Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasingde KDV düşmese, bankalar bile araç kiralama işine girecekti (07.02.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2008
Leasing yoluyla alınan (kiralanan) araçların ikinci el araç satışında KDV oranının yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılması faaliyet listelerine 'araç kiralama' işini ekleyen otomotiv bayilerinde şok etkisi yaptı.

 

Pek çok bayi, son birkaç yıl içinde satış ve satış sonrası işlerinin yanı sıra vergi avantajının sağladığı getiriden faydalanmak için 'kiralama' yetkisi de almıştı. Söz konusu avantajın birçok kesime 'cazip' geldiğini anlatan İntercity Rent a Car Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, "KDV Yasası çıkmasaydı, otomobil bayilerinin yanı sıra bankalar, elinde biraz nakit olanlar bile araç kiralama işine girecekti. Hatta bir büyük banka yatırım ortaklığı şirketi çatısı altında bu işe başlamış ve 600'ün üzerinde araç almıştı. Yasa çıkınca KDV oyunuyla para kazanma işi bittiği için şirket hemen üzerindeki araçları grup içindeki başka bir şirkete devredip bu işten çekildi." dedi.

Toplam 115 bin araca ulaşan filo kiralama sektörü, vergi artışından sonra uzun dönemli araç kiralama fiyatlarını yüzde 10 artırdı. Buna rağmen uygulamayı doğru bulduğunu vurgulayan Ak, "Devletin cebinden KDV ticareti engellenmiş oldu. 3-4 yıldır boşluk nedeniyle araç kiralama herkesin yan işi haline gelmişti. Bayi, aldığı otomobili yine aynı çatı altındaki kiralama kısmına satıyordu. Bu amaçla ruhsatlandırılan araçların çoğu kiralama yapılmadan birkaç ay içinde sıfır kilometre ikinci el olarak müşteriye satılıyordu. Alırken yüzde 18 KDV, satarken ise yüzde 1. Aradaki yüzde 17, o bayinin vergi borcundan düşüyordu. Daha önce bir sürü vergi ödeyen büyük markaların bayileri bu işe başladıktan sonra sıfır KDV ödemeye başladı. Üstelik bayi olarak ana distribütörden yüzde 7 indirim alırken kiralama adına aldığında indirim yüzde 20'ye çıkıyordu." bilgisini verdi.

Öte yandan İntercity'nin geçen yılın ikinci yarısında esnafın araç kiralamasına yönelik başlattığı 'bilge patron' projesi Denizbank'ın sahibi Belçikalı Dexia tarafından dünya genelinde 'yılın projesi' seçildi. Dexia'nın üst yöneticisi Axel Miller'in 3 ayda bin 200 araç kiralamaya dönüştüren projeyi çok beğenerek nisan ayında İntercity'nin patronu Vural Ak'ı Belçika'ya özel yemeğe davet etti. Ak 2 yıl üzerinde çalıştığı projenin gelişimini şöyle anlattı: "Arkadaşlarımız genelde tek kalemde 300-500 araç kiralayan büyük şirketleri hedefliyor. Söz konusu, esnaf olunca birçok insanla muhatap olmak ve yüzlerce pazarlama elemanı çalıştırmak gerekiyor. Üstelik bankalar da bu tür kiralama için kredi vermek istemiyor. Denizbank'la anlaştık ve 300 Denizbank şubesi bizim müşteri temsilcimiz oldu."

2007 sonunda filosunu 23 bin araca ulaştırarak uzun dönemli araç kiralama sektöründe açık ara lider duruma gelen İntercity, bu yıl 36 bin araca ulaşmayı hedefliyor. Şirket, 2012'de 100 bin araca ulaşmayı planlıyor. Ak, "Böylece 2,5 milyar Euro ciroya ulaşacağız. Bu halimizle çoğu bankadan daha büyük hale geleceğiz." dedi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=648802