Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Kayıtdışı işçi çalıştırmanın cezası yok (07.02.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2008

TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre, çalışanların yarısı, kayıtdışı!..

Bu oran, y
ıllardır böyle yani üç yıl önce de, bir yıl önce de çalışanların yarısı kayıtdışı idi. Son açıklamalara göre, çalışanların yarısı yine kayıtdışı!..

Büyük bir olas
ılıkla, gelecek yıl da çalışanların yarısının, kayıtdışı olduğu açıklanacak.

CEZASI YOK

İnanmayacaksınız ama yasalarımızda, "kayıtdışı işçi çalıştıran, şu kadar ceza öder" diye bir madde yok!..

Çal
ışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, kayıtdışı işçi çalıştırmada konusunda batı ülkelerini incelediklerini ve Fransa’da kayıtdışı işçi çalıştırana 45 bin Euro ve 5 yıl hapis, Hollanda’da 45 bin Euro ve 1 yıl hapis, Finlandiya’da 1 yıl hapis, Almanya’da da 500 bin Euro’ya kadar varan idari para cezası ve 5 yıl hapis uygulandığınııkladı.

Peki... Türkiye’de ne kadar?

Yukar
ıda belirttiğimiz gibi, Türkiye’de, "kayıtdışı işçi çalıştıranlar, şu kadar ceza öderler" şeklinde bir düzenleme yapılmamış!..

Sigorta prim bildirgeleri ile ilgili idari para cezalar
ı var. Örneğin, "Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresi içinde kuruma verilmemesi (her bir sigortalı için), asgari ücretin brüt tutarı kadar idari para cezasını gerektiriyor". Sigortasız işçi tespit edildiğinde de "Arkadaş sen kaçak işçi çalıştırıyorsun. Bunun cezası şu kadar YTL" denilemiyor. Bunun yerine "sigortalı işe giriş bildirgesi verilmedi" diye 608,40 YTL idari para cezası kesilebiliyor. Hepsi o kadar!..

Bu arada kay
ıtdışı işçi çalıştırmayan ve gerçek ücreti üzerinden vergi ve sigorta yatıran işletmeler de, kayıtdışı istihdamdan "haksız rekabet" şeklinde, olumsuz etkileniyorlar.

DENET
İM YETERSİZ

Son olarak İstanbul Davutpaşa’da yaşanan patlama faciasında tanık olduk. Bırakınız işçilerin kaçak çalışmasını, işyeri 4 yıldır kaçak, kayıtsız ve ruhsatsız çalışmak suretiyle, patlayıcı madde üretiyormuş!..

Çal
ışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye, İçişleri Bakanlığı, Belediye... Derken, hiçbir kurum, bu "kayıtdışı faaliyeti" tespit edememiş.

Tek ba
şına bu örnek bile, Türkiye’de denetimin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.

Dün, Çal
ışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü "800 müfettişle baskın İstanbul’da büyük gözaltı" başlığı altında, 800 müfettişin denetlenmedik bir işyeri bile bırakmayacağınııkladı. Bu güzel bir haber ancak Türkiye’de toplam Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişi sayısı bile 800’ü bulmuyor!.. İstanbul’da SSK ile ilgili 90 müfettiş var. İş müfettişi sayısı da 120 civarında!..

YÜKLER AZALTILMALI

Türkiye, istihdam üzerindeki yükler bak
ımından, "dünya rekoru" kıran bir ülke!..

Kay
ıtdışı istihdam önlense, Türkiye’nin bütçesi açık vermeyeceği gibi fazla bile verebilir.

Y
ıllardır, "kayıtdışı istihdamın önleneceği"ıklanıyor ama bugün dahil, atılmış somut bir adım yok.

-
İşveren SSK sigorta primlerinin 2008’den itibaren 5 puan indirileceğiıklandı. Başbakan da, bu indirimin 2008 yılından itibaren uygulanacağınııklayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a destek vererek "Ben Bakanımı mahcup etmem" dedi. Ancak, 2008’e girdik, ikinci aydayız, hálá bu konuda hiçbir gelişme olmadı.

- 18-29 ya
ş arasındaki gençlerin istihdamı için "kademeli prim indirimi" getirilecek ve "ilk yıl işveren priminin tamamını Hazine karşılayacak" denildi. Bu konuda da somut bir gelişme olmadı.

- Kad
ın işçi çalıştırılmasına prim teşviki, özürlü ve hükümlü istihdamına kolaylıklar getirilmesi, 50 ve daha fazla işçi çalıştıran işverenlerin, ilave yüklerinin hafifletilmesi gibi, bir dizi proje var. Bunlar hem işveren hem de çalışanlar açısından son derece önemli. Ancak bu konuda da somut bir gelişme olmadı.

Görünen o ki, yukar
ıda sıralanan önlemlerin çoğu, belki de tamamı, 2008 yılında "finansman sorunu var" diye, yürürlüğe girmeyecek. Girmeyince, 2008 yılı da "kayıtdışı istihdamın önlenmesi" ve "istihdamın teşviki" yönünden, yine kayıp bir yıl olacak.

İnşallah yanılırız...

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8182314.asp?yazarid=82