Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
“Limited Şirketlerde Değişen Karar Nisaplarının Faydaları ve Tehlikeleri” PDF Yazdır e-Posta
09 Ağustos 2012
Image

Son günlerde aldığımız soruların büyük bir kısmı limited şirketlerin karar nisapları ile ilgili, neden bu konuda çok soru alıyoruz, çünkü 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunun (Yürürlükten kaldırılan) da en sorunlu konuların başında Limited şirketlerin karar nisapları yer alıyordu.

Ticaret Mahkemelerinin raflarını bol miktarda nisaplar nedeniyle açılan davaların dosyaları işgal etmekteydi. Çünkü limited şirketlerde şirketin işlemleri ile önemli kararların bir çoğunda sermaye den çok ortağın hükmi şahsiyeti ön plana çıkmaktaydı.

Önceki kanunu kısaca hatırlar isek uygulamalar şu şekildeydi.

-/-
http://www.muhasebevergi.com/ContentFiles/images/eskiltdnisap.jpg

 

-/-
6762 Sayılı (Eski) TTK’nda yer alan sermaye payının yanı sıra ortakların sayısına bağlanan karar yeter sayıları uygulamada bir çok sorun çıkarmakta azınlık hisseye sahip ortağın diğer ortakların üzerinde kontrol sağlamasına ve şirketlerin karar mekanizmalarının kilitlenmesine yol açmaktaydı. Özellikle pay devri konusunda ayrılmak isteyen ortaklar açısından sorunlar yaşanıyordu.

6102 sayılı (yeni) Türk Ticaret Kanunu Limited Şirketler açısından oluşan bu sıkıntılı durumu daha net bir düzenleme yaparak düzeltti. 01.07.2012 tarihinden itibaren Limited Şirketlerde Karar alma maddeleri aşağıdaki şekilde düzenlendi.

-/-


III - Karar alma

1. Olağan karar alma

MADDE 620- (1) Kanun veya şirket sözleşmesinde aksi öngörülmediği takdirde, seçim kararları dâhil, tüm genel kurul kararları, toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınır.

2. Önemli kararlar

MADDE 621- 

(1) Aşağıdaki genel kurul kararları, temsil edilen oyların en az üçte ikisinin ve oy hakkı bulunan esas sermayenin tamamının salt çoğunluğunun bir arada bulunması hâlinde alınabilir:

a) Şirket işletme konusunun değiştirilmesi.

b) Oyda imtiyazlı esas sermaye paylarının öngörülmesi.

c) Esas sermaye paylarının devrinin sınırlandırılması, yasaklanması ya da kolaylaştırılması.

d) Esas sermayenin artırılması.

e) Rüçhan hakkının sınırlandırılması ya da kaldırılması.

f) Şirket merkezinin değiştirilmesi.

g) Müdürlerin ve ortakların, bağlılık yükümüne veya rekabet yasağına aykırı faaliyette bulunmalarına genel kurul tarafından onay verilmesi.

h) Bir ortağın haklı sebepler dolayısıyla şirketten çıkarılması için mahkemeye başvurulması ve bir ortağın şirket sözleşmesinde öngörülen sebepten dolayı şirketten çıkarılması.

ı) Şirketin feshi.

(2) Kanunda belli kararların alınabilmesi için ağırlaştırılmış nisap aranıyorsa, bu nisabı daha da ağırlaştıracak şirket sözleşmesi hükümleri, ancak şirket sözleşmesinde öngörülecek çoğunlukla kabul edilebilir.”

-/-

Görüldüğü üzere 6102 sayılı (yeni) Türk Ticaret Kanunu ortak sayısına göre karar alma sisteminden tamamen vazgeçerken

a)      Önemli kararlar için toplantıda salt çoğunluğun temsil edilmesini ve bu salt çoğunluktan 2/3 ünün (yani toplam sermayenin % 34’ün) olumlu oy vermesini yeterli bulmakta,  

b)      Önemli kararlar dışındaki kararlar içinde Genel Kurul’a katılanların salt çoğunluğunun (1.toplantı asgari katılım “¼” salt çoğunluk “% 12,6”) olumlu oy vermesi yeterli bulunmaktadır.

Bu ve bugün ele almadığımız diğer değişikliklerle önceki Türk Ticaret Kanunu’nda bir şahıs şirketinin temel özellikleri taşıyan Limited Şirketler yeni Türk Ticaret Kanunu ile Sermaye Şirketinin temel özelliklerini taşır hale gelmiştir.

Bu sebeple Limited şirketler hakkında ikincil mevzuat hazırlanırken bağımsız denetim, genel kurul toplantısı, ana sözleşme değişikliği gibi konularda önceden de yoktu yorumu yapmak çok doğru olmayacaktır.

Şirketlerin yapısı belirli kanun maddeleri ile düzenlenmekte ve birbirini tamamlayan mekanizmalar ile  organize edilmektedir. Önceki Türk Ticaret Kanunu azınlık paylarına verdiği aşırı yetkiler ile Limited Şirketleri denetim dışı bırakabilmiştir. Ancak yeni Türk Ticaret Kanunu karar nisaplarını önemli derece de azalttığından dolayı olası sorunlu konularda sorumluluğu denetçiye yüklemiştir.

Bu sebeple denetim sistemi dışında bırakılacak Limited Şirketlerde bu düzenlemeye paralel karar nisaplarında da değişim yapılması yerinde olacaktır. Özkan Cengiz

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=383

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.