Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Vergi Usul Kanunu’na Etkileri PDF Yazdır e-Posta
18 Kasım 2012
Image

I- GİRİŞ

Yaklaşık 56 yıldır ticari hayatımızı düzenleyen Türk Ticaret Kanunu(1), TBMM’de 13.01.2011 tarihinde kabul edilmiş, Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ancak ülkemizde gelenek değişmemiş ve böylesine köklü değişikliklerle günümüz koşullarına uyarlanan Türk Ticaret Kanunu birçok kesimden olumsuz eleştiriler almış, henüz yürürlüğe girmeden yeniden birçok maddesi 6335 sayılı Kanun ile değiştirilmiş, nihayetinde son şeklini almış ve 01.07.2012 günü yürürlüğe(2) girmiştir.

Bu yazımızda, Türk Ticaret Kanunu’nun; Vergi Usul Kanunu(VUK)’na ne gibi etkileri olduğu ele alınmış ve aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır. www.ozdogrular.com

II- ESNAF VE TACİR TANIMLARI

Vergi Usul Kanunu’nun 176. maddesinde tüccarları defter tutma yükümlülüklerine göre iki sınıfa ayırmıştır. “Birinci Sınıf Tüccarlar” başlıklı 177. maddesi ile “İkinci Sınıf Tüccarlar” başlıklı 178. maddelerinde, alış-satış ve gayri safi iş hasılatı bakımından büyüklükler belirlemiş ve 1.sınıf tüccarların Bilanço esasına göre, ikinci sınıf tüccarların ise işletme hesabı esasına göre defter tutacaklarını hüküm altına almıştır. Tüccarların tutmaları gereken defterleri belirlemede ise alış-satış ve gayrisafi iş hasılatı büyüklüklerini belirterek hangi tür defterleri tutmaları gerektiğini bildirmiştir. VUK’un bu maddelerine göre işletme hesabına göre defter tutan mükellefler esnaf, bilanço hesabına göre defter tutmak zorunda olanlar ise tacir sayılmaktadır.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda ise Esnaf ve Tacir ayrı ayrı tanımlanmıştır.

Türk Ticaret Kanunu’nun “Esnaf” başlıklı 15. maddesi “İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11. maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır. Ancak, tacirlere özgü 20 ve 53. maddeler ile Türk Medenî Kanunu’nun 950. maddesinin ikinci fıkrası hükmü bunlara da uygulanır.” diyerek esnafı tanımlamıştır. Taciri; madde 12, madde 13 ve madde 14’te gerçek kişiler, madde 16’da tüzel kişiler olmak üzere ikiye ayırarak tarif etmiştir.www.ozdogrular.com

Madde metinlerini birebir buraya taşımamakla birlikte ilgili maddeler incelendiğinde VUK’da esnaf ve tacir kavramına özellikle vurgu yapılmadığı halde tutulacak defterler bakımından yapılan ayrımla esnaf ve tacir kavramlarının belirlenmiş olduğunu, Ticaret Kanunu’nda ise esnaf ile tacirin ayrı ayrı ve detaylıca tanımlandığını görmekteyiz.

III- FATURA VE DİĞER RESMİ BELGELER

Vergi Usul Kanunu, fatura nizamını 230. maddesinde; “Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

1. Faturanın düzenlenme tarihi seri ve sıra numarası;

2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

4. Malın veya işin nev'i, miktarı, fiyatı ve tutarı;

5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması) şarttır...” şeklinde devam eden metin ile düzenlemiştir.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun fatura nizamını etkileyen 39. maddesi ise; “(1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.

(2) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir….” şeklindedir.www.ozdogrular.com

Görüleceği üzere, Ticaret Kanunu’nun 39. maddesi gereği ticari işletmelerin fatura, sevk irsaliyesi, gider pusulası ve benzeri evraklarında VUK ilave olarak İnternet sitesi kurma zorunluluğunda olan mükellefler için web adreslerinin yazılması zorunlu hale getirilmiştir.

