Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıtdışına üç koldan kuşatma (07.02.08) PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2008

İstanbul Davutpaşa'da meydana gelen kazanın ardından kayıtdışına karşı önlemler artıyor. Maliye Bakanlığı mükelleflerin mal ve hizmet alım satım bildirimlerindeki sınırı 30 bin YTL'den 8 bin YTL'ye indiririken yıllık yapılan bildirimi aylığa çeviriyor. Bu değişiklikle vergi idaresinin mükelleflerin vergilendirme kayıtları üzerindeki hâkimiyeti daha da artacak. Yine Maliye, Katma Değer Vergisi (KDV) beyannameleri verilirken mükelleflerin vergi oranına göre sattıkları mal miktarlarının da beyanını isteyecek. Böylece, daha fazla sayıda mükellefin daha kısa süreler içinde çapraz denetimine olanak sağlanacak. Konuyla ilgili olarak, Çalışma Bakanlığı da görevlendirdiği 90 müfettiş ile İstanbul'da ruhsatsız işyeri taramasına çıktı.

Maliye Bakanlığı'nın dün Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği mükelleflerin mal ve hizmet alım-satımlarına aylık bildirim zorunluluğu getirdi. Tebliğe göre mal ve hizmet alımlarının "Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu (form Ba)", mal ve hizmet satışlarının ise "Mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu (form Bs)" aylık verilecek. Yıllık bildirimdeki 30 bin YTL limiti de aylık 8 bin YTL'ye düşürüldü. Bu uygulama 2008 yılına ait bildirimlerde uygulanacak. 2007 yılı bildirimleri ise yine yıllık ve 30 bin YTL üzerinden yapılacak. Ancak tek değişiklik şubatta bitirilmesi gereken bildirim süresinin mayısa kadar uzatılması oldu.

 

Yeni düzenleme kayıtiçi mükellefi ilgilendiriyor

Referans gazetesi yazarı ve vergi uzmanı Veysi Seviğ düzenlemenin kayıtdışılığın tespitini kolaylaştıracağına ve azaltacağına dikkat çekti. Seviğ ayrıca Maliye'nin mükelleflerin aylık KDV beyannamelerini verirken vergi oranlarına göre sattıkları mal miktarının beyanını isteyeceğini belirtti. Mükellefin yüzde 1'lik vergi grubuna dahil maldan ne kadar sattıkları, yüzde 8'lik ve 18'lik maldan ne kadar sattıklarını bildireceklerini söyleyen Seviğ, "Bu formlarla birlikte çapraz kontrol sağlanacak ve kayıtdışılığın azaltılmasında yardımcı olacak. Sistem yeniden düzenleniyor" dedi.

Yeni sistemi "çok cesur bir düzenleme" olarak değerlendiren Ernst&Young Vergi Bölümü şirket ortağı Erdal Çalıkoğlu ise işletmeler açısından çok ciddi bir yükümlülük geleceğini belirtti. "Maliye 'Yakından izleyeceğiz' diyor. Eğer bu kadar derin ve geniş kapsamlı bir sistemi mükellef layıkıyla yerine getirir, bakanlık da kontrol ederse ciddi bir yenilik gelir. Ama düzenleme yine de kayıt içindeki mükellefleri daha çok ilgilendiriyor" diye konuşan Çalıkoğlu, naylon faturaların da daha erken ve kolaylıkla bulunabileceğini söyledi. Çalıkoğlu, bir şirket satışını işleyip diğer şirket bunu gecikmeyle bir ay sonra işlerse o ayki denetlemede sorun yaşanabileceğine dikkat çekerek, gereksiz itilafların oluşabileceğini belirtti. Çok kapsamlı bir karar olan düzenlemenin fiili olarak işlenmesinin insan kaynağına bağlı olduğunu kaydeden Çalıkoğlu, "Çok cesur bir karar, her ay boyunca tek tek kimden ne alındı ne satıldı denetlenecek" diye konuştu.

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan ise düzenlemenin daha yararlı olabilmesi için 2009 yılında kademeli olarak uygulamaya girmesini istedi. Arıkan, sistemin naylon faturaya karşı çok ciddi bir mücadele olduğuna dikkat çekerek "Bir tarafta satışlar bir tarafta alışlar var. Sisteme bir faturayı alış olarak kaydediyorsam karşı tarafın aynı miktarda satış olarak kaydetmesi lazım. Bu kontrolde ciddi yol alınmasını sağlayacak" dedi. Muhasebe meslek mensuplarının en büyük sorununun kayıtdışı olduğunu belirten Arıkan, kayıtdışı arttıkça muhasebe mesleğinin değerinin azaldığını kaydetti.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan bir üst düzey yetkili de düzenlemenin kayıtdışı ekonomiyle mücadele paketinin bir parçası olduğunu söyledi.

