Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sigortalıların Bildirimine Dair Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar PDF Yazdır e-Posta
06 Ekim 2012
Image

I- GİRİŞ

Uygulamada görülmektedir ki; sigortalıların bildiriminde bazı detayların bilinmemesi ve/veya gözden kaçması birçok işlemin sil baştan yeniden yapılmasına ve buna bağlı olarak da zaman ve emek kaybına bazen de idari para cezasına maruz kalınmasına sebep olmaktadır.

Bu nedenle bu çalışmamızda sigortalıların bildirimine dair bazı önemli detaylar örneklerle izah edilecektir.  www.ozdogrular.com

II- AY İÇİNDEKİ ÇALIŞMALARIN TAM OLMASI DURUMU

Evvela genel bir kural olarak şunu ifade edelim ki; sigortalıların, ay içinde ücret almaya hak kazandıkları süreler “Prim Ödeme Günü” bölümüne, hak ettikleri ücretleri ise “Prime Esas Kazanç” bölümüne kaydedilmelidir.

Ay içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın 30 gün olarak bildirilmesi gerekmektedir. Yani ayın 28, 29, 30 veya 31 gün çekmesinin bir önemi yoktur. Her halükarda ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.

Örnek: Bir sigortalının özel bir işyerinde 2011 Aralık ayının tamamı için ücret almaya hak kazandığını varsayalım. Bu sigortalının prim ödeme gün sayısı 2011/Aralık ayının 31 çekmesi nedeniyle 31 gün olacak değildir. Aynı durum Şubat ayı için de geçerli olup Şubat ayının 28 çekiyor olması da durumun değiştirmeyecek ve söz konusu sigortalı için bildirimi yapılacak prim ödeme gün sayısı 30 gündür. www.ozdogrular.com

III- AY İÇİNDE İŞE BAŞLAYAN SİGORTALILARIN DURUMU

Ay içinde işe giren sigortalılar için prim gün sayısı hesaplanırken, tüm ay boyunca tam çalışanların aksine ve ayın ilk gününde işe giren ve o ayda tam çalışan sigortalılar hariç olmak üzere o ayın kaç çektiğinin önemi vardır. Bu durumdaki sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işe giriş tarihleri ve ay kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.

Dolayısıyla, ayın ilk gününde işe başlamış ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların, ilgili aydaki prim ödeme gün sayıları ise, II numaralı başlık altında izah edildiği gibi olacaktır. www.ozdogrular.com

Örnek: Elif adlı bir sigortalının özel sektöre ait bir işyerinde 17.02.2012 tarihinde işe başladığı ve işe başladığı tarihten itibaren ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğunu varsayalım. Adı geçen sigortalının 2012/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 13 gün olarak, işe başlama tarihi ise 17.02.2012 olarak bildirilmesi gerekmektedir. Zira 2012 yılında Şubat, 29 çekmiştir.

IV- AY İÇİNDE İŞTEN AYRILAN SİGORTALILARIN DURUMU

Ay içinde işten ayrılan sigortalıların prim ödeme gün sayıları, işten çıkış tarihleri ve ayın kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabıyla tespit edilecektir. Tabi burada ayın son gününde çalıştıktan sonra işten çıkan sigortalıların hariç olduğunu da belirtmekte fayda var. Bu durumda olan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili ay için prim ödeme gün sayıları yine II numaralı başlık altında izah edildiği gibi olacaktır. www.ozdogrular.com

Örnek: Reyhan adlı sigortalının özel sektöre ait bir işyerinde, 18.01.2012 tarihinde çalıştıktan sonra işten ayrıldığı ve işten ayrıldığı tarihe kadar olan sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğunu varsayalım. Bu durumda adı geçen sigortalının 2012/OCAK ayındaki prim ödeme gün sayısı 18 olarak, işten çıkış tarihi de 18.01.2012 olarak bildirilmesi gerekmektedir.

