Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üniversiteye giremeyen gençler gelir testini ihmal etmeyin! PDF Yazdır e-Posta
02 Ekim 2012
Image

'Üniversitelerin herhangi bir programına kayıt yaptırma hakkını elde edenlerin, aynı zamanda ana veya babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya da devam edeceklerine; 18 yaşını doldurmuş olup üniversiteye giremeyenlerin ise ana veya babaları üzerinden sağlık hizmeti alamayacaklarına' dikkat çekmiş, sağlık hizmeti alabilmeleri için 'ya iş bulup çalışmaya başlayacaklar ya sağlık sigortası primi ödeyecekler ya da yoksul olduklarını kanıtlayacaklar' demiştik.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 18 yaşını doldurup da üniversiteye giremeyen çocukları zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına almaya ve kendilerine gelir testi davet yazısı göndermeye başladı.

GELİR TESTİ ÖNEMLİ
Gelir testi için bir ay içinde kaymakamlıklarda bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmak gerekiyor.

Gelir testi sonucunda aile içindeki (ana, baba, kardeşler) gelirin kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden (313,50 TL) az olması halinde genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanacak.

Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarının asgari ücretin üçte birinden fazla olması halinde gelir durumuna göre genel sağlık sigortası primi ödenecek.

Gelir testi için başvurmayanların genel sağlık sigortası primleri ise iki asgari ücret tutarı üzerinden (225,72 TL) tahakkuk ettirilecek. Bu nedenle aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin iki katından az olanlar için gelir testi yaptırmak önemli.

GELİR DURUMUNA GÖRE PRİM
Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;
- Asgari ücretin üçte biri (313,50 TL) ile asgari ücret (940,50 TL) arasında ise asgari ücretin üçte birinin yüzde 12'si tutarında (37,62 TL),
- Asgari ücret (940,50 TL) ile asgari ücretin iki katı (1.881 TL) arasında ise asgari ücretin yüzde 12'si tutarında (112,86 TL),
- Asgari ücretin iki katından (1.881 TL'den) fazla ise asgari ücretin iki katının yüzde 12'si tutarında (225,72 TL),
genel sağlık sigortası primi ödenecek.

KIZLARIN DURUMU FARKLI
Kız çocukları için durum farklı. 1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla ana veya babasının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık hizmeti alan kız çocukları, çalışmaya başlamadıkları ve evlenmedikleri sürece ana veya babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edecekler.

Kız çocuklarının durumlarında değişiklik olduğunda (çalışmaya başladıkları ve evlendiklerinde) sağlık hizmetinden yararlanma koşulları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre yeniden belirlenecek. Yani çalışmaya başlayanlar kendi sigortalılıkları üzerinden, evlenip de çalışmayanlar ise genel sağlık sigortalısı olan eşleri üzerinden sağlık yardımı alacaklar.

Durum değişikliklerinin ortadan kalkması (işsiz kalmaları veya boşanmaları halinde) ise tekrar ana veya babalarının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılacak ve yeniden ana veya babaları üzerinden sağlık yardımı almaya başlayacaklar.

60 günden fazla prim borcu olana sağlık hizmeti yok
18 yaşını doldurup da üniversiteye giremediği için zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınan gençlerin sağlık hizmeti alabilmeleri için, sağlık hizmeti sunucusuna başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması gerekiyor. Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/universiteye-giremeyen-gencler-gelir-testini-ihmal-etmeyin-7925y.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.