IV- TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK ZAMANI

VUK defter tutma yükümlülüğü ile ilgili olarak 172. maddesinde, defter tutmak zorunda olanları saymıştır. Buna göre;

1. Ticaret ve sanat erbabı,

2. Ticaret şirketleri,

3. İktisadi kamu müesseseleri,

4. Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler,

5. Serbest meslek erbabı,

6. Çiftçiler

defter tutmak zorundadırlar.

VUK’un 220. maddesinde tasdike tabi defterler olarak;

1. Yevmiye ve Envanter defterleri,

2. İşletme defteri,

3. Çiftçi İşletme defteri,

4. İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil),

5. Nakliyat Vergisi defteri,

6. Yabancı Nakliyat Kurumlarının Hasılat defteri,

7. Serbest Meslek Kazanç defteri

olarak sıralanmıştır.

Türk Ticaret Kanunu ise “Defter Tutma Yükümlülüğü” başlığı altında 64. maddesinde tutulacak defterlere değinilmiştir.

“(1) Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir.www.ozdogrular.com

(2) Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.

(3) Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile dördüncü fıkrada sayılan defterlerin açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar notere yaptırılır. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır. Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili sırasında defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması hâlinde bu defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmaz. Fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir.

(4) Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir.

(5) Bu Kanun’a tabi gerçek ve tüzel kişiler, 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun defter tutma ve kayıt zamanıyla ilgili hükümleri ile aynı Kanun’un 175. ve mükerrer 257. maddelerinde yer alan yetkiye istinaden yapılan düzenlemelere uymak zorundadır. Bu Kanun’un defter tutma, envanter, mali tabloların düzenlenmesi, aktifleştirme, karşılıklar, hesaplar, değerleme, saklama ve ibraz hükümleri 213 sayılı Kanun ile diğer vergi kanunlarının aynı hususları düzenleyen hükümlerinin uygulanmasına, vergi kanunlarına uygun olarak vergi matrahının tespit edilmesine ve buna yönelik mali tabloların hazırlanmasına engel teşkil etmez.”

Görüleceği üzere Türk Ticaret Kanunu ile VUK bahsedilen ve tutulması gereken ticari defterlere ilaveten pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterler olarak kabul edilmiştir.

Vergi Usul Kanunu tasdik edilmesi gereken defterler için ortak bir hüküm belirlemiş ve 221. maddesinde detaylı açıklama yapılmıştır. VUK’da defterlerin açılış tasdiki hükümlerine yer verilmiş fakat kapanış tasdiklerine değinilmemiştir. Kapanış tasdiklerinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yukarıdaki 64. maddesinden de anlaşılacağı üzere yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defterinin izleyen yılın Mart ayının son günü akşamına kadar yapılması gerekliliği hüküm altına alınmıştır. Ticaret Kanunu’ndaki bu değişiklikle envanter defterinin kapanış tasdik zamanı değişmemiş fakat yevmiye defterinin kapanış tasdik süresi Ocak ayı sonundan Mart ayı sonuna uzatılmış olmaktadır.

Henüz pek yaygın olmasa da son yıllarda hayatımıza giren elektronik defterlerin kullanımı ve tasdiki ile ilgili olarak VUK’un 361 No.lu Tebliği ve Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca ortak olarak yayımlanan 1 Seri No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde düzenlemeler yapılmıştır. Kaldı ki VUK’un 361 No.lu Genel Tebliği 1 Seri No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği’nin yürürlüğe girdiği 13.12.2011 tarihinde itibaren yürürlükten kalkmıştır. 1 Seri No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu uyarınca tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik ortamda oluşturulması, tasdiki, kaydedilmesi, muhafazası ve ibrazına ilişkin usul ve esasları belirlemektedir.

