Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ATİK KDV’nin, indirimli orana tabi işlemlere ait iade hesabına dahil edilemeyeceğine ilişkin BKK yürürlükten kaldırıldı. PDF Yazdır e-Posta
06 Ağustos 2012
Image

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun “Vergi indirimi” başlıklı 29. maddesinin 2. fıkrasında, Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup, teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesine ilişkin hüküm yer almaktadır.

Sözü geçen fıkraya 6 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5766 Sayılı Kanun’un 12. maddesi ile “Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin iade hakkını kaldırmaya … yetkilidir.” hükmü eklenmiştir.

Bakanlar Kurulu tarafından bu düzenlemede yer alan yetki, 19 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/13903 sayılı “İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Hesabına Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlere Ait Katma Değer Vergisinin Dahil Edilmemesine İlişkin Karar” ile kullanılmıştı.

Söz konusu Karar’da, KDV Kanunu’na ekli (II) sayılı listenin “B. Diğer Mal ve Hizmetler” başlıklı bölümünün 25. sırasında sayılan konaklama tesislerini işleten mükelleflerin, bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten sonra, söz konusu sıra kapsamındaki indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) dolayısıyla yüklendikleri KDV’yi dahil edemeyeceklerine ilişkin düzenleme yapılmıştı. Karar yayım tarihini izleyen gün (20 Temmuz 2008) yürürlüğe girmişti.

Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi 17 Kasım 2011 tarihinde, BKK’nın dayanağı olan ve 5766 Sayılı Kanun’un 12. maddesi ile KDV Kanunu’na eklenen “Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisinin iade hakkını kaldırmaya” hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiştir.

Söz konusu karar (Esas sayısı: 2010/11 Karar sayısı: 2011/153) 14 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Anayasa Mahkemesinin yukarıda yer verilen kararı kapsamında 5 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/3481 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 2008/13903 sayılı “İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Hesabına Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlere Ait Katma Değer Vergisinin Dahil Edilmemesine İlişkin Karar” yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu karar 14 Şubat 2012 tarihinden (Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayım tarihi) geçerli olmak üzere yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Buna göre konaklama tesislerini işleten mükellefler, KDV Kanunu’nun 29. maddesi kapsamında indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklendikleri KDV’yi de dâhil edebileceklerdir. E&Y

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.