 

Yeni düzenleme ne getiriyor

Tebliğe göre mal ve hizmet alım-satımlarına bildirim aylık yapılacak. Mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu (form Ba), mal ve hizmet satışlarının ise mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formunda (form Bs) yıllık bildirimdeki 30 bin YTL limiti aylık 8 bin YTL'ye düşürüldü. Bu uygulama 2008'e ait bildirimlerde uygulanacak. Özel hesap dönemine tabi mükelleflerin Ba ve Bs bildirimleriyle ilgili ayrıcalıkları da son bulacak. Bu mükellefler de bildirimi aylık dönemler halinde düzenleyecek. Bilanço esasına göre defter tutan ve beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, Ba ve Bs bildirim formlarını da elektronik ortamda iletecek. Bildirimlerin doldurulmasına ilişkin esasları da düzenleyen tebliğ uyarınca, bildirim formlarına belirlenen haddi aşan ithalat ve ihracat işlemleri de yazılacak. Bildirim formlarını belirlenen süre içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu uyarınca işlem yapılacak.

 

Bakan talimat verdi, 90 müfettiş İstanbul'da kayıtdışı avında

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış, 90 müfettişle İstanbul'daki işyerlerini denetlemeye başladıklarını belirterek denetimler sonucunda kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınacağını bildirdi. Tanış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatı doğrultusunda 20 iş sağlığı ve iş güvenliği teknik müfettişi, 20 sosyal iş müfettişi, 20 SGK müfettişi, 30 yoklama memuru olmak üzere toplam 90 kişinin, önceki gün itibariyle teftişe başladığını kaydetti. İkitelli ve Topkapı'daki sanayi sitelerinde başlayan teftişin, İstanbul genelinde devam edeceğini belirten Tanış, "İstanbul'daki bütün işyerlerine gireceğiz. Sokağa gireceğiz, başından sonuna kadar hiç atlamadan tarayacağız. Hiç şansları yok. 25 Şubat'tan itibaren de yaklaşık 800 müfettiş ile Marmara Bölgesi'ndeki işyerlerinin denetimi başlayacak" dedi.

Tanış, bir kişinin, günde ancak bir işyerini denetleyebildiğini, müfettişin bir işyerine girince bütün kapıları kapatacağını, işyerindeki mevcut kişileri sayarak, bordrolarını isteyeceğini söyledi. Tanış, "Şu anda büyük bir operasyon yapılıyor. Kolay bir hadise değil. Ama sonunda ortaya müthiş bir kayıtdışılık çıkacak. Müfettişler, çalışanların sigortasına bakacak, primine bakacak, geçmişine bakacak, onunla ilgili tutanak tutacak. Prim borçlarına, işyeri bilgilerine, her şeye bakacak. Bu, mutat bir denetim değil; bu binlerce, on binlerce rapor anlamını taşır. Her bir raporun 10-20 sayfa tuttuğunu düşünün, bu kolay bir süreç değil" dedi.

Cezaların 80 YTL para cezasından başlayıp işyeri kapatmaya kadar gidebileceğini dile getiren Tanış, "Bir işyerinde izinsiz, ruhsatsız yabancı uyruklu birisi çalışıyorsa derhal kapatmaya gider. Parlayıcı, patlayıcı, yanıcı bir madde ile iş kazasına sebebiyet verecek ve insanların hayatına mal olabilecek kaçak bir işyeri derhal kapatmaya gider, bunların hapis cezaları da vardır" dedi.

Denetimler sonucunda kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınacağını vurgulayan Tanış, şöyle devam etti: "Artık herkes istediği gibi, istediği şartlarda, rahat bir şekilde işyeri açamayacak. Denetimler, 'İş kazası oldu, bunun sahibi kimdir', 'Patlama oldu bunun müsebbibi kimdir' gibi sorularla muhatap olunmamasıısından Türkiye'de artık buna devletin, hükümetin eğilmesini gösterecektir."

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=89862