Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, KDV darbesinden önce çiftçiyi kurtardı (09.02.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2008
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın ’geri dönüş mümkün değil’ dediği, finansal kiralamada KDV indirimi yerine, çiftçiyi rahatlattı. Başta traktör olmak üzere tarım makinelerinde uygulanan KDV oranı yüzde 18’den 8’e çekildi.

 

LEASING (finansal kiralama) sektöründe uygulanan KDV oranının 2007 sonunda, sürpriz bir şekilde yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılmasının ardından gelen eleştirilere, "eski sisteme geri dönüş mümkün değil" yanıt veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, çiftçilerin şikayetlerini dikkate aldı. Bakanlar Kurulu kararıyla, tarım makinelerinde KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü. Bu makineler leasing ile alındığında da yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulanacak.

İNDİRİM HERKESE YÖNELİK: Bugünden geçerli olmak üzere, traktör, biçer döver, römork, hasat ve süt sağma makinelerinin de aralarında bulunduğu tarım makinelerine yüzde 8 KDV uygulanacak olması, "Leasingte ilk geri dönüş tarımda gerçekleşti" şeklinde yorumlandı. Ancak indirimin sadece leasing sektörüne değil, tüm yatırımcılara yönelik olması, Unakıtan’ın "Bir bardağı peşin alırsan yüzde 18, leasing’le alırsan yüzde 1. Böyle adaletsizlik olmaz. Yeni dönemde vergideki ayrıcalıklar giderek son bulacak" sözlerini hatırlattı.

PAZARIN CANLANACA
ĞI KESİN: Uzel Makine Sanayi Pazarlama Müdürü Burak Soydan, finansal kiralamada KDV’nin yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılmasının ardından sektörde bekleme dönemi başladığını belirterek, "Bu KDV indirimiyle sektör canlanmaya başlayacaktır" dedi. KDV indirimlerinin çiftçiye olumlu yansıyacağını belirten Soydan, şöyle konuştu: "Sektörde bekleme dönemi yaşandı. Özellikle çiftçi finansal kiralamada vergi indirimi bekliyordu. Çünkü bakanların yapmış olduğu açıklamalar umut vericiydi. Bu girişimlerin sektör açısından olumlu etkisi olacaktır. Pazarda canlanma yaşanacağı kesin. Ocak ayı zaten sektörün sezonu değildi. Sezon başlamadan böyle bir indirim yapılmış olması hem üretici hem çiftçi açısından çok önemli bir gelişme."

OLUMLU AMA YETERL
İ DEĞİL: Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Yönetim Kurulu, tarım makinelerinde KDV oranının yüzde 8’e indirmeyi öngören karar için "Hükümetin piyasalar ile çekişmek yerine rasyonel davranmayı tercih ettiğini gösterdi" derken, yaptığı yazılııklamada şöyle dedi: "İndirim finansal kiralama sektörü için kesinlikle yeterli değil. KDV oranları tarım makinelerinin, tüm imalat makinelerinin ve iş ve inşaat makinelerinin, finansal kiralama kapsamında tesliminde yüzde 1’e indirilmeli. Geçen her gün, büyük kayıplara neden oluyor."

Daha ilk ay sözle
şme sayısı yüzde 63 düş

F
İDER, 30 Aralık 2007 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile finansal kiralama işlemlerinde indirimli KDV uygulamasına son verilmesiyle, Ocak 2008’de, bir önceki yılın aynı ayına göre sözleşme adedinde yüzde 63, sözleşme tutarında yüzde 51 azalma yaşandığınııkladı. FİDER Genel Sekreteri Hakan Gülelçe tarafından yapılan açıklamaya göre, noterden geçen sözleşme sayısı 2 bin 263’ten 828’e, yatırım tutarı da 423 milyon 25 bin dolardan 205 milyon 956 bin dolara geriledi. FİDER, "Her yıl yüzde 15-20 artış görülürken bu yıl belirtildiği şekilde ciddi bir düşüş söz konusudur" derken, şu değerlendirme yapıldı: "Bu durumun en üzücü yanı ise finansal kiralama sektörünün kaybına karşılık kazanan tarafın olmamasıdır. Bu uygulama sonucunda finansal kiralama sektörü ile birlikte, sanayiciler, satıcılar ve Maliye de kaybeden taraftadır. Finansal kiralama işlemlerinde, taraflar arasında tüketici kesim bulunmadığı için vergi oranlarının yükseltilmesi uygulaması, Maliye’nin vergi gelirlerini artırmamaktadır. Daralan iş hacmi ile hem KDV ve hem de Kurumlar Vergisi matrahlarının küçülüyor ve vergi kaybı meydana geliyor. Dört tarafın da kaybettiği bir kararın doğru olmadığı ortada."

Seyahat acenteleri yüzde 8’le rahatlad
ı

TUR
İZM sektöründeki KDV oranının yüzde 8’e indirilmesinin ardından, geceleme hizmetine aracılık eden seyahat acentalarının komisyonları da yüzde 18’den 8’e çekildi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu’nun yaptığııklamada ise KDV indirimleriyle sektörün rahatlama içine gireceği bildirildi. TÜRSAB’tan yapılan açıklamada, "Maliye Bakanlığı yetkilileri ile İstanbul ve Antalya’da yapılan toplantılar sonucunda eski düzenlemenin sıkıntıları yetkililere aktarıldı. Bakanlık yetkilileri ile yapılan çalışmalar sonucunda çok kısa sürede KDV uygulamasına ilişkin sektörün rahatlaması sağlanmıştır" denildi.

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/8196265.asp?gid=196&sz=98135