Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Eğitim giderlerini belgelemeyi unutmayın PDF Yazdır e-Posta
13 Eylül 2012
Image

4+4+4 eğitim sistemi kapsamında okul hayatına yeni başlayan birinci sınıf öğrencileri için okullar Pazartesi günü açıldı, haftaya tamamı açılıyor.

 Okulların açılması başta trafik olmak üzere pek çok alanda etkisini gösterecek. Kuşkusuz, okulların açılması en çok velileri etkileyecek. Velilerin başta giyim, defter, kitap, kırtasiye, servis olmak üzere pek çok harcama yapmaları gerekecek. Bunların üstüne eğitim, kurs ve dershane ücretleri de eklendiğinde ortaya ciddi rakamlar çıkacak.

BELGELER İŞE YARAYABİLİR
Yıllık beyanname veren bütün gelir vergisi mükelleflerinin, eğitim giderlerini beyan ettikleri gelirden indirebilmeleri mümkün. Bakkal, kasap, manav, lokantacı, mobilyacı, ayakkabıcı, berber, nakliyeci, yedek parçacı, avukat, doktor, mimar, mali müşavir, kira geliri sahibi, kar payı gelirini beyan edenler eğitim giderlerini vergi matrahından indirebiliyorlar.

Eğitim harcamalarının gelir vergisi matrahından indirilebilmesi için iki koşul var. Bunlardan ilki, eğitim harcamalarının Türkiye'de yapılması. Yani, yurt dışında okuyan çocukların eğitim giderlerinin indirilmesi söz konusu değil.

İkinci koşul, eğitim harcamalarının gelir veya kurumlar vergisine tabi mükelleflerden alınan belgelerle (fatura, serbest meslek makbuzu, perakende satış vesikası veya yazar kasa fişi) belgelendirilmesi.

VERGİ MATRAHINA ORANTILI İNDİRİM
Bu iki koşul sağlandığında yapılan eğitim giderlerinin vergi matrahından düşülmesi mümkün oluyor. Ancak, yapılan eğitim harcamasının matrahtan düşülebilecek kısmı için sınır belirlenmiş durumda. Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. maddesine göre, indirim konusu yapılabilecek eğitim harcamasının beyan edilen gelirin yüzde 10'unu aşmaması gerekiyor.

Aşması halinde beyan edilen gelirin yüzde 10'u indirilebiliyor.

ÜCRETLİLERE İNDİRİM YOK

Eğitim giderlerinin gelir vergisi matrahından düşülme olanağı ücretliler için geçerli değil. İşçi ve memurlar daha önce eğitim harcamaları ve diğer harcamaları için 'özel gider indirimi' nden yararlanıyordu. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren bu uygulamaya son verildi.

Bunun yerine, fiş veya fatura ile belgelendirilmesi gerekmeksizin asgari ücret baz alınarak ücretlinin medeni haline göre belirlenen 'asgari geçim indirimi' uygulaması getirildi.

BAĞIŞ, HARÇ VE KATKI PAYLARI
Eğitim harcaması kavramının kapsamı oldukça geniş. Eğitim ve öğretim kurumları ile anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler, kurs ücretleri, her türlü kitap (ders kitabı, hikaye, roman, bilimsel eser) ve kırtasiye alımları bu kapsamda değerlendiriliyor. Bunların dışında, özel öğrenci yurtlarına fatura karşılığında yapılan ödemeler de eğitim harcaması kapsamında.

Okul aile birliğine ya da okul koruma derneklerine 'bağış' adı altında yapılan ödemeler eğitim harcaması kapsamına girmiyor. Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim görenlerin yapmış oldukları 'harç' ödemeleri de kapsam dışı. Vakıflara ait üniversiteler kurumlar vergisi mükellefi olmadığı için bunlara yapılan 'katkı payı' ödemeleri de indirilemiyor.

Fişsiz kaça olur?
VERGİ sistemimizde vatandaşın belge almasını sağlayacak motivasyon unsuru kalmadı. Doğru çalışmadığı gerekçesiyle özel gider indirimi ve vergi iadesi kaldırılınca, belge alınmaması alış verişlerde pazarlık unsuru haline geldi. Bu pazarlıkta sadece devlet kaybediyor.

Vatandaşın 'fişsiz kaça olur' sorusu kurumsallaşmış bazı işletmeler dışında genellikle olumlu karşılık görüyor. Satıcı yüzde 10 ile 20 arasında değişen bir indirim yapıyor. Bu indirim, vatandaşın kazancını oluşturuyor. Satıcı bu indirimi genellikle KDV üzerinden yaptığı için indirimin satıcıya bir zararı yok. Kazancına gelince, fiş kesmediği için gelir veya kurumlar vergisi hasılatı olması gerekenden daha düşük belirleniyor. Bütün bunların sonucu olarak devlet hem KDV hem de gelir (veya kurumlar) vergisi kaybediyor. Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/egitim-giderlerini-belgelemeyi-unutmayin-7750y.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.