olarak yapılabilmesi muhasebe sisteminin bu faaliyetlerden doğan kazancın tespitine olanak verecek şekilde olması gerektiği düşüncesindeyiz. pwc

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.