Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kadından vazgeçildi, istihdama teşvik önceliği gençlerde (12.02.08) PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2008

Uzun süredir konuşulan ancak açıklanmayan istihdam paketinin finanse edilmesi, bu yılki faiz dışı fazla hedefini sıkıntıya sokacak. Şu ana kadar yapılan çalışmalarda istihdam paketinin tartışılan düzenlemeler üzerinden bu yıl yürürlüğe girmesi durumunda; yıl sonunda faiz dışı fazla hedefinin tutmayacağı belirlendi. Son kararı hükümetin vermesi beklenirken paketin içeriğiyle ilgili çalışmalar da sürdürülüyor. Bu kapsamda, kadın istihdam eden işyerlerine 5 yıl süreyle SSK primi desteği verilmesi düzenlemesinden Başbakan Erdoğan'ın isteğiyle vazgeçildi. Bu düzenleme yerine, 18-29 yaş arasındaki gençleri istihdam edenlere 5 yıl süreyle kademeli olarak destek verilecek. SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin, 2009'a bırakılması eğilimi de ağır basıyor.

İstihdam paketinin geçen hafta içinde açıklanacağı belirtilmişti. Ancak hazırlanan taslak henüz tartışmaya açılmadı. Edinilen bilgilere göre ise istihdam paketinin yüksek maliyet doğuran düzenlemelerinin finansmanı konusu halen sorun oluşturuyor. Özellikle 5 puanlık indirimin bu yıl yürürlüğe girmesi durumunda, ciddi bir finansman sorunu yaşanacağını belirten yetkililer, şu anki eğilimin gelecek yıl uygulamanın başlaması yönünde olduğu bilgisini verdi. Bir başka seçenek olarak da indirimin yılın son ayında yürürlüğe girmesi gündeme geliyor, böylelikle en azından 2008 yılı için SSK prim indirimlerinden temel makro dengeleri bozacak bir sonuç elde edilmemesi hedefleniyor.

 

Prim indiriminde birçok sorun var

Yetkililer, 5 puanlık SSK işveren prim indirimi düzenlemesinin nasıl yapılacağı konusunda birçok sorun bulunduğu bilgisini de verdi. Buna göre halen TBMM'de bulunan sosyal güvenlik reformu sonrasında SSK'lı diye ayrı bir sigortalı grubu bulunmayacağı için, indirimin sadece SSK'lıları kapsaması sıkıntı yaratacak. Bunun yanı sıra Çalışma Bakanlığı yapılacak düzenlemenin sürekli olacak bir indirim değil 5 puanlık Hazine teşviki şeklinde yapılmasını öngörüyor. Ancak SSK işveren primlerinde 5 puanlık teşvik yerine yapılacak indirimin, emeklilik maaşlarıısından Hazine'yi nispeten rahatlatacağı belirtildi. Buna göre 5 puanlık Hazine teşviki söz konusu olursa; emekli maaşlarında bir değişiklik olmayacak. Ancak 5 puanlık indirim durumunda, bu emekli maaşlarına da yansıyacak ve daha düşük prim ödeneceği için daha düşük emekli maaşı söz konusu olacak.

 

Kadın istihdamı paketten çıkartıldı

Şu ana kadar tartışılan düzenlemeler arasında bulunan kadın istihdam eden işyerlerine 5 yıl süreyle Hazine'den SSK işveren primi desteği verilmesi düzenlemesinden ise vazgeçildi. Öngörülen düzenlemede, kadın istihdam eden işyerlerine ilk yıl Hazine'nin yüzde 100, ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl yüzde 60, dördüncü yıl yüzde 40, beşinci yıl da yüzde 20 oranında SSK işveren prim desteği verilmesi öngörülüyordu. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu düzenlemeye sıcak bakmadığı; bu nedenle paketten ilgili maddenin çıkarıldığı belirtildi. Son dakikada bir değişiklik olmazsa, sadece 18-29 yaş arasındaki gençlerin ilk kez işe alınması durumunda 5 yıl süreyle kademeli olarak SSK işveren primine Hazine desteği verilmesi söz konusu olacak.

 

FDF hedefi sıkıntıya girecek

Genç istihdamı için öngörülen düzenlemenin ise Çalışma Bakanlığı'nın rakamlarından daha büyük maliyetler doğuracağı belirtiliyor. Çalışma Bakanlığı'nın sunumuna göre bu teşvik ilk yıl küçük bir maliyet doğururken 5 yılda sadece net 700 milyon YTL'lik maliyet oluşturacak. Buna göre ilk yıl 200 bin genç sisteme girer; 5 yılın sonunda da 50 bin kişi kayıtlı çalışmaya devam ederse 5 yılda 2.7 milyar YTL'lik maliyet oluşacak. Buna karşılık 2 milyar YTL'lik prim geliri olacak. Ancak bilgi veren kaynaklar, sadece genç istihdamına teşvikin bile milyar YTL'leri aşan bir maliyet oluşturacağını belirtti. Başta genç istihdamı olmak üzere, istihdam paketiyle getirilecek düzenlemelerin nasıl karşılanacağı belli olmazken yapılan toplantılarda söz konusu düzenlemeler nedeniyle 2008 yılı için öngörülen yüzde 5.5'lik faiz dışı fazla hedefinin tutmayacağı belirtildi. İstihdam paketi için net bir finansman kaynağı olmadığı için her koşulda düzenlemelerin faiz dışı fazla hedefine zarar vereceği ve finansmanın bir kısmının bu hedeften sağlanacağı kaydedilirken bu konudaki son kararın hükümet tarafından verileceği ifade edildi.    

 

Kadınlarda

işsizlik oranı (%)

2006

Ocak

11,7

Şubat

11,9

Mart

10,8

Nisan

9,6

Mayıs

8,3

Haziran

8,9

Temmuz

9,5

Ağustos

10,3

Eylül

10

Ekim

10,7

Kasım

11

Aralık

11,3

2007

Ocak

10,9

Şubat

11,1

Mart

10

Nisan

9,6

Mayıs

8,9

Haziran

9,2

Temmuz

9,5

Ağustos

10,4

Eylül

10,7

Ekim

11

Gençlerde

işsizlik oranı (%)

2006

Ocak

21,9

Şubat

21,9

Mart

19,2

Nisan

17,8

Mayıs

16,4

Haziran

16,7

Temmuz

17,1

Ağustos

17,5

Eylül

18,2

Ekim

18,8

Kasım

19

Aralık

20,3

2007

Ocak

20,6

Şubat

21,7

Mart

19,5

Nisan

18,7

Mayıs

17,5

Haziran

18,4

Temmuz

18,6

Ağustos

19,2

Eylül

19

Ekim

19,8

Kadın istihdam eden işyerlerine 5 yıl süreyle SSK primi desteği verilmesi düzenlemesinden Başbakan Erdoğan'ın isteğiyle vazgeçildi. Bu düzenleme yerin...

MNetBanner("Referans_bolum_ust_468x60");  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=90124&KTG_KOD=143