Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisi Genel Tebliği (Seri No:120) PDF Yazdır e-Posta
18 Ağustos 2012

Image

 

18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 120 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nde;

— Uluslararası kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulaması,

— Eğitim ve öğretim tesislerine ilişkin projeler,

— 83, 109, 110 ve 119 seri numaralı KDV Genel Tebliğlerinde yapılan değişiklikler,

hakkında açıklamalara yer verilmiştir. Bu sirkülerimizde 120 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nin "Uluslararası kuruluşlara yapılan teslim ve hizmetlerde istisna uygulaması" başlıklı bölümüyle ilgili açıklamalar yapılacaktır.

I. Yasal düzenleme

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 6322 Sayılı Kanun ile değişik geçici 26. maddesi uyarınca;

  • Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliği, BM'ye bağlı program, fon ve özel ihtisas kuruluşları ile İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatına (OECD) resmi kullanımları için yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları,
  • Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO) temsilcilikleri ile bu Teşkilata bağlı fon ve özel ihtisas kuruluşlarına resmi kullanımları için yapılacak mal teslimi ve hizmet ifaları,
  • Bunların sosyal ve ekonomik yardım amacıyla bedelsiz olarak yapacakları mal teslimi ve hizmet ifaları,
  • Bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifaları ile ilgili mal ve hizmetlerin bunlara teslim ve ifası,

KDV'den istisnadır.

Bu istisnalar dolayısıyla yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergilerden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise 32. madde hükümleri uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine nakden veya mahsuben iade edilir.

II. 120 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nde yapılan açıklamalar

A. İstisna uygulaması

Geçici 26. madde kapsamındaki istisna uygulanmasında, Dışişleri Bakanlığınca söz konusu Kuruluşlar adına düzenlenecek "İstisna Belgesi"nin kullanılması gerekmektedir.

Satıcılar kendilerine ibraz edilen istisna belgesini inceleyerek, mal ve hizmetlerin istisna kapsamına girip girmediğini tespit edecekler, kapsama giren mal ve hizmetlerin satışına ilişkin olarak düzenlenen faturada KDV hesaplamayacaklardır.

Faturada; temsilcilik adı ve adresi, istisna belgesinin tarih ve numarası ve temsilcilik adına alım yapana ilişkin bilgilere (adı-soyadı, adresi, kimlik kartı numarası) bilgilere yer verilecektir.

Faturanın bir örneği Vergi Usul Kanunu'nun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde satıcıda kalacaktır.

B. İade uygulaması

110 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nde; 11 Temmuz 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, KDV Kanunu'nun geçici 26. maddesinden yararlanan kuruluşlara bu kapsamda yapılacak teslim ve hizmetlerle ilgili olarak yüklenilen KDV'nin, KDV Kanunu'nun 30/a maddesine göre indirim konusu yapılmayacağı, işin niteliğine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacağı belirtilmişti.

Ancak 15 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımlanan, 6322 sayılı "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 23. maddesi ile geçici 26. maddeye 2. fıkra eklenmiştir. Söz konusu fıkra hükmü ile geçici 26. maddedeki istisna dolayısıyla yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergilerden indirilebilmesi imkanı tanınmıştır. Ayrıca indirim yoluyla telafi edilemeyen vergilerin de KDV Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine nakden veya mahsuben iade edileceği de yasa hükmüne eklenmiştir.

120 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile 6322 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde, 110 seri numaralı KDV Genel Tebliği'nin ilgili bölümünü yürürlükten kaldırmıştır. Bu tebliğ ile iade uygulamasının şartları aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.

Geçici 26. madde kapsamında işlemleri bulunan mükelleflerin iade talep dilekçesi ile bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat etmeleri gerekmektedir. İade talep dilekçesine;

  • İstisnanın beyan edildiği döneme ait indirilecek KDV listesi,
  • Yüklenilen KDV listesi,
  • Yüklenilen KDV tablosu,
  • İstisna kapsamındaki işlemlere ait satış faturaları listesi,
  • Dışişleri Bakanlığından alınan İstisna Belgesi örneği (Takrir Yöntemi Kapsamında Akaryakıt, Doğalgaz, Motorlu Taşıt ve Taşınmaz Tesliminde Dışişleri Bakanlığından alınan Takrir Belgesinin örneği)

eklenecektir.

200 TL'nin altındaki nakden iade taleplerinde de mahsuben iadeye ilişkin usul ve esaslar geçerli olacaktır. 200 TL'nin üzerindeki nakden iade talepleri ise miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile yerine getirilecektir.

İade için teminat verilmesi durumunda ise, yukarıda sayılan belgeler ile birlikte teminatın gösterilip belgelerin tamamlanması ile iade yapılacak, teminat ise, vergi inceleme raporu veya YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile çözülecektir. E&Y

Katma Değer Vergisi Genel Tebliği (Seri No:120) indirmek için tıklayınız

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.