Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi yüzsüzlerine yurtdışı yasağını getiren tasarı Meclis'te (05.02.08) PDF Yazdır e-Posta
05 Şubat 2008
Vergi alacakları başta olmak üzere kamu alacaklarının korunması ve tahsilini sağlamak için hazırlanan kanun tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

 

Tasarıya göre, Vergi Usul Kanunu ve Gümrük Kanunu kapsamına giren amme alacakları ve bunlara ait zam ve cezaları ödemeyenlerin çıkışı, alacaklı tahsil dairesinin talebi üzerine ilgili makamlarca engellenecek. Yurtdışı çıkış tahdidi, 25 bin YTL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanacak. Kamuya olan borçların tecil edilmesinde, 50 bin YTL'yi aşmadığı takdirde teminat şartı aranmayacak. Tasarıya göre ayrıca, silah taşınması ve bulundurulması, yapı kullanma izni alımı, eski eser ve define arama izni alımı, avcılık belgesi alımı, maden arama izni, özel yat kayıtları gibi işlemlerde, vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge zorunlu olarak aranılacak. Devlete borçlu olanlara daha önce uygulanan yurtdışı yasağı, Anayasa Mahkemesi'nin geçen yıl sonunda yasağa esas teşkil eden yasal düzenlemeleri iptal etmesi üzerine uygulanamaz hale gelmişti. Yüksek Mahkeme, yeni düzenlemeler yapılabilmesi için 6 aylık süre belirlemişti. Bu karar üzerine, 'Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı' hazırlanarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=647973