Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yabancıya vergi imtiyazı devam edecek (07.02.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2008
Ankara 3. Vergi Mahkemesi'nin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının faiz gelirlerinden yüzde 10 vergi alınırken yabancılardan vergi alınmaması uygulamasını anayasaya aykırı bulması tartışılıyor.

Mahkeme iptal için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu, nihai kararın birkaç hafta içinde verilmesi bekleniyor. Merakla beklenen karar öncesi açıklama yapan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, yabancılara vergi muafiyeti konusundaki uygulamanın devam ettiğini ve edeceğini, bu konuda tedirginliğe gerek olmadığını söyledi. Ankara 3. Vergi Mahkemesi'nin söz konusu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne göndermesinin sonuç doğurucu bir uygulama olmadığına dikkat çeken Aktan, "Mevcut uygulama vergi tekniğine, vergi hukukuna ve teamüllerine uygun. Bu uygulama dün olduğu gibi bugün de devam ediyor. Kimsenin tedirgin olmaması gerekir." dedi. Aktan, Vergi Mahkemesi'nin söz konusu düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu görüşünü Yüksek Mahkeme'ye ilettiğini, bu görüşün bugünden yarına sonuç doğuran bir yönü bulunmadığını vurgulayarak, bu aşamadan sonra esasa ilişkin kararın beklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Gelinen aşamayı "yabancılara sıfır stopaj uygulaması ortadan kalktı" şeklinde yorumlamamak gerektiğine işaret eden Aktan, şunları söyledi: "Bu konuda bir karar verilmiş ve halen uygulamadadır. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara saygılıyız. Bu uygulamaya dair vergi hukukunda birçok örnek var. Olaya 'yabancılara ayrımcılık yapılıyor' gibi bakmamak lazım. Gelir yönüyle bakmak lazım. Hangi kaynaktan elde ediliyor, hangi vergi alınacak ona bakmak gerekli. Mevcut uygulama vergi tekniğine, vergi hukukuna ve teamüllerine uygun. Bu doğrultuda devam ediyor ve etmektedir, edecektir. Uygulama devam ediyor. Kimsenin tedirgin olmaması gerekir." Üst düzey bir yetkili de yabancıya vergi muafiyeti konusunda hükümetin görüşünün mevcut uygulamanın devamı yönünde olduğunu kaydetti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=648818