Hakan ÜZELTÜRK - Vergi ciddi bir iştir (08.02.08) |
08 Şubat 2008 | |
Vergiler konusunda ülkemizin durumu yazmakla bitmiyor. Ama yazmakla da düzelmiyor. Ne kadar konunun ciddiyetini, hukuki sonuçlarını belirten şeyler yazsanız da yapılan düzenlemeler ve vergi uygulamaları tamamen farklı bir yönde gelişiyor. Düzenleme hukuka aykırı diyorsunuz daha beteri geliyor. Mesela, son tasarıdaki yurtdışı çıkış yasağındaki hukuka aykırılıklar konusu. Ya da sporcuların vergilendirilme rejimi karşısında asgari ücretlilerin durumu. Şik‰yetlerin ardı arkası kesilmiyor. Büyük ihtimalle bugünlerdeki gazetelerdeki vergi yazıları da bu konularda olacak. Bunun yanında toplumun içinde bulundurulduğu gereksiz gerginlikler ve ekonomik problemler vergilerle birleşince sıkıntılar iyice belirginleşiyor. Vergi oranlarının yüksekliği, hemen her şey üzerinden vergi alınması, vergiden vergi alınması, asgari ücretlilerin vergi yükleri ve vergilerdeki diğer adaletsizlikler sebebiyle vergi tartışmaları sürüp gidiyor. Bu nedenle vergilerin toplum üzerindeki bu ağır etkisiyle ilgili bir şiiri yazmak istedim. Poetik Expressions sitesinden alınan şiir orijinal dilinde daha iyi durduğu için kafiyesini bozmamak amacıyla Türkçe'ye çevirmedim.
Tax his land, tax his wage, Tax his bed in which he lays. Tax his tractor, tax his mule, Teach him taxes is the rule.
Tax his cow, tax his goat, Tax his pants, tax his coat. Tax his ties, tax his shirts, Tax his work, tax his dirt.
Tax his chew, tax his smoke, Teach him taxes are no joke. Tax his car, tax his grass, Tax the roads he must pass.
Tax his food, tax his drink, Tax him if he tries to think. Tax his sodas, tax his beers, If he cries, tax his tears.
Tax his bills, tax his gas, Tax his notes, tax his cash. Tax him good and let him know That after taxes, he has no dough.
If he hollers, tax him more, Tax him until he's good and sore. Tax his coffin, tax his grave, Tax the sod in which he lays.
Put these words upon his tomb, "Taxes drove me to my doom!" And when he's gone, we won't relax, We'll still be after the inheritance tax.
Görüldüğü üzere verginin sonu yok. Vergiyle bağlantılı şiirlerin de. 2008 senesinin toplumda en çok konuşulan konularından biri de asgari geçim indirimi. Bilindiği üzere Sayın Başbakan da bu yeni düzenleme kapsamında bek‰rları evlenmeye çağırmıştı. Burada Ozan Arif'in Vergi Bağlandı şiirinin bir kısmı sanki bu konuda yazılmış gibi.
Ben görmedim dertsiz insan göreni Vurguncu yol almış yoktur fireni, Gariban köylünün kara tireni, Ahırda eşeğe vergi bağlandı.
Arif bak diyorlar az ve öz olsun Nikaha vergi var geriye kalsın Bekarlar aklını başına alsın Doğmamış uşağa vergi bağlandı.
Akıl vergisi üzerine de şiirler var. Bir tanesi Mevlüt Yanar'dan. Onbeşinci Lui'nin Dalkavuklarından biri -Efendim dedi bir gün Bir fikrim var çok yeni Aklıma bugün geldi Akıllı olan herkes Versin akıl vergisi Kimse itiraz etmez Ben akılsızım demez
Kral bıyık altından Gülümsemiş ve demiş -Mükemmel bir fikir bu Hemen hazırlık gerek Git maliyeye söyle Ama unutmasınlar Bu vergi çok ağırca Seni muaf tutsunlar
Vergiler adil olmayınca mükellefler de şairleşiyor. Dertlerini yazıp paylaşıyorlar. Bazıları ise vergiyi daha da ciddiye alıp bilmece soruyorlar. İşte iki tanesi:
1. Bir kişi içki, sigara içmiyor ve araba kullanmıyorsa buna ne denir? (Vergiden kaçınma) 2. Köpekbalıkları neden vergi danışmanlarına saldırmazlar? (Mesleki dayanışma) Bütün bunlar bir yana vergi gerçekten ciddi bir konu. Vergilerle ilgili düzenlemelerin senenin ortasında yapılmaması lazımdır. Sene başında yapılacak düzenlemeler bir kanun olarak yayınlanmalı ve sene içerisinde çok acil bir durum olmadıkça yeni bir düzenleme yapılmamalıdır. Ayrıca Anayasa'nın 73. maddesinde yer alan yürütme organına verilen yetkilerin de acil ve mütekabiliyet gerektiren bazı haller dışında kaldırılması gerekmektedir. Ancak ondan sonra yeni değişiklikler ciddi olarak konuşulabilir. Yoksa vergi için daha çok şiir yazılır.
|