Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - Bağ-Kur'lular da işçi olarak çalışabilir (08.02.08) PDF Yazdır e-Posta
08 Şubat 2008
 

Bağ-Kur'lu ve başka bir işyerinde çalışanları işyerimizde her ay 30 gün üzerinden sözleşmeli çalıştırmaktayız. Bunlar her ayın belli günlerinde işyerimize gelerek dersler vermektedirler. Biz bunlara günlük 7,5 saati bir gün hesap ederek ücret bordrosu yapıp sadece gelir vergisi ve damga vergisi keserek vergilerini vergi dairesine yatırmaktayız. İşyerimiz SSK kapsamında işçi çalıştırmaktadır. Bunları SSK kapsamında çalıştırma durumumuz var mıdır? Bunları normal SSK ücret bordrosuna dahil edecek miyiz? Mustafa Bayraktar
Ülkemizde sosyal güvenliğin tekliği ilkesi geçerlidir. Bu bağlamda bir kişinin aynı anda iki farklı statüde (işçi ve şirket ortağı gibi) sosyal güvenlik kapsamında sigortalı olması olanaksızdır.
Bağ-Kur Kanunu uyarınca sigortalı sayılanların Bağ-Kur sigortalılığını iptal ettirmeden SSK'ya tabi sigortalı olmaları durumunda veya SSK sigortalılarının bu sigortalılıkları devam ederken Bağ-Kur sigortalısı sayılmayı gerektiren bir faaliyette bulunmaları durumunda mevzuatın bilinmemesinden dolayı hizmetlerin çakışması ve her iki kuruma prim ödenebilmesi söz konusu olmaktadır.
Bu konuda Bağ-Kur ile SSK arasında yapılan protokol uyarınca Bağ-Kur Kanunu'na göre sigortalılığı devam etmekte iken Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamına giren bir işte çalışmaya başlayanlar, Bağ-Kur sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi tutulmayacaklardır. Geçici iş göremezlik dolayısıyla geçen süreler ile hafta sonu ve resmi tatil süreleri sigortalılığın kesintisi olarak değerlendirilmeyecektir.
Dolayısıyla, Bağ-Kur'a prim ödeyen bir kimsenin aynı zamanda iş sözleşmesi ile başka bir işyerinde kısmi süreli veya tam süreli çalışması mümkün olup, bu durumda Bağ-Kur sigortalılığı devam ettiği sürece işyerinden aldığı ücretlerden SSK primi kesintisi yapılmayacak, sadece vergi kesintisi yapılarak net ücreti ödenecektir. Bağ-Kur sigortalılığının devam edip etmediği konusuna dikkat edilmelidir.
Ayrıca, herhangi bir denetim de ibraz edilmek üzere, Bağ-Kur ödemelerine ilişkin belgeler personelin özlük dosyasında saklanacaktır.
Çalışmayan eşin doğum yardımı
Ben SSK'lı olarak çalışmaktayım. Eşim çalışmıyor. Sağlık hizmetlerinden bana bağlı olarak yararlanıyor. Doğumuna az kaldı. Ben doğum parası alabilecek miyim onun adına. Böyle bir uygulama var mı? Varsa nasıl ve nereden alıyoruz? Cavit Soy
Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, sadece sigortalı kadının gebeliği halinde doğumdan önceki 8 hafta (çoğul gebelikte 10 hafta) ve doğumdan sonraki 8 haftalık sürede analık geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir.
Dolayısıyla sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının yukarıda bahsedilen analık geçici iş göremezlik ödeneğini alması mümkün değildir.
Sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğumu halinde çocuğun sağ doğması koşuluyla sadece 50.- YTL tutarındaki süt parası (emzirme yardımı) verilmektedir. Bu tutarı bağlı olduğunuz sigorta müdürlüğünden almanız mümkündür.

 

http://www.dunyagazetesi.com.tr/yazar.asp?authId=22