V- İŞE BAŞLADIĞI AY İÇİNDE İŞTEN AYRILAN SİGORTALILARIN DURUMU

İşe başladığı ay içinde işten ayrılan sigortalıların ilgili ay için prim ödeme gün sayıları sigortalının işe giriş tarihi ve işten çıkış tarihleri dahil, kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır. Tabi burada ayın ilk günü işe başlayıp son günü işten ayrılanlar hariç olduğunu belirtmek gerekir. Bu durumda olan ve ayın tamamı için ücret almaya hak kazanmış olan sigortalıların ilgili aydaki prim ödeme gün sayıları II numaralı başlık altında izah edildiği gibi olacaktır.

Örnek: Murat adlı sigortalının özel sektöre ait bir işyerinde 18.04.2012 tarihinde işe başlayıp 29.04.2012 tarihinde işten ayrıldığı ve işe başlayıp ayrıldığı sürelerin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğu varsayalım. Adı geçen sigortalının işe başlama tarihi 18.04.2012, işten ayrılış tarihi 29.04.2012 olarak ve 2012/Nisan ayındaki prim ödeme gün sayısı ise 12 olarak bildirilmesi gerekmektedir.

VI- AY İÇİNDE BAZI GÜNLERDE ÇALIŞMAMIŞ VE ÇALIŞMADIĞI GÜNLER İÇİNDE ÜCRET ALMAMIŞ SİGORTALILARIN DURUMU

A- AY İÇİNDE İŞE GİRİŞİ VEYA İŞTEN ÇIKIŞI BULUNMAYAN SİGORTALILAR AÇISINDAN

Ay içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi çeşitli nedenlerle ayın bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili aydaki prim ödeme gün sayıları, ilgili aydaki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır. www.ozdogrular.com

Örnek: Özel sektöre ait bir işyerinde çalışan Ahmet adlı sigortalının 2012/Şubat ayında 10 gün ücretsiz izinli olduğunu ve ayın kalan günlerinin tamamı için ücret almaya hak kazanmış olduğunu varsayalım. Söz konusu ayda 29 gün bulunması ve sigortalının 10 gün eksik çalışmış olması nedeniyle, bahse konu sigortalının 2012/Şubat ayındaki prim ödeme gün sayısı 19 olacaktır.

 

B- AY İÇİNDE İŞE GİRİŞİ VEYA İŞTEN ÇIKIŞI BULUNAN SİGORTALILAR AÇISINDAN

Ay içinde işe başlayan veya işten ayrılan sigortalıların, aynı zamanda istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi çeşitli nedenlerle ay içinde hak kazanılmış hafta tatili dışında çalışmadığı ve çalışmadığı günler için de ücret almadığı günlerin bulunması durumunda,  ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı, ücret alınan gün sayısı esas alınmak suretiyle, başka bir ifade ile ilgili aydaki gün sayısından, işe başladığı tarihten önceki gün sayısı, işten ayrıldığı tarihten sonraki gün sayısı ve ücret alınmayan gün sayısı çıkartılmak suretiyle hesaplanacaktır. www.ozdogrular.com

Örnek: Özel sektöre ait bir işyerinde, 08.05.2012 tarihinde işe başlamış olan Mustafa adlı sigortalının, 2012/Mayıs ayında işe başladığı tarihten sonra 3 gün istirahatli bulunduğu ve hak kazanılmış hafta tatili dışında söz konusu ayın diğer günlerinin tamamında çalışmış olduğu varsayıldığında, ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı şu şekilde hesaplanacaktır: 31 - 7 - 3  =  21 gün olacaktır.

 

Buna karşın, hak kazanılmadığı halde kullanılmış olan hafta tatili için ücret ödenmesi durumunda, bu sürelere ilişkin ücretler de prime esas kazanca dahil edileceğinden, bu durumda bahse konu süreler prim ödeme gün sayısına dahil edilecektir.

VII- SONUÇ

Sonuç olarak yukarıda da ifade ettiğimiz üzere izahı yapılan bu detaylara vakıf olunması ve uygulamaya taşınması zaman emek israfının önüne geçtiği gibi bazı durumlarda idari para cezasının uygulanmasının dahi önüne geçebilecektir. 

Murat ARAZ*

E-Yaklaşım
______________
*   İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Maltepe Sosyal Güvenlik Merkezi Merkez Müdürü

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.