Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi mükelleflerine uyarı: Kapınızı her çalanı Maliye görevlisi sanmayın (05.01.08) PDF Yazdır e-Posta
05 Şubat 2008
Dolandırıcılar, bu kez de vergi mükelleflerini hedef aldı. Kendilerine maliyeci süsü veren sahtekârlar, "Vergi Dairesi'nden geliyoruz. İnceleme yapacağız." diyerek kandırdıkları işletme sahiplerini dolandırıyor.

 

Maliye Bakanlığı'nın vergi gelir hedefini tutturmak ve kayıt dışını önlemek için denetimleri artırması dolandırıcıların işine yaradı. Kendilerine maliyeci süsü veren sahtekârlar, dükkanları dolaşarak mükelleflerden para koparmaya çalışıyor. Fırsatçılar, son bir aydır Maliye'nin "Fiili envanter denetimi projesi kapsamında stok denetimi yapacağız." diyerek esnafın kapısını çalıyor. Söz konusu gelişme üzerine vergi dairelerinde 'sahte maliyeci' alarmı verildi. Konuya ilişkin mükellefleri uyaran İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, "Son günlerde başkanlığımıza ulaşan ihbarlarda; fiili stok sayım çalışmalarını fırsat bilen sahte maliyecilerin ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Denetim çalışmalarını kullanarak kendilerine çıkar sağlamak isteyen kişilere itibar etmemelerini öneririz." tavsiyesinde bulundu. Stok denetimlerinin 31 Ocak itibarıyla sona erdiğini aktaran üst düzey bir yetkili, "Şu an geçen ayki fiili envanter denetimlerinin incelemelerini yapıyoruz. İşin mükellefi ziyaret ayağını büyük ölçüde tamamladık. Mükelleflerimize tavsiyemiz 'ben Maliye'den geliyorum' diyen herkese inanmamaları. Mutlaka kimliklerini sormaları." dedi. Şüphelendikleri şahısları Alo Maliye 189 hattına şikâyet etmelerini istedi. Ocak ayı başından itibaren 'fiilî envanter' denetimi yapan idare, fiş fatura vermeyen mükellefe özel usulsüzlük cezası kesiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, denetim yaptıkları işletmelerdeki malların tek tek sayımını yapıyor. Türkiye genelinde gerçekleştirilen incelemelerde her bir kalem için 129 YTL'den az olmamak kaydıyla belgesi olmayan ürünün yüzde 10'u kadar ceza kesiliyor. Ayrıca belgesi düzenlenmeyen bu mallar için KDV tahsilatı yapılıyor.

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın uyarısında 9-31 Ocak tarihleri arasında belli kriterler çerçevesinde seçilen mükelleflere yönelik fiilî envanter çalışması yapıldığı belirtilerek, "Bu nedenle mükelleflerimize; fiili stok sayım çalışmalarının sadece inceleme yetkisini haiz vergi denetmenlerince yürütüldüğünü, bunların dışında her ne isim ve unvanda olursa olsun hiçbir memurun bu çalışmalarda görevlendirilmediğini, kendilerine önceden bilgilendirme yazısı gönderilmeyen mükellefler nezdinde şu aşamada fiilî stok sayım çalışmasının yapılmadığını hatırlatır, mükelleflerimizin bu konularda çok dikkatli olmalarını ve başkanlığımızca yapılan çalışmaları kullanarak kendilerine çıkar sağlamak isteyen kişilere (sahte maliyecilere) itibar etmemelerini öneririz." denildi.

E-postayla da dolandırıyorlar

'Vergi borcunuzu sildirelim' vaadiyle çalışan sahte maliyeciler, son olarak sanal aleme de el attı. Vergi mükelleflerini gözüne kestiren dolandırıcılar, son dönemde beyannamelerin elektronik ortamda hazırlanmasına ilişkin bir programa yönelik olarak mükelleflere internet üzerinden tuzak bir elektronik posta (e-mail) yollamaya başladı. Konuya ilişkin uyarıda bulunan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, şu açıklamayı yaptı: "Beyanname Düzenleme Programı' başlığı altında gönderilen bazı e-postalarda, beyannamelerin elektronik ortamda hazırlanmasına yarayan Beyanname 1.0 programının ekte yollandığı ifade edilmektedir. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nca e-beyannameye yönelik herhangi bir program e-posta yoluyla gönderilmediğinden bu şekildeki e-postalara itibar edilmemesi önemle duyurulur."

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=647888