Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi denetiminde 'tek çatı' tasarısı Başbakanlık'ta (09.02.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2008
Maliye Bakanlığı'nda denetim birimlerinin 'Vergi Denetim Kurulu' adı altında birleştirilmesine ilişkin yasa taslağı, Başbakanlık'a gönderildi.

Başbakanlık'a gönderilen taslak uyarınca, halen Maliye Bakanı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı kalkacak. Bu iki birim, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde Daire Başkanlığı şeklinde görev yapan Gelirler Kontrolörleri ile 'Vergi Denetim Kurulu' adı altında birleşecek. Oluşturulacak yeni birim, Gelir İdaresi başkanına bağlı olarak çalışacak. Maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörleri bu yeni yapıda, vergi denetçisi unvanını alacak. Yeni yapılanmada vergi denetimi 2 kademeli yürütülecek. Vergi Denetim Kurulu, merkezi denetim birimi olarak faaliyet gösterirken, vergi denetmenleri, vergi denetiminin taşradaki temsilcileri olacak. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı da yeni bir organizasyona tabi tutulacak. Bu çerçevede başkanlık sayısı 3'e düşürülecek. 1 başkan ve 3 başkan yardımcısından oluşacak üstyapının altında da genel müdürlükler kurulacak.

Öte yandan Vergi Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Aykut Güleç vergi denetmenlerinin dışarıda bırakılmasıyla oluşturulacak yapılanmanın kısa bir süre sonra yeni bir yapılanmayı gündeme getireceğini öne sürdü. Güleç, "Vergi denetim birimlerini tek çatı altında toplama çalışmalarında, vergi incelemelerinin yüzde 90'ını gerçekleştiren ve toplam denetim gücünün yüzde 80'ini oluşturan, buna karşın yıllarca idarenin yapısından ve uygulamalarından kaynaklanan ve de özlük haklarında yaşadığı haksızlıklarla uğraşan vergi denetmenlerinin dışarıda bırakılacağı birleşme çalışmaları istenen ve arzulanan sonucu vermeyecektir." dedi. Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ise reorganizasyon taslağıyla ilgili çalışmaların ardından alt ve üst düzeyde toplantılar yaptı. Bu toplantıların sonunda yıllardır birbirlerine rakip olarak görülen 2 kurul, 'tek çatı altında birleşmek için' prensip kararı aldı.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=649682