Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Her müteahhit her inşaatı yapamayacak (09.02.08) PDF Yazdır e-Posta
09 Şubat 2008
Bayındırlık ve İskan Bakanlığının üzerinde çalıştığı müteahhitlere yönelik sertifikasyon sistemi çerçevesinde, mesleğe sınıflandırma getirilmesi öngörülüyor.

Edinilen bilgiye göre, Bakanlığın bir süre önce, ilgili kamu kurumları ve meslek örgütleri ile birlikte başlattığı “müteahhitliğin tanımlanması ve standartlarının belirlenmesine” yönelik çalışma şekilleniyor.

Tartışmalar sırasında öne çıkan noktalardan birini “mesleğin sınıflandırılması” oluşturuyor. Öngörülen düzenleme ile müteahhitlerin branşlaşması ve inşaat kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan, Kamu İhale Kanununun 2003'te yürürlüğe girmesiyle uygulamada zorunlu olmaktan çıkarılan “müteahhitlik karnesinin” A, B, C tipi gibi gruplara ayrıldığını anımsattı. Üzerinde çalışılan düzenlemenin de buna benzer tarafları bulunduğunu dile getiren Erbakan, şöyle konuştu:
“Artık dünya inşaat sektöründe branşlaşmış durumda; baraj yapan baraj yapıyor, havaalanı yapan havaalanı yapıyor. Bizim müteahhitlerimizin de bu konuda en azından sınıflandırılması lazım. Herkes her işi yapamaz, ona göre makine parkı olması lazım, ona göre teknik ekibi olması lazım. Bütün bunlar masaya yatırılıyor, hepsini teker teker değerlendiriyoruz.”
Uygulamanın gerekliliğini tıp alanından bir örnekle açıklayan Erbakan, “Mesela gözün kaç tane dalı var, hepsinin ayrı ayrı yetişmiş uzmanı var. İnşaatlarda da bunun böyle olması lazım. Çünkü ihtiyaç duyulan teknik personel ile makine ekipmanı, alana göre çok farklılık gösteriyor” diye konuştu.

SİGORTACILIK SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK
Sertifikasyon sistemi çalışmasının geneline yönelik bir soru üzerine Erbakan, öncelikle Avrupa Birliği ülkelerindeki sertifikasyon sistemleri ve müteahhitlik uygulamalarını incelediklerini söyledi.

Müteahhitlik mesleğini tanımlayacaklarını ve bir sertifikaya bağlayacaklarını anlatan Erbakan, ikinci adımda da yapı denetimini, sigortacılık sistemine dahil edeceklerini belirtti. Erbakan, “Türkiye deprem ülkesi, inşaatlarda sıkı bir şekilde denetimin yapılması gerekiyor. Aynı şekilde bu inşaatları yapan müteahhitlerin de ne olduğunun bilinmesi lazım” dedi.

YÜZDE 95'İ OLUŞTURAN ÖZEL BİNALARIN DURUMU
Kamuya iş yapan müteahhitlerin denetim altında olduğuna işaret eden Erbakan, “Onları zaten biliyoruz, asıl önemli olan yüzde 95'i oluşturan özel binaların durumu, onları yapan müteahhitler. Biz de bu çalışmaları, bir nevi onlar için yapıyoruz” diye konuştu.

Erbakan, öngörülen düzenleme sayesinde müteahhitlik hizmetleri ve bina envanterinin sağlıklı bir biçimde tutulabileceğini de ifade ederek, bunun sağlıklı kentleşme ve deprem zararlarını azaltma konusunda taşıdığı önemi vurguladı.

“Her parası olanın müteahhitlik yapması” ve “usulsüz belgeler” nedeniyle sektörün yaşadığı sıkıntıların önüne geçecek düzenlemenin, müteahhitlere uygulamada da kolaylık sağlayacağını aktaran Erbakan, sertifikası olan müteahhitlerin ihalelere girerken artık onlarca belge toplamasına gerek kalmayacağını, sertifikasını ibraz etmesi halinde elektronik ortamda verilerine ulaşılabileceğini kaydetti.
Erbakan, çalışmaya yönelik bir takvim bulunup bulunmadığı sorusuna karşılık da “En kısa zamanda çıkarmayı istiyoruz. Sivil toplum örgütleri de bunu destekliyor” dedi.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8197937