Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest muhasebecilere mali müşavirlik hakkı PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2008
Image
Maliye Bakanlığı, serbest muhasebecilere, sınavla 'mali müşavirlik' hakkı getirmeye hazırlanıyor.

Yeni Ticaret Kanunu ve Basel-2 kriterlerinin uygulamaya girmesiyle birlikte, serbest muhasebeciler işlevlerini yitirecek. Böylece çok sayıda serbest muhasebeci açıkta kalacak.

Hem bu iki düzenleme, hem de serbest muhasebecilerin imza koydukları tabloların bankalarca kabul edilmemesi, Maliye Bakanlığını da yeni bir yasal düzenleme konusunda harekete geçirdi.

Bakanlıkta başlatılan çalışmayla, mevcut Yasaya göre mali müşavir olma hakkı bulunmayan 2 yıllık meslek yüksek okulu ya da ticaret lisesi mezunu serbest muhasebecilere de mali müşavirliğe geçme hakkı tanınacak.

Bu çerçevede serbest muhasebeciler, 2 ya da 3 yıllık bir süreçte mali müşavirlik sınavına alınacak. Bu sınavda başarılı olanlar da, mali müşavir olacak.

Ülkede halen bu durumda bulunan serbest muhasebeci sayısının 15 bin ile 16 bin civarında olduğu belirtiliyor.
Serbest muhasebecilere sınavla mali müşavir olma hakkı verilmesine ilişkin düzenlemenin, yasa tasarısı ya da milletvekillerinin vereceği bir teklif ile Meclis gündemine getirilerek, yasalaşması planlanıyor.

TÜRMOB BAŞKANI

Bu arada Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Mehmet Timur da, serbest muhasebecilere yönelik düzenlemeye destek verdi.

Dünyada serbest muhasebeciliğin işlevini yitirdiğini belirten Timur, yeni Ticaret Kanunu çıktığında ülkemizde de serbest muhasebecilerin yapacağı bir şeyin kalmayacağını vurguladı.

Basel-2'nin uygulanması durumunda da serbest muhasebecilerin şu anki işlerini yapamayacağını kaydeden Timur, şöyle konuştu:
“Bu iki düzenleme, serbest muhasebeciliğe ülkemizde de son veriyor. Bunların yanı sıra bankalar, serbest muhasebecilerin tasdik ettikleri bilançoları kabul etmiyor. Biz de kurum olarak, bir kanun değişikliği ile sınava tutarak, serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunun açılmasını istiyoruz.
Bu yönde bir Kanun çıkarsa, serbest muhasebecileri, tahsil durumuna bakmadan sınava tabi tutacağız. Bunları, sınavla 2 yıl içinde mali müşavir yaparız. Böylece bu insanlar da ekmeklerini kaybetmemiş olurlar.
Türkiye'de halen 22 bin dolayında serbest muhasebeci var ama bunların 7 bin dolayındaki bölümü yüksek tahsilli.”
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

 

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8162391