Buna göre; elektronik defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayının beratının(3) alınması açılış onayı, son ayının beratının alınması ise kapanış onayı yerine geçer.www.ozdogrular.com

 Elektronik defterlerin kapanış tasdikleri ise yine aynı tebliğe göre; Gerçek kişilerin elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar (Aralık ayına ilişkin defterler gelir vergisi beyannamesinin verilme süresinin sonuna kadar) kendilerine ait güvenli elektronik imza ile imzalamaları, Tüzel kişilerin ise elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi sonuna kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylayarak Elektronik Defter Uygulaması aracılığı ile Başkanlığın onayına sunmalarıyla elektronik defterlerin kapanış tasdiki yapılmış sayılacaktır.

Ayrıca Türk Ticaret Kanunu’nun 65. maddesinde defterlerin tutuluş biçimlerini anlatmıştır. Aynı maddenin 4. fıkrasında defterlerin tutulması ile ilgili olarak “…şu şartla ki, muhasebenin bu tutuluş biçimleri ve bu konuda uygulanan yöntemler Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmalıdır…” hükmü ile VUK defter tutma hükümlerini etkilemiş olmaktadır.

V- ENVANTER

Vergi Usul Kanunu’nun 185 ila 195 maddelerinde envanter ve envanter kayıtları ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir.

VUK’un envanteri tanımlayan 185. Maddesinde, Envanterin envanter defterine işe başlama tarihinde ve müteakiben her hesap döneminin sonunda çıkarılan envanterlerin ve bilançolar kaydolunacağı ve bu tarihe "Bilanço günü" deneceğini, Envanter defterinin ciltli ve sayfalarının sıra numaralı olacağını186. maddesinde, “bilanço günündeki mevcutların, alacakların ve borçların sayılmak, ölçülmek, tartılmak ve değerlemek suretiyle tespit edileceğini, ticari teamüle göre tartılması, sayılması ve ölçülmesi mutat olmayan malların değerlerinin tahminen tespit olunacağını”, 187 maddesinde, Ferdi teşebbüslerde, mükellefin sahip olduğu bina ve arazilerin:
1. Fabrika, ambar, atelye, dükkan, mağaza ve arazi
-işletmede ister kısmen, ister tamamen kullanılsınlar- değerlerinin tamamı üzerinden envantere alınacağı.”

2. Ticaret hanları gibi oda oda veya kısım kısım kullanılabilen binalarla evlerin ve apartmanların yarısından fazlası işletmede kullanıldığı takdirde envantere dahil edileceği.”

3. Envantere alınan gayrimenkullerin kullanış tarzlarında sonradan vukuu bulacak değişikliklerin, hesap yılı içinde nazara alınmayacağını.”www.ozdogrular.com

188. maddesinde, “Envanterin esas itibariyle defter üzerine çıkarılacağını. İşlerinde geniş ölçüde ve çeşitli mal kullanan büyük müesseseler envanterlerini listeler halinde tanzim edebileceğini.”

VUK’un 189 ve devamındaki diğer maddelerde “üzerinden amortisman ayrılan kıymetlerin defterlerin ayrı bir yerinde veya özel bir amortisman defterinde ya da amortisman listelerinde ayrı ayrı gösterileceğini büyük mağazalar ve eczanelerin ise envanterlerini üç yılda bir çıkarabileceklerini, envantere alınan iktisadi kıymetlerin değerleme esaslarının nasıl olacağını” ayrıntılı olarak ele almıştır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ise 66. ve devamındaki maddelerinde Envanter konusunu düzenlemiştir.

