Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bitmemiş İnşaata Ait Konut Satışlarının Kurumlar Vergisi Ve KDV Karşısındaki Durumu PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2012

Image

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içerisinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun “ticari kazanç” hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Bilindiği üzere ticari kazancın elde edilmesi tahakkuk esasına bağlıdır. Tahakkuk esası ise, gelirlerin elde edildikleri, giderlerin yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve ilgili oldukları dönemin finansal tablolarında yer almasıdır. Ticari kazanç açısından bir gelirin elde edilmiş sayılması için tahakkuk etmiş olması gerekmektedir. Fakat dönemsellik ilkesi gereğince bir gelir ya da gider tahakkuk etmiş olsa da ilgili olduğu dönem kayıtlarına intikal etmelidir. Sonraki dönemlerle ilgili olan gelir ve giderler, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 283 ve 287’nci maddelerine göre dönemsellik ilkesi gereğince ilgili olduğu dönemlerde dikkate alınmalıdır. Başka bir deyişle; bu döneme ait olan gelir ve giderler ticari kazancın tespiti açısından gelir tablosunda izlenirken, gelecek dönemlere ait olan gelir ve giderler ilgili oldukları hesap dönemlerinin gelir tablosunda dikkate alınmak üzere bilançoda izlenmelidir.


Dolayısıyla bitmemiş inşaata ait konutların satışından kaynaklanan gelirler elde edilmiş dahi olsa, 213 sayılı Vergi usul Kanunu’nun 231/5 maddesine göre söz konusu konutun alıcıya teslim edildiği dönemin geliri olarak beyan edilecektir. Aynı şekilde söz konusu konutlara ait giderler de inşaatın maliyetine eklenerek ilgili olduğu dönemlere intikal ettirilecektir.


KDV açısından düşünüldüğünde, bitmemiş bir inşaata ait konut satışında iki farklı durumu göz önünde bulundurabiliriz.

 

Bunlar;
1- Söz konusu satışa ilişkin fatura düzenlenmesi,
2- Fatura düzenlenmeden satışın yapılmış olmasıdır.


3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/1 maddesinde Türkiye’de yapılan  ticari, sınaî, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

 

Aynı kanunun 10/a ve b maddelerinde vergiyi doğuran olayın meydana geldiği an;

a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması,
b) Malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi


olarak düzenlenmiştir.


Bu bilgiler ışığında vergiyi doğuran olay, malın alıcıya fiilen teslim edildiği tarih olacaktır.

 

Fakat söz konusu satışa ilişkin faturanın teslimden önce düzenlenmesi durumunda faturanın düzenlendiği tarihte KDV’nin beyan edilip ödenmesi gerekecektir.


Konuyla ilgili olarak Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığı, 30.10.2011 tarihli, B.07.1.GİB.4.41.15.01-KVK-2010/14-171sayılı özelgesinde de aynı yönde görüş bildirmiştir. Engin Özdemir

 

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=385

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.