Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışına gidecek bayram tatilcilerine gümrük rehberi PDF Yazdır e-Posta
18 Ağustos 2012
Image

Yine uzun sayılabilecek bir bayram tatili arifesindeyiz. Mevsiminde uygun olması nedeniyle yine bir çok tatilci yurtdışına çıkacak. Biz de yine klasiğimizi tekrarlıyor ve tatilcilere bir gümrük rehberi hizmeti veriyoruz. Bir kere giderken yanınıza çok fazla nakit almayınız. Yurtdışına çıkarılabilecek nakit miktar en fazla (kişi başı) 5.000 ABD doları ya da eşdeğer döviz.  Kredi kartı kullanımı zaten yeterince yaygın. Bankalar her ne kadar döviz çevriminde biraz pahalıcı olsalar da bu nakit riski taşımaya değmez. Bayram dönüşü getirilecek eşya da gümrük uygulamasında “yolcu beraberi eşya” kabul ediliyor ve bazı kısıtlamalara tabi. Bir kere bu eşyalar ticari miktar ve nitelik taşımamalı.

Prensip olarak getirilecek eşyanın değeri 430 Euro’nun altındaysa (15 yaşından küçük yolcular için 150 Euro) gümrük vergisi yok.  

Getirilen eşyanın bedeli 1500 Euro’yu geçmiyorsa yukarıdaki muafiyet tutarı düşülüp kalan kısım için AB ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 20 maktu vergi uygulanıyor.  Eğer bedel 1500 Euro’yu geçiyorsa bu kez normal gümrük vergi oranı neyse o uygulanır. (Bedel ibraz edilen faturaya, satış fişine veya eşya bedelinin ödendiğine ilişkin belgeye göre belirlenir.)  Ancak ”kişisel eşya” denilen bazı mallar için ise parasal sınır olmaksızın belli adetler için tamamen vergi muafiyeti var. Bu eşyaları aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Bu tablonun (A) bölümünde belirtilen eşya sadece yolcu beraberinde, (B) bölümünde belirtilen eşya ise, yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra getirilebilir. Yani tatil için gittiğinizde satın alıp kargo ve benzeri yolla getirtirseniz bu eşyanın bir ay içinde gelmesi lazım. Yoksa genel kurallara göre vergileme yapılır. (Gelen malın brüt 30 Kg ı geçmemesi lazım) En çok merak edilen konulardan birisi de cep telefonları.  Cep telefonları artık 100 TL harç ödenmek şartıyla getirilebiliyor. Her bir kişi ancak 2 yıl da en fazla bir adet telefon getirebiliyor. Telefonun mutlaka yolcu beraberinde gelmesi lazım. Yani kargo yoluyla gelmesi mümkün değil. 

Getirilen telefonlarında yurtiçinde kullanılabilmesi için pasaport ve 100 TL harcın ödendiğine dair makbuzla birlikte ilgili GSM işletmecisine başvurarak kayıt ettirilmesi gerekiyor. Bugün için geçerli kayıt ücreti 5 TL.  Bu kayıt yurda girişten itibaren en geç üç ay içerisinde yapılabilir. Bu nedenle girişte pasaportunuza giriş damgası vurdurmayı sakın ihmal etmeyin. 

Şimdiden iyi bayramlar. 

YOLCU BERABERİ KİŞİSEL EŞYA LİSTESİ

A) TÜKETİM MADDELERİ

a) TÜTÜN VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ

1- Sigaralar

600 adet

2- Sigarillolar (her biri 3 gr.dan ağır olmayan purolar)

100 adet

3- Puro

50 adet

4- Kıyılmış tütün (200 yaprak sigara kağıdı ile)

250 gr.

5- Pipo tütünü

250 gr.

b) ALKOLLÜ ÜRÜNLER

1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler

1 lt.

2- Alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler

2 lt.

c) KOZMETİK ÜRÜNLER

600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi.

ç) GIDA ÜRÜNLERİ

1- Çay

1 kg.

2- Çözülebilir hazır kahve

1 kg.

3- Kahve

1 kg.

4- Çikolata

1 kg.

5- Şekerden mamul yiyecek

1 kg.

B) DİĞER EŞYA

a) GİYİM VE YOLCULUK EŞYASI

1- Yolcunun giyinip kuşanmasına mahsus eşya

2- Yolcunun yaşantısına mahsus eşya ile seyahat eşyası

b) ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA

1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar)

2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)

3- Bir adet GPS yön bulma cihazı

4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)

5- Bir adet radyo veya radyo-teyp

6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD

7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti

8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu (yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet)

c) MÜZİK ALETLERİ

Elde taşınabilir müzik aletlerinden birer adet olmak üzere en çok 3 adet

ç) SPOR VE OYUN ALETLERİ

1- Bir adet kamp çadırı

2- Bir adet dalgıç takımı

3- Bir adet motorsuz şişirme bot

4- Bir adet yelken tertibatlı sörf

5- Bir çift yüzme paleti

6- Golf malzemesi (golf aracı hariç)

7- Yolcunun tek başına kullanabileceği özelliğe sahip birer adet olmak üzere spor yapmasına mahsus diğer spor alet ve giysileri (paraşüt ve kayak takımı dahil, deniz motosikleti ve motorlu deniz kızağı hariç)

d) SAĞLIK CİHAZLARI

1- Hasta yolcuya ait yatak

2- Maluller için hareket ettirici tertibatı bulunan motorlu, motorsuz koltuk

3- Şahsi tedavide kullanılan ilaçlar

4- Kişinin kullanımına mahsus tıbbi cihazlar

5- Gaz maskesi, koruyucu elbise

e) MUTFAK EŞYASI

Yolculuk esnasında kullanılacak mutfak aletleri ile birer adet olmak üzere küçük ev aletleri

f) DİĞERLERİ

1- Hac ve umreden gelen yolcuların beraberlerinde getirecekleri veya posta veya kargo yoluyla gönderecekleri, Müsteşarlık ile Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenecek miktarda hurma ve zemzem suyu

2- Çocuk yolcuya mahsus bir adet çocuk arabası

3- Çocuk yolcuya mahsus oyuncaklar

4- Bir adet ütü

5- Bir adet bisiklet

6- Bir adet el dürbünü (gece görüş dürbün ve gözlükleri ile gece görüş keskin nişancı dürbünleri hariç)

7- Araçla birlikte yolculuk halinde, aracın kendisine ve sürücüsünün kullanımına mahsus diğer alet ve cihazlar ( Akü şarj cihazı, akü ile çalışan otomobil süpürgesi, akü ile çalışan buzluk vb.)

8- Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın

9- Yolcunun beraberinde olmak kayıt ve şartıyla evcil hayvanlardan toplam 2 adet veya 10 adet akvaryum balığı (veteriner sağlık raporu, orijin ve aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi ibrazı şartı ve veteriner kontrolü kaydıyla) Atilla Dölarslan

 

http://www.gozlemgazetesi.com/yazarlar/atilla-dolarslan/1276-yurtdisina-gidecek-bayram-tatilcilerine-gumruk-rehberi.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.