TTK’nın 66. maddesinde özetle, Her tacir, ticari işletmesinin açılışında, varlıklarını, alacaklarını, borçlarını, eksiksiz ve doğru bir şekilde gösteren ve varlıkları ile borçlarının değerlerini teker teker belirten bir envanter çıkaracağını, açılıştan sonra 12 ayı geçmemek üzere her faaliyet döneminde envanter çıkaracağını, maddi duran malvarlığına dâhil varlıklarla, ham ve yardımcı maddeler ve işletme malzemelerinin düzenli olarak ikame ediliyor ve toplam değerleri işletme için ikinci derecede önem taşıyorsa, değişmeyen miktar ve değerle envantere alınacağını; şu şartla ki, bunların mevcutları miktar, değer ve bileşim olarak sadece küçük değişikliklere uğramış olurlarsa, ancak, kural olarak üç yılda bir fiziksel sayım yapılması gerektiğini, Aynı türdeki stok malvarlığı kalemlerinin, diğer aynı nitelikteki veya yaklaşık aynı değerdeki taşınabilir malvarlığı unsurları ve borçlar ayrı ayrı gruplar hâlinde toplanabileceği ve ortalama ağırlıklı değer ile envantere konulabileceğini” bildirmiş, 67. maddesinde ise “1- Envanter çıkarılırken, malvarlığı mevcudunun, matematiksel- istatistiksel yöntemler yardımı ile çeşit, miktar ve değer olarak belirlenebileceğini, Kullanılan yöntemin, Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmasını, Bu şekilde düzenlenen envanterin vardığı sonuçların, fiziksel sayım yapılmış olsaydı elde edilecek olan envanterin sonuçlarına eş düşmesini,

2- Bir faaliyet döneminin kapanış envanteri düzenlenmesinde Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun başka bir yöntemin uygulanması suretiyle, cins, miktar ve değer olarak malvarlığı mevcudunun güvenle tespiti sağlanabiliyorsa fizikî envanterin gerekli olmadığını,

3- Faaliyet döneminin kapanışında, fizikî sayım veya ikinci fıkraya göre izin verilen diğer bir usul kullanılarak malvarlığı kalemlerinin cins, miktar ve değerine göre faaliyet döneminin kapanışından önceki üç veya sonraki iki ay içinde bulunan bir gün itibarıyla düzenlenmiş özel bir envanterde gösterilmişse, ayrıca bu özel envantere dayalı olarak ve Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun bir şekilde ileriye dönük tahmin yöntemiyle, faaliyet döneminin sonunda mevcut varlıkların o faaliyet döneminin sonu itibarıyla değerlemesi doğru yapılıyorsa, varlıklara ilişkin envanterin yapılmasına gerek olmadığını” belirtmiştir. www.ozdogrular.com

TTK devam eden diğer maddelerinde finansal tabloları, bilançonun içeriğini, kullanılacak olan dili, genel değerleme ilkeleri ile iktisap ve üretim değerlerinin ne şekilde hesaplanacağını açıklamıştır. Ticaret Kanunu’nun envanter ve değerleme maddeleri incelendiğinde VUK envanter ve değerleme maddeleri ile arasındaki en belirgin farkın hemen hemen bütün maddelerde vurgu/atıf yapılan Türkiye Muhasebe Standartlarının olduğu görülecektir.

VI- MUHAFAZA VE İBRAZ

Vergi Usul Kanunu defter ve belgelerin muhafaza ve ibraz yükümlülüğünü 253 ve 254. maddelerinde düzenlemiştir.

VUK’un 253. maddesinde; “Defter tutmak mecburiyetinde olanların, tuttukları defterlerle, kanunun 227 ila 242. maddelerindeki bütün belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecbur olduklarını”, 254. maddesinde, “VUK’a göre defter tutmak mecburiyetinde olmayanların 232, 234 ve 235. maddeleri hükmü gereğince almaya mecbur oldukları fatura ve gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını tarih sırası ile tanzim tarihlerini takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecbur olduklarını.” ibraz mecburiyeti ile ilgili olarak da 256. maddesinde,Mükelleflerin muhafaza etmek zorunda oldukları her türlü defter, belge ve karneler ile vermek zorunda bulundukları bilgilere ilişkin, mikrofiş, mikrofilm, manyetik teyp, disket ve benzeri ortamlardaki kayıtlarını ve bu kayıtlara erişim veya kayıtları okunabilir hale getirebilmek için gerekli tüm bilgi ve şifreleri muhafaza süresi içerisinde yetkili makam ve memurların talebi üzerine ibraz ve inceleme için arz etmek zorunda olduklarını” hüküm altına almıştır.www.ozdogrular.com

Türk Ticaret Kanunu ise 82. maddesinde özetle, Her tacirin; Ticari defterlerini, envanterlerini, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini, Alınan ve gönderilen ticari mektupların suretlerini, yapılan kayıtların dayandığı belgeleri, sınıflandırılmış bir şekilde saklamakla yükümlü olduğunu.

Açılış ve ara bilançoları, finansal tablolar ve topluluk finansal tabloları hariç olmak üzere, birinci fıkrada sayılan belgeler, Türkiye Muhasebe Standartlarına da uygun olmak kaydıyla, görüntü veya veri taşıyıcılarda 10 yıl süre ile saklanabileceğini,

Saklama süresinin, ticari defterlere son kaydın yapıldığı, envanterin çıkarıldığı, ara bilançonun düzenlendiği, yılsonu finansal tablolarının hazırlandığı ve konsolide finansal tabloların hazırlandığı, ticari yazışmaların yapıldığı veya muhasebe belgelerinin oluştuğu takvim yılının bitişiyle başlayacağını…” şeklinde düzenlemiştir.

Türk Ticaret Kanunu ibraz hükümlerini 83. maddesinde, “Ticari uyuşmazlıklarda mahkemenin, yabancı gerçek veya tüzel kişi bile olsalar, tarafların ticari defterlerinin ibrazına, resen veya taraflardan birinin istemi üzerine karar verebileceğini.”, 86. maddesinde ise “Saklanması zorunlu olan belgelerin, sadece görüntü veya bir veri taşıyıcısı aracılığıyla ibraz edebilen kimsenin, giderlerinin kendisine ait olmak üzere, o belgelerin okunabilmesi için gerekli olan yardımcı araçları kullanıma hazır bulundurmakla yükümlü olduğunu; icap ettiği takdirde belgeleri, giderleri kendisine ait olmak üzere bastırmalı ve yardımcı araçlara ihtiyaç duyulmadan okunabilen kopyalarını sunabilmesi gerektiğini” belirterek tacirin ticari işletmesine ait evrak ve bilgileri 10 yıl süre ile saklamasının zorunlu olduğunu bildirmiştir.

Saklama ve ibraz ile ilgili olarak VUK ve TTK’da süreler açısından herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte yeni TTK burada da saklanacak belgelerle ilgili olarak Türkiye Muhasebe Standartlarına uygun olmak kaydıyla görüntü veya veri taşıyıcılarda da 10 yıl süreyle saklanabileceğine hükmetmiştir. www.ozdogrular.com

TTK saklama ve ibraz ile ilgili olan maddelerinde de VUK hükümlerinde henüz bulunmayan Türkiye Muhasebe Standartlarına atıf yaparak VUK’u etkilemiş olmaktadır.

VII- SONUÇ

İşbu yazımızda hayatımıza yeni giren Türk Ticaret Kanunu’nu ile Vergi Usul Kanunu’nu arasındaki farklılıklar verilmeye çalışılmış olup, Türk Ticaret Kanunu’nun uygulamaya girmesi ile birlikte Türkiye Muhasebe Standartları da ticari ve mesleki hayatımıza yoğun bir şekilde girecek ve alışılagelmiş muhasebe usul ve esaslarında köklü değişiklikler olacaktır.

 

Erkin ŞAĞBAN* 

Ferhat ÖZDEMİR**
Yaklaşım / Ekim 2012 / Sayı: 238

*           YMM (ADM YMM Ltd. Şti.)

**          SMMM

(1)         14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(2)         30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

(3)         Elektronik Defter Beratı: 1 Seri Nolu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde yer alan esaslar çerçevesinde, elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin olarak, Başkanlık tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içeren ve Başkanlık Mali Mührü ile onaylanmış elektronik dosyayı,

             Açılış Onayı: Hesap döneminin ilk ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını,

             Kapanış Onayı: Hesap döneminin son ayına ilişkin olarak alınan elektronik defter beratını

             ifade eder.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.